HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Korrupcióra épülő új pártállam

2013.05.22. 14:19

A trafiktörvény a Fidesz-rezsim maga. Az állampolgárok alattvalóként kezelése, az adóbevételek központosítása és politikai célzatú újraosztása, a (párt)szervezet iránti hűség mind-mind azt mutatja, amiről korrupcióellenes civilek két éve beszélnek: az államot maffiaszerűen működő gazdasági érdekcsoport uralja el.

Amikor a Kádár-rendszer alkonyán elkezdtem politikával foglalkozni, el sem tudtam képzelni, hogy a majdani rendszerváltást követő huszonhárom évvel igencsak hasonló jellegű problémákkal kell majd szembenéznünk, mint a hetvenes-nyolcvanas években. Márpedig a Fidesz ugyanúgy viszonyul a polgárokhoz, mint az állampárt. Alattvalónak nézi őket, s olyan rendet épít, amelyben a párthoz igazodva juthatnak hozzá a magyarok még az olyan szükségletekhez is, mint a dohányosok számára egy doboz cigaretta.

1188.jpg

A politika és a gazdaság olyan mértékű összefonódására ugyanis, mint az Orbán-rendszerben 2013-ban tapasztalható, a rendszerváltás óta nem volt példa. Ilyen szempontból a Fidesz valóban rendszerváltással, pontosabban fogalmazva „rendszervisszaváltással” felérő változtatásokat valósított meg Magyarországon. Nem csupán a demokratikus rendszer szisztematikus lebontásáról van szó, hanem arról, amiért ezt teszi: a korlátlan gazdasági hatalomért. Arról szól ez, hogy minden kisajátítható, minden a Fideszé lehet. Oda a jogbiztonság és ezzel oda a magántulajdon szentsége is – és sokaknak: oda a létbiztonság is, okszerűen ebből következően.

Ezzel párhuzamosan Orbán Viktor pártja stabilizálni igyekszik hatalmát, leválthatatlanná téve magát, új állampártot hozva létre. A kampányfinanszírozási törvénnyel ugyanis lehetetlenné teszi az ellenzék számára a pártszerű működést. Az, hogy a pártok 2014-ben nem kapnak állami támogatást, azt jelenti, hogy például az MSZP-nek nagy problémát okozhat a hiteltörlesztés, az irodák fenntartása. Sokatmondó adat, hogy Magyarországon kívül két európai országban nincsen párttámogatás: a példás demokráciaként ismert Fehéroroszországban és Moldovában. Azaz egy szétvert infrastruktúrával kellene legyőzniük a Fideszt, amit nem kell félteni, hiszen őket majd eltartja egy-két hazai oligarcha.

A trafiktörvény nem a legnagyobb volumenű, de a leginkább átlátható példázata annak, ami napról-napra és hétről-hétre Magyarországon történik. A kétharmados többség birtokában, emberek százezreinek, pontosabban több tízezer magyar kis- és középvállalkozásnak és hárommillió dohányosnak keserítik meg az életét azért, hogy közben fideszes polgármesterek és választókerületi elnökök rokonai (no meg persze strómanokon keresztül ők maguk) jól járjanak. Ugyanez figyelhető meg a kommunikációs piacon, az építőiparban, a környezetvédelmi beruházások terén, az élelmiszerláncok és még ki tudja hány iparág kapcsán. Van egy kedvezményezett érdekcsoport, amelyre nem vonatkoznak a törvények és pályázati feltételek, és vannak a többiek, akikre igen. És a Fidesz húzza a hasznot, most már annyira leplezetlenül, hogy már abból sem lesz igazi botrány, ha a felcsúti futballakadémia gazdagabb lesz a fél országnál, vagy megint csak Felcsútra miniszterelnöki magánvasút épül. 

Félreértés ne essék: ez nem diszfunkció, hanem a rendszer lényege. A Fidesznek fogalma sincsen, hogyan kellene az országot kormányozni, ezért feszengnek kínosan, ha külföldön valódi képviselőkkel találkoznak idomított kezes bárányok helyett. Egyvalamit azonban professzionálisan csinálnak: olyan korrupciós rendszert építettek fel, amely tökéletesen szivattyúzza át a közpénzt az általuk preferált magánzsebekbe. Közben pedig hálózatot építenek, hogy az emberek ne trafikokba, hanem „Fidesz-pontokba” járva vegyék a cigarettát, jégkrémet és újságot. Elveszik a lehetőségeket sokaktól és odaadják keveseknek, és törvényekkel, az oktatási rendszer szétzúzásával, a média korlátozásával tesznek arról, hogy ez így is maradjon. 

A 2014-es országgyűlési választások tétje az, hogy marad-e ez a rendszer. Az MSZP az elmúlt években programokat alkotott, felkészült, elemzett. Nem minden esetben kommunikáltunk a legjobban, de a háttérben keményen dolgoztunk azért, hogy az emberek hitét visszaadjuk. Nemcsak hiszünk abban, hogy lehet máshogy is kormányozni, de azt is tudjuk, miként lehet. A tét óriási: vissza kell adni az embereknek, amit a Fidesz elvett tőlük, hogy a kegyeltjeinek adja. Egy olyan rendszert kell építenünk, ami nemcsak jobb, mint az Orbán-kormány – ez még nem lenne nehéz –, de fenntartható és szerethető is. Amely esélyt ad mindenkinek, visszaállítja a jog uralmát, az elesettekkel szolidáris és modern, XXI. századi, barátságos és nyugodt országot teremt. Amely visszaadja az embereknek a hitet, a reményt a jövőben. 

A bejegyzés szerzője:

Baja Ferenc, országgyűlési képviselő, a baloldali.hu alapítója

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1005312904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fátyol Katalin · http://www.tiniboszik.net 2013.05.23. 11:47:39

Forgassuk sűrűn kezünkben Lázár János emlékezéseit, aki nagybátyja példáján mutatta meg, hol a kezdete az igazi nagyságnak és aki méltán való lenézéssel szólt saját kora újfelkapaszkodottjairól, a vagyonukat csak az iménti percben összekaparókról:

„de most olyan trafikosok is vagynak némelyek Magyarhonban, hogy ha száz ház jobbágyot elajándékozna, alig maradna ötven magának [...]; ma sok mutyizó vagyon nálunk, akik magoknak is egy-két hintót alig tudnak tartani; nemhogy hintóra s aranyos kardra fizetnének, hanem két-három rongyos szolgával alig koszognak. Régenten az trafikosok és mutyizók az igen régi famíliákból voltanak; szégyenlem az nevit leírni, akinek az apja vagy nagyapja az eke szarvát fogta, és robotára az földesurának bejárt, mert olyan mutyizónk is vagyon. Noha az atyámmal egy testvér volt trafikos Lázár István, de hízelkedés nélkül írom, ő is igazán viseli vala az trafikosságot; mert mindennap rendszerint kijáró ezüsttála nyolcvannyolc volt s ugyanannyi ezüsttángyéra, azok penig oly vastagok voltanak, mint az óntálak, -tángyérok; magának s feleséginek aranykalánokat adtanak be asztalhoz, tángyérokat penig négyszegre csinált és kétujjnyira megaranyozott ezüsttángyérokat. Ezüstből való borhűtője volt nagyöreg, egy hatesztendős gyermeket megfereszthettek volna benne; kül-belől egy tenyérnyiig aranyos volt, melyet is Bécsből háromezer német forinttal hozatott volt. Sok helyeken lévén Magyarhonban jószága, vetettenek el maga oeconomiájában ötezer-háromszáz köböl őszbúzát; bora sok helyeken annyi lett, egynehány ezer vederrel volt […]. Három vagy négy holnapig viselt egy rendbeli köntöst, azalatt béhívatta valamelyik elévaló szolgáját, azt az egész köntöst, mentét, mely rókatorokkal volt bérelve, dolmánt, nadrágot, nyusztos süvegit, amint maga viselte, néha az selyemövit is, melyet azon köntössel viselt, egészen mind odaajándékozta. Continuus szolgái peniglen praeter propter legalább mindenkor volt nyolcvan s néha száz is; azoknak csak készpénzfizetések, ha jól reáemlékezem, esztendőnként négyezer-hatszázegynehány forint volt, azonkívül az köntösnek való angliai, fajlandis, landis kétszer ványolt posztó; az fizetéseket mindenkor Szent János-napban felit, az más felit karácsonban egy pénzig megfizették; azonkívül az lovas szolgáira széna; abrak az lovaknak; tizenöt szolgája meg volt continuus, kinek-kinek száz-száz forint az fizetése, azonkívül, hét-hét sing posztó[...]. A testamentumának az egy Orbán Viktor testamentumán kívül párját Magyarhonban nem hallottad; mert csak ad pias causas testált százhúszezer forintot, azonkívül feleséginek, atyafiainak és másoknak azon summánál sokkal többet.”

no_successful2 2013.05.23. 15:18:51

"Egy olyan rendszert kell építenünk, ami nemcsak jobb, mint az Orbán-kormány – ez még nem lenne nehéz –, de fenntartható és szerethető is."

Érdekesen hangzik, ugyanis 2010-ben egy olyan rendszert hagytatok ránk, ami nem fenntartható, és nem is szerethető.

doktor.dikhed 2013.05.23. 16:08:29

A cikk jó, az utolsó bekezdés kivételével. Az MSZP hozná magával a saját, politikai hullákkal teli sleppjét és tovább dolgoznának hatalmuk kiépítésén, folytatva az ország tönkretételét.

Egyszerűen nem szabad nagy pártra szavazni. Ha egy országos pártnak megvannak a támogatói, a helyi képviseletei, az országos rendszere, az ezért lehet, mert a régi hataloméhes, tehetségtelen politikusok már beférkőztek a soraikba, mögöttük pedig gátlástalan pénzemberek állnak.

Talán az egyetlen lehetőség szavazatokkal gyorsan kiemelni kis, tehetségekkel teli pártokat, mielőtt a piócák rátapadnak.

Nincs szükség az MSZP-re. Haldokló óriás, aminek rég el kellett volna tűnnie az örvényben és el is fog, de még kétségbeesetten csapkod a túlélését és észre sem veszi, hogy közben karmaival az országot és az állampolgárokat zúzza halálra.

Süllyedjen el az MSZP és a FIDESZ is. Már bizonyították alkalmatlanságukat.

Makkasz 2013.05.23. 16:33:23

Kedves Ferenc, a baloldali eszmerendszer értelmetle, ugyanúgy a beszed-elosztot favorizálja mint az orbán rezsim (Kádár II).

A valódi beleszólást, transzparenciát, civil kontroll nem kívánja bevezetni baloldal sem. Azt sem hogy a polgárok gazdagodhassanak. Ez a politikus elit és a kedves oligarchák kiváltsága.

A fidesz megbuktatására a baloldal csak egy valódi jobboldali párttal szigorúan átmeneti szövetséget kötő baloldal lenne képes. A képlet egyszerű, 1989 óta nem sikerült szabadversenyes kapitalizmust, pici államot, felelős, döntésképes, nem kiszolgáltatott állampolgári létet elérni.

Ezen MSZP mit sem tud segíteni (mondhatnám csúnyábban is), de kétségtelen, ennyire szar helyzet a még végtelenül korrupt MSZP idejében sem volt. A különbség nem a ti erkölcsi magaslataitokban, hanem a kisebb lehetőségben volt (nem volt kétharmad és önkormámnyzatok fidesz kézben voltak, így meg kellett egyezni projektekben, lopás mértékében).

MSZP és FIDESZ, le kell húzni a WC-ben. Hamarosan eltünnek. Nem büntelenül és nem büntetlenül.

tarackos 2013.05.23. 16:35:36

Nem értem mi a baja ezzel a rendszerrel. Ez uaz, mint amivé a kétezres években tették vkik csak a narancsok tökéletesítették...

blah 2013.05.23. 16:50:13

Azért azt hadd tegyem hozzá mielőtt az mszp-t elkezdjük ünnepelni mint megmentőt, hogy az ő idejükben is elég sok közpénzt lapátoltak át a haveri körnek (személyes tapasztalatom is volt ezzel kapcsolatban), miközben a jogi szabályozások meg a multiknak, szolgáltatóknak kedveztek az állampolgárokat kiszolgáltatva hagyva. Nem mintha ez utóbbi megoldódott volna... Ha a frankót akarta volna megmondani a poszter akkor azt mondja, hogy hát mi is loptunk de nem ennyire pofátlanul a jogrendszer kényünk kedvünkre formálásával. Egyébként menjetek a picsába.

Szevasztok 2013.05.23. 17:01:20

"Nem minden esetben kommunikáltunk a legjobban, de a háttérben keményen dolgoztunk azért, hogy az emberek hitét visszaadjuk."

Mondjuk kezdetnek megtenné, ha visszavonulna a politikából MINDEN MSZP-s, aki elmúlt 50 éves...

Netuddki. 2013.05.23. 17:34:40

"Egy olyan rendszert kell építenünk, ami nemcsak jobb, mint az Orbán-kormány – ez még nem lenne nehéz –, de fenntartható és szerethető is. Amely esélyt ad mindenkinek, visszaállítja a jog uralmát, az elesettekkel szolidáris és modern, XXI. századi, barátságos és nyugodt országot teremt. Amely visszaadja az embereknek a hitet, a reményt a jövőben."

Bla-bla-bla. Ugyanolyan üres, semmitmondó kijelentések mint amit a fidesz szokott pufogtatni.
Kisfácán! Arról mesélj, hogy milyen konkrét változtatásokat terveztek például az adórendszerrel és az adók beszedésével kapcsolatban? A közpénzek elköltésének átláthatóvá tételével kapcsolatban? Már ha lenne számottevő befolyásotok ezekre a 2014-es választások után. Speciel nekem elegem van a rizsából. Jobb lesz. Persze, biztos törekedtek, hogy az országnak jobb legyen, csak aza probléma, hogy 23 évig ez egyik kormánynak se sikerült. Egyedül a közpénzek ellenőrizetlen elköltésében volt hatékony mindegyik...

layo 2013.05.23. 17:47:41

Akkor, ha jól látom, 8 hsz = 0 MSZP szavazat. Ez elég gyenge a választások előtt nem sokkal, pedig k.gyengén muzsikál a fidesz és most nagyon finoman fogalmaztam. Ennyi nem lesz elég, uccára a zemberekkel, veletek együtt !!!!!!!! mert még a végén azt hisszük , hogy lefizetett benneteket a fityisz.

LallyPop 2013.05.23. 18:02:46

Mióta nyilvánosságra került a felvétel egyik bérfirkász se nagyon lovagol a témán....

De ez a poszter hülyébb az átlagnál.

fermion 2013.05.23. 19:19:35

Nem értem ,hogy a posztoló miként is gondolja a változásokat.Mindenki tudja aki képes átlátni az elmúlt 23 év történéseit ,hogy a mostani vezetés kinek is köszönheti ,hogy hatalomra jutott.Remélem tisztában ezzel a szerző is,igen önök miatt hisz önök ellen szólt a 2/3 és nem ezek mellett!
Amikor önök voltak hatalmon szintén elfeledték mindannyiszor ,hogy azok akik bizalmat adtak önöknek ,a választók és adófizetők nem a maguk alattvalóik!
Nem unják még ezt a színjátékot amit előadnak ?Mi már nagyon unjuk hisz tudjuk mennyire nagy a haverság és mennyi a közös bizniszük a másik oldallal így teljesen hiteltelen a szerepükből adódó mostani felháborodásuk.Maguk betelepedtek és rátelepedtek erre az országra és a népre és 23 éve folyamatosan kirabolják ezt az országot.Remélem felfogta ,hogy nem csak a maga bandájáról hanem mindenkiről aki részt vett ebben a szép nagy átverős show-ban,Antalltól izé vezérig bezárólag.(Nekem nem haverom,nem röhögök,viccelődöm se vele se a bandájával az országgyűlésben és vadászni se járok se magukkal se velük így a neveket se írom le mivel csak olyan emberek nevét jegyzem meg akiben található valami emberi érték ,nagy sajnálatomra a parlamentben a 23 év alatt nem fordult meg egy olyan személy se akire fel tudnék nézni emberi kvalitásai miatt.)
Újra felteszem a kérdést:
meddig akarnak még hülyének nézni minket,választókat?
A maguk közös 23 éves teljesítménye kritikán aluli!
Mindenki látja és tudja ,hogy ész és tehetség nem szükséges egy miniszteri székhez de szerintem aki egy kicsit is ad magára az tudja ,hogy mit vállalhat el.Tudjuk ,hogy maguknál képviselőknél az ismeretlen fogalom ,hogy felelősségvállalás!!!!!!
Csak amíg maguk a zsíros fizetésükkel gondtalanul röhögnek a parlament folyosóin addig éhező gyerek százezrei nem értik ,hogy a szüleik miért nem tudnak nekik enni adni!
A színjátéknak rövidesen vége lesz és ebben a játékban a bohócok fognak fizetni és nem az átvágott és kisemmizett nézők!
Akitől már semmit se lehet elvenni azt megállítani se lehet!
Maguk úgy közösen családok százezreit tették tönkre ezt soha ne feledje !
Gondolja érdekli az emberek többségét ,hogy izé vezér meg a bandája most szétlopja az országot?Maguk is ezt csinálták......soroljam a maguk "csodálatos"ténykedésüket?
Előbb-utóbb mind felelősségre lesznek vonva és nem úgy ahogy maguk eljátszották nekünk a csontvázakkal és üvegzsebes bohóckodással!
A politikához és egy ország irányításához maguk tehetségtelenek ez bizonyítva van az elmúlt 23 évvel!Lehet más, szakmát nem igénylő munkát kellene keresniük!
Jó,tudom az adófizetők pénzét első kapásként már nem lehet lenyúlni.......de lehet gerincesek lennének tőle és az se semmi!
Szerintem már megszületett az a kisfiú a 23 év alatt akitől maguknak nagyon félniük kell ,mert ő és az éhező magyarok tömege be fogja nyújtani a számlát!
Utána lesz igazi demokrácia ebben az országban!Majd választunk olyan magyarokat akikre felnézhetünk a tehetségük miatt és akikről tudjuk majd ,hogy a hazáért és a választókért dolgoznak és nem a saját zsebükre!
Akkor lesz itt igazságosság ha valóban demokrácia lesz és a képviselők lesznek a választókért és nem fordítva mint eddig!
Lehet ,hogy máshol is hazudnak a politikusok a választóknak de mi magyarok vagyunk,nálunk ilyen nem lesz ,mert megmutatjuk majd a világnak ,hogy lehet jó és igazságos demokráciában is élni!

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.05.23. 19:19:47

"Az, hogy a pártok 2014-ben nem kapnak állami támogatást, azt jelenti, hogy például az MSZP-nek nagy problémát okozhat a hiteltörlesztés"
És vajon a hitelek felvételekor ott állt OV. pisztolyt szegezve az MSZP éppen aktuális első vezetőjére, hogy ezt bizony fel kell venned? Ez ugyanaz a helyzet, mint amikor az egyszeri állampolgár nyakra főre veszi (persze hitelre) a "lapostévét" meg a legújabb almás "telekommunikációs eszközt", és utána sír a szája, hogy viszi a bank a kocsit/lakást...

Az MSZP a hitelek felvételekor hozott egy rossz döntést, és egyébként is, miért kellene egy 20%-os pártra személyreszabni törvényt?

"Nemcsak hiszünk abban, hogy lehet máshogy is kormányozni, de azt is tudjuk, miként lehet. A tét óriási: vissza kell adni az embereknek, amit a Fidesz elvett tőlük, hogy a kegyeltjeinek adja. "
2002 és 2010 között erre minden lehetőség adott volt, akkor kellett volna élni vele. Már késő...

na__most__akkor 2013.05.23. 20:07:34

@Szevasztok:
"Mondjuk kezdetnek megtenné, ha visszavonulna a politikából MINDEN MSZP-s, aki elmúlt 50 éves... "
-------------------------------------
50?
-------------------------------------
The party was founded in 1988, named simply Fidesz (Fiatal Demokraták Szövetsége, meaning the Alliance of Young Democrats), originally as a youthful libertarian, anti-communist party. Fidesz was founded by young democrats, mainly students, who were persecuted by the communist party and had to meet in small, clandestine groups. The movement became a major force in many areas of modern Hungarian history. The membership had an upper age limit of 35 years (this requirement was abolished at the 1993 congress).
-------------------------------------
Viktor Orbán (Hungarian pronunciation: [orbaːn viktor]; born 31 May 1963)
-------------------------------------
50?

dr kíváncsivagyok 2013.05.23. 20:16:01

@blah:
"Azért azt hadd tegyem hozzá mielőtt az mszp-t elkezdjük ünnepelni mint megmentőt, hogy az ő idejükben is elég sok közpénzt lapátoltak át a haveri körnek "

...és ez így van a világ valamennyi országában !

A Fidesz viszont nem osztogat,...hanem MINDENT VISZ, mindent a hűséges jobbosoknak osztogat ( Föld , Trafik-koncesszió , jól fizetett állás , tender ), aki nem ezt az értékrendet képviseli...egyszerűen áruló , ezért elpusztítandó !!!!!!!!!!!!! !!!

KnockKnock 2013.05.23. 20:22:08

Tisztelt Baja Ferenc!

A FIDESZ anatómiájának felvázolása tökéletes. Ám a bejegyzés utolsó bekezdése sajnos álságosra sikerült. Az MSZP és a FIDESZ a korrupció és a tisztességtelenség tekintetében sajnos egy tőről fakadnak. Tovább fűzöm a gondolatot, a komplett magyar politikai elit ugyanazzal a sunyi, gátlástalan és inkorrekt rablólogikával közelíti meg a hatalom kérdését. Ennek következtében, az MSZP sem fog semmiben sem érdemben változtatni, ha esetleg hatalomra kerülne. Annyi történt, hogy a FIDESZ egy olyan dolgot valósított meg, amire senki nem számított, és amit européer politikus nem is tart elképzelhetőnek. De, nincsenek illuzióim, ha bárki más kerülne hatalomra, nem adná vissza az extra jogosítványokat, amelyek hirtelen az ölébe pottyannak. Ez a magyar valóság, ezért kell sajnos elmenni az országból. Nincs más út. Nincs olyan tényező, amely szerint ez a fajta gondolkodás megváltoztatható lenne. A rendszer kontraszelektív, a politikai elit tagja csak kellően gátlástalan, korrupt és erkölcstelen személy lehet, de politikai karriert biztos, hogy csak ezen tulajdonságokkal bíró egyén képes csinálni a mai magyarországon. Csak egy példa. Párttársa, Mesterházy Attila állítólag a FIDESZnek is felkínálkozott, amikor ez nyilvánosságra került, ezen senki sem lepődött meg. Nem tudom, hogy áll most az ügy, azt sem tudom, hogy a hír igaz, vagy sem. Csak azt tudom, hogy senki sem lepődött meg rajta igazán. Ez is azt mutatja számomra, hogy ma nincs otthon szinte senki, aki elvek mentén politizálni, nincs ilyen párt. Beleértve az MSZP-t is. És innentől kezdve nincs értelme jobb és baloldalról sem beszélni. Politikusról és barátaikról és a többiekről van csak értelme beszélni. Sajnos egyre inkább abban a kontextusban, mint nyertesek - kevesen, és vesztesek - a többiek. És ez szörnyű irányt mutat az országnak: a teljes erkölcsi megsemmisülést. Orbánék csak annyit tesznek, hogy ezt siettetik. Ami szerintem óriási bűn, de ez részletkérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.23. 20:50:17

"az adóbevételek központosítása és politikai célzatú újraosztása"

Nocsak, ez kezd érdekes lenni. Egy jövőbeli MSzP kormányzat ezeken mit változtatna? Mert az utolsó kettőnek láthatóan teljesen megfelelt...

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2013.05.23. 21:03:23

Az kéne még, hogy a Fidesz meg az MSZP oda-vissza váltogassa egymást a jövőben is. Ez a két párt ártott már annyit a közéletnek, az országnak, hogy többé ne kerülhessenek az országot befolyásoló pozíciók közelébe se.

Józan szavazók és józan politikusok kellenének - sajnos egyelőre mindkettőből kevés van.

2013.05.23. 21:10:55

Én nem értem ezt a trafik ügy hőbörgést. Egy kormány nyilván a saját embereit támogatja! Miért kéne a FIDESZ kormánynak mást támogatni, mint a saját embereit?

Csak nem szocikat meg a liberálisokat. Azok kaptak eleget 8 év alatt.

Gyógyfüves Józsi 2013.05.23. 21:22:46

Ferikém, lelkem, kéne a hatalom újból, ugye? Lenne újra vodkagyár, meg minden. Tudod, az nem elég indok a hatalom nektek, gazembereknek való visszaadására, hogy Orbánék is gazemberek.

Még ha te és a hozzád hasonlók el is tűnnének a pártból, de még a közeléből is, akkor is csak a ti kineveltjeitek maradnának. Ők a ti portékátokat csomagolnák újra nekünk, az meg ehetetlen.

Ne feledd és a kollégáid se felejtsék, hogy emlékezünk rátok. Persze ez meg nem ok arra, hogy Orbánékra szavazzunk!

mann-o-mann 2013.05.23. 21:25:20

Kedves Baja Ferenc: a magam részéről teljesen egyetértek Önnel a Fidesz összes mocskos cselekedete kapcsán. Mar régen el kellett volna csapni őket a kormányzásról. De Ön is jobban tenné ha nem írna ilyen blogokat, amíg a zsúrki vodkagyár ügyet 99 évre titkosították... Ajánlom figyelmébe Petőfi Sándor János vitéz c. munkáját : " Kende sem volt jobb a deákné vásznánál"
Ez persze nem fog megakadályozni engem abban, hogy az Együtt 2014 PM-ér szavazzak a következő fülkeforradalmi lehetosegnél !!!

birkakhoz 2013.05.23. 21:38:06

@Lindalinda: Nem a szavazoikat tamogatjak ezt rettenetesen benezted! Piacot ujra osztottak maguknak meg azoknak akik tejeltek , tejelnek! Te is jol beszoptad az Orban aljas hazug dumajat, sajnos:(:(:(. Amig ezeket elhiszik az emberek addig itt valtozas soha sem lesz! ORANRA NEM SZABADNA SZAVAZNIA SENKINEK MIVEL TONKRETETT MINDENT EZ NEM PARTALLAS FUGGO ! namarmost ha azt kapnak amit megerdemelnenek nem kerulnenek be a parlamentbe! Ha a kovetkezo kormany szinten hazudik lop csal atver akkor ok is mennek a levesbe elobb utobb KIZARJA IGY A NEP A SOK ALJAS SZEMET FERGET EZT HIVOM ERONEK ! Amikor majd ugy kb 8 ev mulva elezdenek felni a tetves hazug tolvaj fergek a neptol akkor elmondhatjuk , ITT A SZABADSAG , ADDIG MEG TURNI KELL AZ ILYEN ORBAN FELE ELMEBETEGEKET AKIK KIRABOLJAK AZ ORSZAGOT A DEMOKRACIARA HIVATKOZVA! MAGYARORSZAGON ORIASI MORALIS VALASAG VAN AMIT A POLITIKUSOK IDEZTEK ELO!!!!!!!!

DR. Smit Pal 2013.05.23. 22:16:45

Csak egy szokványos haza, nemzet, család, vallás ellenes libsi blog.

Szabványok 2013.05.23. 23:25:00

Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet!

a) A fidesz nagyon sok mindent megtett és meg fog tenni azért, hogy 2014-ben is fidesz nyerjen. Ha látja, hogy nem biztos a győzelme még messzebbre fog menni. (Pl. betiltja az MSZP-t!) A magam részéről kis valószínűségűnek tartom, hogy sikerül őket megverni.

b) Ha mégis nyerne a ma ellenzék, akkor azt csak összefogva tehetné meg. Az összefogás Orbán eltávolításáig jó, de utána szét fog esni a koalíció. Mert abban a koalícióban lesz liberális, lesz szocialista, lesz kommunista, lesz egyszerűen csak lopni vágyó. Fél év múlva új választások.

c) Ha mégsem esne szét magától az összefogás, az ellenzékbe szorult fidesz tenne róla. És most ezerszer jobban keresztbe fog tudni tenni a kormánynak, mert nemcsak a híveit viheti az utcára, hanem a teljes irányítás az elnöktől a médiahatóságig a kezében van.

d) Az esetleges új kormánynak lehetetlent kéne csinálnia. Mert a gazdaság stabilizálásához rezsit kéne emelnie, privatizálnia kellene az egészségügyet és egy rakás olyan dolgot kell csinálnia, ami rövid távon elijeszti a választókat. Jön majd megint a gyújtogatás. Áder kiírja az új választást és jön vissza a fidesz.

e) A legnagyobb ellenzéki erő de facto az mszp. Vagy maguktól hülyék, vagy fidesz ügynököktől, de nagyon hülyék. Pl. ők is rezsit akarnak csökkenteni. Rossz ízű neveket hoznak vissza, friss, értelmes arcok helyett. Az ellenzéki létet fel kellett volna használniuk megtisztulásra. Pl. Baja Ferencre mindenki csak úgy emlékszik, mit akinek valamilyen vodkagyáras ügye volt. A neve nem sok szavazót fog vonzani. Nem termeltek ki új arcokat. (Mint ahogyan 2006-ra felépítették Gyurcsányt, akivel nyerni tudtak. Persze mára Gy. is leamortizálódott, új műsorhoz új férfi kell!)

Ezért én a magam részéről sötéten látom a jövőt:
2014-ben nyer a fidesz. (Vagy visszajön 2015-ben.) Kell még legalább 4 év, hogy:
*Egyrészt az emberek lássák, hogy ez épp olyan hamis lózungokra épülő rendszer, mint Kádáré volt és a zsebük üres.
*Másrészt lehet, hogy még négy év alatt kialakul egy új(!) politikai erő (a fenti felismerésen), amelyik akkora tömegbázist tud gyűjteni, ami elég.
Ne feledjük 40 éven át 99%-ot ért el a Hazafias Népfront jelöltje, mire rájöttek az emberek, hogy itt valami baj van.

Szerencsés esetben csak gazdasági lesz az összeomlás, ami megbuktatja a fideszt.

Ja, van még egy forgatókönyv. A fidesz = Orbán. Ha vele valami történik (pl.megbetegszik), a fidesz heteken belül szétesik.

Hajdú Peter 2013.05.24. 00:31:49

@Szabványok: "(Pl. betiltja az MSZP-t!)"

Bar ugy lenne. Nem ertem, mit kell jatszani a demokraciat a maffiaval. Az egy vicc, hogy Magyarorszagon az mszp egy torvenyes part lehet. Betiltani, a vezetoseget teljes vagyon elkobzas mellett bortonbe zarni. A befolyo par ezer milliardbol, pedig csokkenteni a mszp altal okozott karokat.
Es ha egyaltalan szabadulnak 30-40 ev mulva, akkor elvenni az alampolgarsagot, es kitakaritani oket az orszagbol.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása