HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

A politikai korrektségről

2013.11.24. 13:13

A politikai korrektséggel kapcsolatban két tévhit erősödött meg nagyon az elmúlt években, egymástól sem függetlenül. Az első, hogy a politikailag korrekt vélemény- és szemléletformálás valamiféle úri hóbort, amivel a jólétükben unatkozó svédek szórakoznak. A második szerint pedig a rendszerváltás után elterjedt korrekt beszédmód gátolja bizonyos problémák felszínre hozatalát. Egyik sem igaz.

12188021-prejudice-racism-discrimination.jpg

Először is tisztázzuk, mit értünk politikai korrektség alatt: olyan viselkedést, beszédmódot és magatartásformát, amely minimalizálni igyekszik bármely közösség megsértését – legyen szó katolikusokról, mozgássérültekről, cigányokról vagy kövérekről. Ennek vannak olyan megnyilvánulásai, amit mára evidenciának fogadunk el, például az értelmi fogyatékosokat leidiótázni a társadalom többségében legalábbis elképesztő bunkóságnak számít, és vannak olyanok, amelyeket egyre kevésbé: például cigányozni (azaz cigánybűnözésről beszélni, cigányokat negatív sztereotípiákkal illetni) mára mainstreamebb lett Lady Gagánál.

A politikai korrektségnek persze vannak túlkapásai, amelyeken röhögni lehet és kell is, de valószínűleg sokkal kevésbé befolyásolják negatívan az emberi közösségek életét, mintha folyamatos csoportellentéteket szítunk. Nem igaz, hogy a korrektség úri hóbort lenne: ez akadályozza meg ugyanis, hogy embereket egy kalap alá vegyünk csoport-hovatartozás alapján. A cigánybűnözés kifejezés használatával sem az a baj, hogy a valóságban ne lenne olyan cigány származású ember, aki bűnöző, hanem az, hogy ez a szó minden cigány embert megsért, pont annyira, mint a nyolcvanas évek végi Ausztriában a „magyar ne lopj!” táblák vagy a magyarellenes  szlovák nyelvtörvény.

A politikai korrektség nem jelenti, hogy ne lehetne viccelni csoportokkal, ne lehetne kritizálni egyes szokásokat, csak azt, hogy nem tételezzük fel minden muszlimról, hogy hajlamos felrobbantani magát, minden cigányról, hogy hajlamos fát és színesfémet lopni – hiszen a tények azok, hogy a cigányság csak elenyésző része él bűnöző életmódot, ahogyan az iszlám hívői sem bombával a hasukra szerelve sétálgatnak szerte a világban.

A másik korrektségellenes sztereotípia még veszélyesebb, ezt ráadásul egyes baloldaliak és liberálisok is vallják. Eszerint a politikailag korrekt beszédmód akadályozza, hogy felszínre kerüljenek bizonyos problémák. Nem fogjuk kerülgetni a forró kását: ennek is klasszikus példája a Jobbik által – egyébként kizárólag politikai haszonszerzés céljából – felszínre hozott cigánybűnözés-kifejezés. Először is, nézzük meg, lett-e haszna annak, hogy a magyar politikai élet 2009-2010-ben a „cigánybűnözés” kifejezésétől volt hangos? Az égvilágon semmi. Néhány eszement sorozatgyilkos (valamiért ezt senkinek nem jutott eszébe „magyarbűnözésként”, de még „nácibűnözésként” sem aposztrofálni) megölt néhány ártatlan romát, köztük gyerekeket, csodálatos. Megalakult, majd feloszlott a magyar gárda, ahol néhányan pincérnek öltözve vezethetik le az életben felgyülemlett feszültségüket, mint Vona Gábor a vidéki kampánykörúton.

Születtek értelmes viták az ügyben? Dehogyis. Többségük megrekedt ott, hogy a „de most már ki kell mondani”, illetve a „nem lehet általánosítani” vagdalkoztak a végtelenségben. Szó volt arról, hogy milyen szociokulturális tényezők vezetnek – cigányoknál és nem cigányoknál egyaránt – bűnözéshez? Ugyan. Beszélt bárki is arról, hogy miközben az erőszakos bűncselekmények száma lassan két évtizedes trend szerint csökken Magyarországon, miért egyre rosszabb az emberek biztonságérzete? Dehogy. És arról szó volt, miért hagyja magára az állam Magyarország teljes vidékeit, hogy kiszolgáltatottságban érezzék magukat az emberek uzsorástól, közműszolgáltatótól, rendőrtől és piti bűnözőtől egyaránt? Közel sem.

A politikai korrektség hiánya nem a megoldáshoz visz közelebb, hanem a különböző csoportok elleni gyűlölethez. A korrektség túlkapásain szabad nevetni, az alapvető értékekeit viszont nem árt betartani – már ha a célunk nem a magukra hagyott, kiszolgáltatott emberek között rövid távon népszerűnek lenni, hanem egy élhetőbb országban létezni.

35 komment

Címkék: politika szabadság politikai gyűlöletbeszéd korrektség

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr805653572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

százhuszat verő gumibot 2013.11.24. 23:22:48

Ha áldozat akkor roma, ha elkövető akkor magyar pógár. Akit csak a szociokulturáls helyzete kényszerített rá

Kettős beszéd, polkorrekt sandaság

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 23:27:42

Annyira polkorrekt a cikk hogy a zsidó szó kimaradt belőle.

31/48 2013.11.24. 23:59:43

"hogy embereket egy kalap alá vegyünk csoport-hovatartozás alapján."

Miért ne vehetnénk? Mi más értelme van a csoport-hovatartozásnak? Ha valaki nem akarja, hogy a csoport tagjaként kezeljék, miért áll be a csoportba? Ha valaki muzulmán akar lenni, vagy kitart a szülei hite mellett, az nem azt jelenti véletlenül, hogy elfogadja azokat a szociokulturális normatívákat, amelyek védelmének érdekében, esetleg amelyek világszintű elterjesztéséért/dominanciájért fegyvert ragadnak az iszlamisták?

Szintén ha valaki cionista, vagy nyíltan támogatja Izrael telepítési politikáját, politikai aktivizmusával segíti az ügyet, akkor ezt ne lehetne rajta számonkérni?

Engem valamiért soha nem zavart ez a "Magyar ne lopj!" tábla. Az zavart, hogy ezt ki kellett tenni, ez egy nemzeti szégyen, a mi szégyenünk. Amikor voltak az _itt is emlegetett_ cigánygyilkosságok akkor sokan rohatnak megtépkedni a ruhájukat (arról nem is beszélve, hogy mennyi kétes szál van az ügyben), hörögtek a jobbikra és a jobboldali polgárokra, pedig azoknak se volt semmi kapcsolata a gyilkosokkal. Vajon olyan statisztika miért nincs, hogy a gárdistákra, vagy a Jobbik-szavazóbázisára vetítve mennyi az egy főre jutó erőszakos bűnelkövetések száma és mennyi a cigányságra nézve?

Ha az lehet az "ország szégyene" akkor cigányság életmódja (nem is csak a bűnözés feltétlenül, de az általános viselkedés sok esetben) miért nem a "cigányság szégyene"? Miért nem hangos a sajtó attól, hogy a cigány vezetők bocsánatot kérnek, hogy felhívnásokat intéznének bűnözés visszaszorításának érdekében, hogy felszólítanák az őket megválasztó csoport tagjait a _rendőrséggel való együttműküdésre_ a bűnözői csoportok felderítésének és felszámolásának érdekében?

A politikai korrektség a nemzetek, csoportok közötti békességet szolgálta volna -így akarták eladni legalábbis- viszont mára már erősen csak egy politikai sallang lett, amit bizonyos csoportok majdhogynem kisajátítottak maguknak.

Hannibal ante portas 2013.11.25. 00:07:51

A politikai korrektség nem a svédek hóbortja, hanem alapvetően liberális/szocialista indíttatású szemfényvesztés. Úgy hülyeség, ahogy van. Csak arra jó, hogy mindet szépen sumákolva eltaknyoljunk. Még csak véletlenül se nevezzük nevén a gyereket, vagy mondhassuk ki: a király meztelen. Több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Európa azért tart ott, ahol.

kulcsar2011 2013.11.25. 00:15:03

Egy harmadik tévhit, hogy minden, ami rossz az liberális, vagy szocialista, de legalábbis balliberális.

Szociknak vége 2013.11.25. 00:17:31

Az előítélet igencsak hasznos dolog.

Azt írni hogy az előítélet rossz, egy hülye polkorrekt beidegződés.

A meleg vizes csapból meleg vizet várunk, óvatosan nyúlunk a hideg kályhához is, ez hasznos dolog. Csakúgy, mint az előítéletek.

Tyreo 2013.11.25. 00:29:29

A kedvencem a témában mikor még Gyurcsány nyilatkozott, hogy Magyarországon nincs cigánykérdés, közben meg a vajda mondta, hogy de van :D

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.11.25. 00:30:29

"Először is tisztázzuk, mit értünk politikai korrektség alatt: olyan viselkedést, beszédmódot és magatartásformát, amely minimalizálni igyekszik bármely közösség megsértését – legyen szó katolikusokról, mozgássérültekről, cigányokról vagy kövérekről."

Hát, lehet, hogy szerző ezt érti rajta, de ez valójában egyszerűen a jómodor.

A politikai korrektség, amelyet egyébiránt már a kifejezés szocialista és kommunista kiötlői is pejoratívan használtak, pedig az az idea, hogy ugyan purgáljuk már ki a nyelvből azokat a kifejezéseket, amelyek bizonyos, diszkriminált vagy diszkriminált csoportokat sérthetnek, tegyük őket tabuvá, és szorgalmazzuk a felváltásukat 'semleges' kifezeséekkel. Így lett néhány túlbuzgó vakegér miatt fokhagymás-paprikás-flekken a cigánypecsenyéből, és vertikálisan kihívott a köpcösből.

Úgyhogy azt hiszem, Hannibál barátunk pontosan megfogalmazta:

"Úgy hülyeség, ahogy van. Csak arra jó, hogy mindent szépen sumákolva eltaknyoljunk."

Aki koszos cigányozik, annak nem változik meg sem a személyisége, sem a neveltetése, sem a modora, sem a nézetrendszere, ha 'személyes higiénéjében kihívott romára' vált.

Nem a nyelv határozza meg a tudatot, hanem a tudat a nyelvet.

tavolirokon 2013.11.25. 00:41:07

Ehh, Magyarorszagon a "PC" beszed az, amit a kormanyszovivok muvelnek:
"megvedjuk" = rablas, "ne a zemberekkel fizettessek meg" = adoemeles, "nemzeti" = haveri.

Amerikaban meg azt jelenti, hogy kormonfontan korulirva niggereznek, az aluliskolazott belvarosi fiatalok ugy nem veszik eszre.

Ugyhogy bocs, hogy nem vagyok PC, de ez a cikk bullshit.

Jo lenne, ha nem gondolna azt a fel orszag, hogy a ciganyok budos tolvajok, a zsidok kizsakmanyolok, a magyarok meg a sziriuszrol szarmaznak, de az onmagaban nem nagy elorelepes, hogy finomabban fogalmaznak, mikor mas is hallja.

vkaresz6 2013.11.25. 02:17:21

Had mondjam el hogy most lettem végtelenül bizonytalan még abban is hogy majd egyáltalán elgondolkodom azon hogy szavazok e az ellenzékre. Ekkora balfasz bandát még nem láttam. Egy dolog hogy a fidesz irányított média nem de hogy a nyamvadt egyenlítő blog sem zeng hetekig a nav botránytól az már a balfaszság netovábbja vagy ők is nyakig ott vannak ami ugyan azt eredményezi. Inkább a kétfarkú kutyák, vagy senki még akkor is ha ezzel orbánt erősítem.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.25. 03:05:22

"A politikai korrektség nem jelenti, hogy ne lehetne viccelni csoportokkal, ne lehetne kritizálni egyes szokásokat"

Orwellian law toast
By Ezra Levant on June 30, 2013 5:55 AM

Canada’s Internet censorship law was finally repealed last week. Section 13 of the Canadian Human Rights Act is now gone.

It was an Orwellian law because, despite its name, it was neither Canadian in its character nor did it protect human rights.

It did the opposite. It effectively criminalized comments made on the Internet that could hurt someone’s feelings. That’s destroying the genuine human right of freedom of speech and replacing it with a counterfeit human right not to be offended.

The law was a combination of utopian strategy and fascist tactics, as many attempts to re-engineer human beings are. It regulated human emotions. Section 13 made it illegal to publish anything on the Internet “likely to expose a person … to hatred or contempt.”

But hatred and contempt are natural human feelings. You can no more ban hate than you can ban love; if it were possible, we would have passed the Love Each Other Act long ago. It’s not possible. And it’s not desirable.

Some things are good to hate. Watch the video of the terrorist attacks on 9/11. How could a normal person not feel revulsion?

It doesn’t even have to be an act of terrorism — we use the word “hate” to describe everything from rival political parties to rival sports teams to our failed personal relationships.

It is not the Canadian way to criminalize hard feelings. We criminalize violence or other crimes. Not Section 13. It criminalized the feelings itself, without any proof of any harm coming from it.

It is no surprise that, for the first 32 years in that law’s existence, not a single person who was prosecuted under it was acquitted.

It had a 100% conviction rate — usually a laughable statistic from a dictatorship’s legal system. But that’s the thing — the enforcers of Section 13 had more in common with those countries’ sham trials than with Canada’s tradition of impartial and professional courts.

Canada’s human rights commissions and tribunals — there is one in each province and territory, in addition to the federal one — are not run by real judges. Most of them aren’t even run by lawyers.

They’re political appointees, usually activists who specialize in newfangled human rights. That is, the booming industry of hurt feelings.

Unlike real judges, these rulers are not required to be neutral; are not required to abide by legal precedent; do not have the same rules of evidence as real courts; allow hearsay; do not have the same standard of proof as a court; have powers of warrantless searches and seizures; and do not have legal aid for poor people who are accused.

On the other hand, complainants — people who claim their feelings were hurt — usually have the case prosecuted for them by government-funded lawyers.

And there has never been a case of a frivolous hate speech complaint being rejected with a cost order against the complainer.

No wonder the laws attracted bullies, eager to use what was initially meant as a human rights “shield” instead as a political “sword” to skewer enemies who have “hurt” their “feelings.”

Astoundingly, more than half of all Section 13 prosecutions in the past decade were filed by one man, Richard Warman. He is not gay or black or Jewish; he’s a privileged white man, a lawyer, a government bureaucrat and a former employee of the Canadian Human Rights Commission.

He actually filed complaints to the CHRC while he worked there.

And he won, again and again, and was awarded tens of thousands of dollars from the people he complained against — though they were usually on trial for being rude to gays or blacks or Jews.

After 36 years, this un-Canadian star chamber is now finally shut down. But similar laws against hurt feelings still exist provincially in B.C., Alberta and Saskatchewan.

All of those provinces have allegedly conservative governments.

The federal government repealed its censorship law. So what’s those provinces’ excuse?

Lakásfelújítás1 Kft 2013.11.25. 04:12:37

@31/48: Teljesen egyet kell hogy értsek a válaszoddal..

[megmondoember] 2013.11.25. 05:08:16

A poszt úgy szar, ahogy van.

A "politikai korrektség" - mint neve is mondja - a politikai szempontból "korrekt" megfogalmazása, megközelítése, tárgyalása a dolgoknak. Azaz, olyan módja, ami a legkevesebb választót sérti, amivel a legtöbb szavazatot lehet begyűjteni ill. megtartani.

Ez - utalva megint a névre, ami kiválóan elmondja - egyedül a politika és a politikus szempontjából praktikus és célravezető. A társadalom és a problémák valódi megoldása szempontjából egyáltalán nem "korrekt" és helyes. Ezért (csak) "politikai(lag) korrekt".

A valóságban a politikai korrektség üldözendő, mert csak útját állja a problémák kitárgyalásának, feltárásának és ezzel összefüggésben esetleges megoldásának is.

mopac 2013.11.25. 05:13:42

A politikai korrektség a hazugság politikailag korrekt elnevezése. Hazugság kizárólag politikai előnyök szerzése céljából. A PC-vel kímélni kívánt csoportok döntő többsége a róluk elhangzott igazságot tartják a legsértőbbnek, ezért a szavazatkvrua politikusok a legképtelenebb hazugságokkal próbálják magukhoz édesgetni az amúgy egymásra joggal gyanakvó csoportokat.

Ennek ékes példája David Cameron brit miniszterelnök heti rendszeres nyilatkozatai a Nagy Britanniát közvetve vagy közvetlenül érintő rendszeres muszlim terrorizmust magyarázva, miszerint azoknak semmi közük az iszlámhoz, melynek követői oly sokat adtak már Nagy Britanniának.

Cameron úr gondolom mélységesen megsértődne, ha a nevét bármilyen kontextusban is egy lapon említenénk Vona Gáborral, de az iszlámot magasztaló rendszeres megnyilvánulásai miatt kénytelenek vagyunk megjegyezni, hogy a véresszájú antiszemita és cigányellenes magyar jobboldal legszalonképesebb vezetője a napokban egy Cameron-éhoz nagyon hasonló nyilatkozatot tett az iszlámmal kapcsolatban, az "emberiség utolsó reményének" nevezve azt. A megnyilvánulás indittatása és Vona vonzalma az iszlámhoz elég egyértelmű.

Nagyon sokan mélyen megsértődnek - bőrszíntől, nemzetiségtől, vallástól függetlenül - mikor aljas módon a pofájukba hazudnak. Talán hasznosabb lenne ezeknek az embereknek az érzékenységével törődni, mint politikailag korrektül hazudozni.

"On the outside wall of the Ministry of Truth are the three slogans of the Party: WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH." (George Orwell, 1984)

midnight coder 2013.11.25. 06:22:40

A szerző mint a legtöbb liberális, intellektuális téren kihívásoknak néz elébe.

Az előítélet igen ősi, és alapvetően hasznos dolog. Sőt, megkockáztatom, hogy e nélkül nem is létezhet bármiféle intelligencia. Ha nem képezek le csoportokat, és ezeket nem látom el mindenféle tulajdonságokkal, akkor egy adott helyzetben képtelen vagyok kiszámítani az adott helyzetből származó következményeket.

A másik dolog pedig az, hogy a előítéletek gyakorlatilag soha nem alakulnak ki okok nélkül. Bizony, még anno a magyar ne lopj tábláknak is lehetett oka. A cigánybűnözések is megvan.

Az tény, hogy az előítélet igen kínos annak, aki pechjére az adott csoportba tartozik - neki ugyanis bizonyítana kell hogy ő igenis nem olyan.

Az is tény viszont, hogy az előítéleten nem lehet politikai agymosással változtatni. Ha a TV-ben azt hallod naponta a liberóstól hogy nincs cigánybűnözés, ugyanakkor naponta azt tapasztalod, hogy dehogynincs, akkor max. egy újabb előítélet alakul ki: a liberós hazudik. Az előítéleten egy dologváltoztathat - ha maga az adott csoport változik meg. Ráadásul jó irányba sokkal-sokkal nehezebb változtatni az előítéleten. De ha sok-sok tanult, végletekig becsületes, csendes, tiszta cigánnyal találkozik nap mint nap az ember, akkor egy idő után a cigányokkal kapcsolatban is megváltozik az előítélet, onnantól kezdve a cigány szó tisztát, rendest, becsületest,okost jelent. De ehhez nagyon-nagyon sokat kell(ene) tenni az adott közösségnek.

igazi Ténytár 2013.11.25. 06:48:37

@31/48: "Vajon olyan statisztika miért nincs, hogy a gárdistákra, vagy a Jobbik-szavazóbázisára vetítve mennyi az egy főre jutó erőszakos bűnelkövetések száma és mennyi a cigányságra nézve?"

Nagyon jogos kérdés!

Ugyanis a gárda vezető között rengeteg hétpróbás bűnöző volt, a hírhedt barátnőjét lefejező is az volt, egy gyerekét felesége segítségével molesztáló elítélt meg egyenesen Vonáig elért a párt kapcsolataiban.

hvg.hu/hvgfriss/2008.04/200804HVGFriss_347

tv2.hu/neoplayer/tv2/embed 60711_brutalis_lefejezte_baratnojet_az_ex-gardista.html

koolkat 2013.11.25. 07:08:32

Ami politikai, az hogy lehet korrekt? Az elnevezés önmagában is farkába harapó kígyó, a tartalma pedig maga az álszenteskedő képmutatás, egy ájtatosan révedező tekintetű semjénzsolt (bocs, de a képmutatásról ez az asszoszicációm). Az, hogy egy fogyatékost nem idiótázok le, emberi minimum, nem ezen kifejezés gyakorlása. Azt pedig, ami ténylegesen az ami, miért is ne lehetne annak hívni (pl. cigánybűnözés)?
Amúgy ez egy ostoba ál-értelmiségi vita, ahol semmi nem dől el, szóval megyek is inkább.

Hipok Rita 2013.11.25. 07:13:42

A politikailag korrekt beszéd gazdája egy tiszta szívű demokrata látszatát próbálja kelteni, de csak tabukat gyárt a szavazatok megszerzéséért.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.11.25. 07:26:46

Hogy ez mennyire igaz, könnyen megállapítható, csak le kell parasztozni 1 parasztot 8sőt parasztozni se kell, már a vidékitől is meg szokás sértődni).

Balance 2013.11.25. 07:28:44

A politikailag korrekt nyelvezet pótcselekvés pusztán, a problémák orvoslása helyett az elkendőzésre épít. Amit nem mondok ki, az nincs is. A PC szimpla néphülyítés.

Conchobar 2013.11.25. 07:35:22

"A cigánybűnözés kifejezés használatával sem az a baj, hogy a valóságban ne lenne olyan cigány származású ember, aki bűnöző" - A 'cigánybűnözés' kifejezést sokan mindenáron 'bűnöző cigányság'-ként értelmezik. Ideértve még a blogírót. Nyilvánvaló a törekvés, hogy más etnikumoktól eltérően (pl.orosz magffia, baszk terroristák) a cigánysággal kapcsolatban el hangozhat a bűnözés, hogy a cigánysággal napi kapcsolatban nemlévőkben hamis illúziók és tévképzetek keletkezzenek

Netuddki. 2013.11.25. 08:03:46

Bla-bla-bla. Azt hiszed végigolvasom?

Muad\\\'Dib 2013.11.25. 08:07:45

Értelemszerűen a polkorrekt okoskodással nem az a baj, hogy bizonyos tekintetben ne lenne hasznos a cél, amit megfogalmaz, hanem a világon uralkodó borzalmas méretű kettős mérce. Azaz, leginkább azzal van baj, hogy míg vannak, akiket a polkorrektség nevében virtuálisan keresztre feszítenek, mások pedig vígan kihasználhatják, hogy nem törődnek ezzel a dologgal, így juttatva előnyhöz magukat, és hazájukat (lásd: ""...Az általunk egyhangúlag jóváhagyott intézkedések arányos és szükséges lépések az állam zsidó és demokratikus jellegének fenntartására” – hangoztatta..." -by Netanjahu, index.hu).

pocaklakó minimanó 2013.11.25. 08:14:39

Amikor itthon "bántják" a cigányokat és azok egészen Kanadáig menekülnek, akkor ők cigányok.

Amikor ugyanezen "bántalmazott" cigányok Kanadában folytatnak normákat nem követő életmódot, akkor pedig hirtelen bűnöző magyarokká avanzsálnak.

Ez alap.

mim 2013.11.25. 08:30:57

A politikai korrektség semmi más mint öncenzúra. És attól, hogy valaki finomkodik, attól még nem lesz finom a véleménye, vagyis a kommunikáció hamissá válik.
Ez éppen a politikában a veszélyes, hiszen még ürügyet is ad a valóság elfedésére.

barli 2013.11.25. 08:54:59

Az a baj a PCvel, hogy azért, mert ha azt írják az újságban, hogy "két népes család kapákkal és kaszákkal verekedett a falu végén", vagy a "85 éves nénit megeröszakolták, elvágták a torkát, majd elvitték az étkészletet", attól még mindenki tudni fogja, hogy miröl van szó. Vagy ha kanada bevezeti a vízumkényszert a "kelet európai menekültek" miatt. Egy értelmes ember különbséget tesz a bünözö és a nem bünözö cigányság között. De ez még nem jelenti, hogy nincs bönözö cigányság. A túlzott PC közbeszéd meg azt fogja eredményezni, hogy minden egyes cikket/mondatot tovább fogunk gondolni, és olyan dolgokat fogunk beleképzelni, ami meg sem történt, vagy nem úgy.

pocaklakó minimanó 2013.11.25. 11:29:33

"A politikai korrektséggel kapcsolatban két tévhit erősödött meg nagyon az elmúlt években, egymástól sem függetlenül. Az első, hogy a politikailag korrekt vélemény- és szemléletformálás valamiféle úri hóbort, amivel a jólétükben unatkozó svédek szórakoznak."

Vö.: "A politikai túlkorrektség terén valószínűleg Viggo Hansen, a svéd Baloldali Párt egyik sormlandi önkormányzati képviselője jutott a legmesszebbre, aki azzal szerzett magának hírnevet, hogy tavaly azt javasolta: a férfiaknak is kötelező legyen ülve vizelniük. A tanácsnok szerint ennek köztisztasági és egészségügyi előnyei is lennének (állítólag jobban kiürül a hólyag, ha ülve vizel valaki), de igazából azt szerette volna elérni, hogy az önkormányzat épületében egyáltalán ne legyen férfi és női mosdó, a koedukált helyiségben pedig mindenkinek egyformán, ülve kellene vizelnie." (index.hu - A férfiak vizeljenek ülve, a "fekete" szó törlésre ítéltetett, 2013. nov. 24.)

Ezt nem lehetett kihagyni.

Amúgy a teljes cikk a politikailag korrekt agyhalottságról itt: hvg.hu/itthon/20131124_tulzasba_vitt_politikai_korrektseg

balrol 2013.11.25. 13:49:16

@pocaklakó minimanó: pontosan ezt neveztük a cikkben olyan túlkapásnak, amin mi is csak nevetni tudunk. nyilvánvaló hülyeség. de attól még, hogy valaki túltolja a szekeret, nem válik butasággá az egész problémafelvetés.

pocaklakó minimanó 2013.11.25. 13:57:06

@balrol: Mindig túltolják. Mindig ugyanazok tolják túl. Meg aztán emlékszünk még arra, hogy mekkora szerecsenmosdatás is volt az agyhalott Barangó kereszténygyilkolászós süket dumája terén. Ha már egyszer pécé és gyűlöletbeszéd, akkor már régen rohadhatna rajta a műanyaglakat. De nem rohad, mert a keresztényeken lehet eképpen "élcelődni", őket érheti efféle "kritika", attól még nem tévedünk a politikai inkorrektség területére.

donder (törölt) 2013.11.26. 04:10:04

Az egesz polkorrektseg maga az ideologiai tultolas, tulliheges!

Valos problemakra adott valos valaszok helyett tiltsunk be szavakat! Hurra!

Amugy nem tartozik a gondolat es velemenyszabadsag korebe az is, hogy azt gondolok masrol, masokrol, amit csak akarok? Gondolatrendorseg van?
Amig nem buntetik halallal, addig en ragaszkodom a sajat gondolataimhoz, amelyek kozt jopar eloitelet is van. Can you deal with that?

Az eloitelet nem veletlenul alakul ki. Elettapasztalat van mogotte. Nem az enyem, hanem masoke.
Van egy olyan eloiteletem, hogy ha a falbol kiall ket drot, akkor az egyikben aram van. Nincs ra bizonyitekom, hogy van-e bennuk egyaltalan aram, vagy hogy mindkettoben vagy egyikben sem vagy csak az egyikben es ha ez a helyzet, akkor melyikben van aram... egyszeruen hallottam mar olyat, hogy valakit megolt az aram, aki ilyen drotokat fogdosott. En meg ez alapjan kialakitottam azt az eloiteletet, hogy feltetelezem, hogy nekem jobb, ha nem lepek interakcioba veluk. Nekem ez az eloitelet eletmento, bar lehet, hogy nincs is azokban a vezetekekben aram, de semmit nem vesztek azzal, ha hallgatok az eloiteletemre, sot ez a logikus dontes.

Vagy mas pelda: hallottam, hogy van olyan oroszlan, amelyik nem eszik hust, hanem vegetarianus. Igy neveltek fel, nem eszik hust, nem agressziv. Valaki mondta nekem, de nem tudom, hogy hihetek-e neki. Azert van bennem egy eloitelet, hogy az oroszlanok tobbsege nem ilyen, illetve elso pillantasra nem lehet roluk eldonteni. Ugyhogy en nem maszok be oroszlan ketrecebe, kifutojaba az allatkertben. Eloiteletemnek megfeleloen en ezt az utat valasztom. Egyszeruen kenyelmesebb, sot eletmento lehet eloiteletek szerint elni.
Ha valakinek nem tetszik az eloiteletem, akkor az az o problemaja. A gondolat es velemenyszabadsagomhoz tartoznak az ertekiteleteim, eloiteleteim is. Tessek tiszteletben tartani oket.

Eltem jopar helyen a vilagban, de a polkorrektseg betegseget en csak a "fejlett" nyugati allamokban tapasztaltam.
Perzsa (irani) diakoknal lattam, hogy a nyugati eloitelet-mentes, liberalis tarsadalom kenyelmet szeretik elvezni, de amikor azt kerdeztem, hogy ha hazaternek, akkor is ilyen tarsadalomban akarnak-e majd elni, akkor hevesen raztak a fejuket... nem, ok a tradicionalis tarsadalmat szeretik, kovetik a normait otthon. Mert az jobb. A nyugati hedonista tarsadalom nekik olyan, mint a zsiraf: erdekes, furcsa, biztos nagyon jo, de otthonra mar nem kene.
Es ezt nem csak a fiuk, de a lanyok is igy gondoltak. Nekik a nyugatbol csak a pozitivumok, elsosorban az anyagi lehetosegek kellettek, meg az utazas, tanulas, diploma, de pl a sajat gyerekeiket nem akarnak nyugati liberalis szellemben felnevelni. Ettol ok meg nem muszlim fanatikusok. Egyszeruen a sajat ertekrendjuket fontosabbnak tartottak.

Ugyanez volt japan fiatalokkal is: nyugaton nagyon liberalisan, lazan viselkedtek. Aztan amikor hazamennek, akkor kovetik a sajat, rendkivul formalis, tradicionalis, nem polkorrekt tarsadalmuk szokasait.

Fekete, afgan, pakisztani es arab bevandorlok: ok is mind csak elfogadast, egyenlo elehtosegeket kovetelnek nyugaton. Meg ha illegalisan is erkeznek. Amivel rogton bizonyitjak, hogy szembekopik a nyugati torvenyeket :) De sebaj, ok kovetelik az elfogadast, anyagi juttatasokat. Ilyen az ember: mindig az elonyoket koveteli, kotelezettsegeket, alkalmazkodast meg igyekszik elkerulni.
Azsiaiak mondtak nekem, hogy a feher ember nem normalis, annyira gyuloli magat es a sajat fajtajat. Az azsiaiak pont ugy maradnak eletben, ugy lesznek sikeresek, hogy a sajat fajtajukat segitik, vedik, preferaljak, rezsesitik protekcioban. Csak a feher ember kepes arra, hogy a sajat gyerekei helyett idegen gyereket, kakukkfiokakat etessen, taplaljon akar tarsadalmi szinten is. Ok ezt nem ertik, ez olyan, mintha a magad ellensege lennel.
En ezt azsiaiaknak a keresztenyseggel magyaraztam, hogy minden nyugati, meg a legfelvilagosultabb liberalis is kereszteny kulturaban nott fel es ez a tartsd oda a masik orcadat is, meg dobd vissza kenyerrel mentalitas ebbol a kozos kereszteny gyokerbol eredhet. Meg az ateistaknal is. Hiszen a filozofiai, politikai, tarsadalmi rendszer rengeteg ilyen keresztenyi vonast hordoz, ami alol az ateistak sem tudnak kibujni. Legfeljebb ok mashonnan eredeztetik ezeket a szabalyokat (tarsadalmi szerzodes stb.)
A nem kereszteny nepek nem ertik, hogy hogy lehet valaki ennyire fatoku, hogy odatartja a masik orcajat is... meg polkorrektseg...
persze, ha ok nyugati allamokba vandorolnak, akkor elvezik a joleti tarsadalom es a polkorrektseg aldasait, de ok ezt otthon sose gyakorolnak. Ok a sajatjaikat segitik (csaladtag, klan, vallasi kozosseg, torzs, nemzet), a kivulallokat meg rossz szemmel nezik.
Ezt a nagyon vonalas es udvarias japanoknal is lattam. Elso blikkre nagyon polkorrektnek tunnek, szavakkal, nyiltan nem bantanak, csak eppen a tarsadalmuk, az egesz rendszer olyan, hogy megis benne van a kirekesztes. Igazuk is van. Kihez legyenek jok, ha nem magukhoz?

donder (törölt) 2013.11.26. 04:44:33

Ja, amugy meg az a mega-LOL, hogy eppen a polkorrektseg hivott eletre es vedelmez olyan gyuloletkelto ideologiakat, mint a feminizmus. Ami egy az egyben masolja a legkirekesztobb ideologiak retorikajat, bolsevizmus, nacizmus (a feminizmus maga is egy ujmarxista ideologia).
Egy csoportot (ferfiak) tesz meg minden baj forrasava, okozojava. Raadasul olyan jegy alapjan rekeszt ki, amin nem valtoztathatsz. Ferfinek szulettel. Vallast, politikai nezeteket valthatsz, de nemet nem (a nemvaltas mutet utjan nem szunteti meg a genetikai nemedet, tehat a feministak ugyanugy gyulolni fognak).

pocaklakó minimanó 2013.11.26. 09:49:23

A politikai korrektség az orwelli világ lájtos verziója.

pocaklakó minimanó 2013.11.26. 15:12:05

A politikai korrektség és a gyűlöletbeszéd szellemében próbálkoztak (különös tekintettel a szólásszabadságra). Csak nem jött be.

Hopp! Véletlenül mégis a svédek. Megint. :)

Idézet: "A Swedish pastor convicted of hate crimes for a sermon denouncing homosexuals as a "cancer" was acquitted Friday by an appeals court that said he was protected by the country's free speech laws." (www.foxnews.com/story/2005/02/11/swedish-pastor-acquitted-after-anti-gay-sermon/)

Próbálkoznak, próbálkoznak, hiszen ők annyira haladók és miegymás. :)

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása