HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Hisztéria a köbön: István, a király

2013.09.01. 18:14

Élt már meg szebb napokat a magyar baloldal, de a látszattal ellentétben a jobboldal sincsen a topon, szellemileg és önérzetileg legalábbis biztosan nem. Nem kell jobb példa erre az Alföldi Róbert rendezte István, a király recepciójánál. Mintha legalábbis terrormerényletet követtek volna el Magyarországon, úgy reagált a jobboldal Alföldi eddigi legvisszafogottabb, szándékosan nem provokatív rendezésére.

istvan-a-kiraly-2013-szeged-budapest-arena-jegyek.jpg

Politikai blog vagyunk, művészeti kérdésekkel itt nem szoktunk foglalkozni. Az Alföldi Róbert rendezte István, a király előadással sem szerettünk volna. Ráadásul a rockopera műfaját elviselni sem tudjuk, hasonlóan az operetthez. Az említett előadást természetesen azért szemléztük, megértettük, és ha a műfajról a véleményünk jottányit sem változott, azért annyit meg lehetett állapítani, hogy abban az égvilágon semmi felháborító nem szerepelt. Volt egy sámán, igen, aki füves cigit szívott, de hát a sámánok már csak ezt teszik – nem volt öncélú a dolog –, és kábé ennyi. Nem volt magyarozás, nem volt homoszexualitás, nem volt semmi megbotránkoztató a történetben, volt viszont valamicske mondanivalója (továbbra sincs megbékélés, mindig ugyanazokon a sérelmeken rugózunk, nem halad előre az ország), nem több annál, amennyit ebből a rettenetes műfajból ki lehet hozni, de egynek, mondjuk, elmegy. Függöny. Láttunk már zseniális Alföldi-rendezést (Velencei kalmár a Bárkában, mondjuk), láttunk retteneteset (Hamlet a Nemzetiben), ez meg olyan közepes volt.

Éppen ezért érdekes az őrületes hisztéria, amit a jobboldal csapott a bemutatót követően. A Magyar Hírlap jogsértésről ír, a jobbikosok őrjöngenek, Bayer Zsolt a tőle megszokott színvonalon buzizik és kreténezik, kommentelők ezrei utálkoznak, gépfegyverrel pózoló nénikék szerveznek tüntetést ellene. Mondjuk még egyszer: úgy, hogy az előadás legmegbotránkoztatóbb eleme az volt, hogy farmernadrágot viseltek az ezredfordulós szereplők. Aki ezen 2013-ban kiakad, az mit csinál egy számítógép láttán? Beugrik a teraszon felállított gémeskútba? Hátrafelé nyilazva tarkón lövi magát egy fehér hintalóról?

Természetesen a kiakadás nem emiatt történt. Hanem azért, mert Alföldi Róbert rendezte meg azt az István, a királyt, amely a jobboldal (egyébként nem csak a jobboldal) jelentős része számára fontos előadás. Alföldiről pedig sokan tudni vélik, hogy meleg, amelynek valóságalapjával kultúremberként természetesen nem foglalkozunk. Szóval a felháborodás tárgya az, hogy egy melegnek és liberálisnak gondolt színházi ember fog egy előadást, és csinál belőle valamit, mellesleg az „eredeti” alkotók teljes támogatásával. Nem az a probléma, hogy mi lett a végeredmény, hanem az, hogy valaki meleg, tetszikérteni.

Most, amikor egy komplett politikai oldal van - néhány üdítő kivételtől eltekintve - ilyen szellemi állapotban, az minimum elgondolkodtató. Nem csoda, hogy még a kőjobbos Szörényi Levente is állandóan kikel a Fidesz kultúrpolitikája ellen, hogy még Pokorni Zoltánnak is kínos Hoffmann Rózsa tevékenysége, hogy a fél jobboldali szavazótábor a fejét fogja a nemzeti trafikok láttán.

Mindez ugyanis annak az egyértelmű jele, hogy Orbánéknak semmi nincsen a fejében Magyarországról, csak az, hogy legyen az övék. Legyenek a kultúra vezetői a színházigazgatótól a miniszteren át lehetőleg a vécésnénikig az ő embereik. Orbán Viktor annyit gondol a kultúráról, hogy legyen sok stadion az országban. Aki pedig mást gondol a világról, az takarodjon, de legalábbis hallgasson az idők végezetéig.

Ez a szellemi üresség persze nem lenne gond, ha nem ők vezetnék az országot kétharmaddal.

De hát ők vezetik.

Meg is látszik rajta.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr545487998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarozás a közszolgálati rádióban!!! 2014.02.19. 17:22:18

Bevallom: nem is tudtam, hogy létezik ilyen.A szó, meg amit takar,Először tavaly hallottam, amikor egy társaságban figyelmeztettem egy tele pofával fröcsögő választópolgárt, hogy talán fejezné be a zsidózást. erre ő visszakérdezett: miért, magyarozni s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsar2011 2013.09.02. 00:23:49

Gratulálok! Ismételten egy értelmes poszt erről a témáról.

tisztapista 2013.09.02. 20:35:37

Egy értelmes lány (aki nem állt be a buzizók kórusába) már leírta valamelyik blogon, hogy mi volt a baj a darabbal. Az ő véleményével értek egyet.

Egyébként sem baj, ha híres történelmi személyekről szóló darabokat esetleg exibicionista buzi rendezők rendeznek. Az ábrázolt történelmi szereplő általában defektes, beteges gondolkodású, hatalommániás (nem egyszer szintén ferde hajlamú - ld. Nagy Sándor). Az "ilyenek" bemutatására az "olyanok" a legalkalmasabbak.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása