HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Nem éri meg jelenteni a korrupciót

2013.12.27. 13:35

A magyarok, habár a legtöbb tekintetben a közép-kelet-európai régió középmezőnyébe tartoznak a különböző korrupciós érzékelési indexek szerint, egy mutatóban jelentősen alulmúlják az átlagot: tízből mindössze három magyar állampolgár (30 %) tenne közérdekű bejelentést, ha korrupciós esettel találkozna. Ugyanez a mutató Szlovákiában 50, Romániában pedig 59 százalék, az EU-átlag 71 százalék. A legtöbb magyar (41 %) azért nem tenne bejelentést, mert úgy látja, hogy annak semmilyen következménye nem lenne.

horvath-andras-mti-qpr.jpg

A volt NAV-os Horváth András ügye viszont azt bizonyítja: sajnos annak a 21 százaléknak van igaza, akik azért nem jelentenének, mert félnek a következményektől. Ez több mint érthető egy olyan környezetben, amelyben megtörténhet az, hogy előzetes bejelentés nélkül rendőrök kopogtatnak az ember ajtaján, és olyan dokumentumokat foglalnak le, amelyeket egy általa indított eljárásban bizonyítékként szeretett volna felhasználni. Az a mód, ahogyan a hatóságok kezelik a közérdekű bejelentést tevő Horváth Andrást, egyáltalán nem kedvez a bejelentési morál javulásának.

A NAV által első ízben rágalmazásért, majd hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentett Horváth András rendőrségi vegzálása nemcsak felháborító, hanem jogszerűtlen is: a tisztességes eljárás védelméről szóló 2009. évi CLXIII. törvény 21. paragrafusának (5) bekezdése szerint ugyanis a „bejelentővel szemben a bejelentés tartalma alapján titoksértés miatt joghátrányt nem lehet alkalmazni, kivéve, ha a bejelentés rosszhiszemű volt”. Utóbbira azonban egyelőre nincs semmilyen bizonyíték, ezért az ártatlanság vélelme alapján Horváth András bejelentésének jóhiszeműségét kellett volna feltételeznie a hatóságoknak.

A kormány korrupcióellenes retorikája ezzel végképp hitelét vesztette. Habár ezért már az infoszabadságról szóló törvény módosítása és az emiatt a korrupcióellenes munkacsoportból kilépő civil szervezetek, a trafikbotrány, illetve az állami földbérleti pályázatok elbírálásának átláthatatlansága is sokat tett, arra ez az első eset, hogy büntetőeljárást indítsanak egy közérdekű bejelentő ellen. Elképzelhető, hogy Hováth András személyes adatokkal élt vissza, ez azonban csak akkor bűncselekmény, ha ezt haszonszerzés céljából, vagy jelentős érdeksérelmet okozva tette. Bár erre jelenleg semmi nem utal, de elméletileg az is lehetséges, hogy (a cégnevekkel nem dobálózó) Horváth András konkrét cégeket szeretne lejáratni, vagy kinyilatkoztatásával politikai babérokra tör, de ez sem indokolná, hogy az általa felvetett problémák érdemi kivizsgálása nélkül, rosszhiszeműségét feltételezve meghurcolják, megfélemlítve mindazokat, akiknek valaha is megfordult a fejében, hogy eljárást kezdeményezzenek a környezetükben tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban.

Lehet, hogy idétlen dolog egy lezárt zöld dossziét lóbálva, konkrétumok megemlítése nélkül igazságtévő szerepben tetszelegni, de ettől függetlenül szinte biztosra vehető, hogy a Horváth által feltárt áfakerülési módszerek léteznek (és jelentőst kárt okoznak a magyar államnak), a vele szemben alkalmazott eljárások pedig csak arra lehetnek jók, hogy még tovább nőjön a korrupciót nem jelentők, és közöttük azok aránya, akiket a félelem tart vissza a cselekvéstő

15 komment

Címkék: fidesz kormány adózás korrupció andrás horváth nav

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr315711963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.27. 14:20:08

"ez azonban csak akkor bűncselekmény, ha ezt haszonszerzés céljából, vagy jelentős érdeksérelmet okozva tette."

Na de az áfacsalóknak jelentős érdeksérelmet okozott volna!

Dolgozónép 2013.12.27. 14:26:39

A rendszert meg kell buktatni. Lehetőleg máma még.

2013.12.27. 14:36:55

20 éve vagyok a kkv szektorban. Nagyobb megrendelést, nagyobb hasznot csak korrupcióval lehet megszerezni. Lehet ez egy üveg pia, százalékos részesedés vagy túlszámlázás.
Sajnos ez van, amíg a korrupció állami szintre van emelve és az adó és járulék terhek megölik a tisztességes vállalkozókat, addig marad a korrupció és a feketegazdaság.

Medgar 2013.12.27. 15:13:57

Így működik a világ

M_R 2013.12.27. 15:59:18

@Medgar: Nem a világ, csak az az ország működik így amelyik állandóan "jobban teljesít"

magyar ember teli szájjal 2013.12.27. 15:59:52

Ezt pont nem "balról" lehet megváltoztatni. Nektek is csak egy tohonya állam kell meg agyonnyomott teljesítmény (alias társadalmi igazságosság).

szdan 2013.12.27. 16:17:52

Na ezért érdemlik meg a magyarok a korrupciót! Arra nem képes a gerinctelen banda, hogy kiálljon valami helyes, értékes mellett. Csak ezek után senki ne is panaszkodjon, hogy jaj milyen rossz itt élni.
Rossz igen, és lesz ez még rosszabb is ha a korrupció büntetlen, sőt zavartalan marad. Fogadjunk annak senki nem volt képes utánagondolni, hogy a korrupció az egyik leginkább társadalomromboló, az élet minden területét megmérgező fertőzés amit csak egy ország kitermelhet...
Hát akkor csak tessék tovább csendben nyelni, és megélni a következményeit!

komplikato 2013.12.27. 16:35:58

Most mondanám, hogy ez a magát baloldalinak mondó pártok hibája is, mert ez nem pár hónap alatt nőtt ám ide, de nem lenne igaz, mert itt kb. a kiegyezés óta így mennek a dolgok nálunk. Majd akkor térjünk vissza a témára, ha lesz aki ténylegesen tesz ellene ...

Medgar 2013.12.27. 16:58:21

@M_R: Nyugodj meg, a világ működik így. Max. ügyesebben csinálják.

laci_52 2013.12.27. 18:08:41

Arra még nem gondolt senki sem, hogy Horváth Andrást valakik jó pénzért a háttérből mozgatják?

Hogy miből gondolom ezt?

Lehet egy ember(pláne egy családos ember!) annyira hülye, hogy teljesen egyedül, a saját szakállára egy ilyen ügybe belemásszon? Nem hiszem!

Valse Triste 2013.12.27. 18:42:57

@laci_52: Nem mindenki olyan állat, mint te meg az itteni, korrupciót és csalást természetesnek tekintő féreg... Persze a hozzád hasonlók nem érthetik, mi az a tisztesség... Hányok tőletek...

ARP 2013.12.27. 19:08:15

@laci_52:
Volt egy jó állásom, egy közszolgáltató cégnél, kevés munka jó fizetésért, emellett szerettek és megbecsültek. Aztán belecseppentem egy mocskos ügybe, a szemem előtt zajlott le a cégem korrupt elprivatizálása, átjátszás a polgármester haverjának a valós érték kb. huszadáért. Az önkormányzati képviselők nagy részét lefizették, hogy megszavazzák, az ellenzék soraiból is megkörnyékezték a korrumpálhatóbb embereket a szavazati többség biztosításához. Én hasonlóan cselekedtem mint Horváth András, pusztán morális megfontolásból, mert úgy éreztem nem hagyhatom, hogy a városomat és a becsületes adófizetőket milliárdokkal megkárosítsák.
És aztán megtapasztaltam hogyan működik a gépezet. Megindult a nyomozás, de felülről folyamatosan belenyúltak, még az országos rendőrfőkapitányt is megmozgatták az ügyben. Eközben bizonyítékok tűntek el, addig nem létező szerződések keletkeztek visszadátumozva, és persze semmit nem sikerült megakadályoznom, a céget elmutyizták, mindenki megkapta a kenőpénzét, a közszolgáltatás árát aztán az új tulajdonos többszörösére emelte.
Annyit sikerült elérnem, hogy többször telefonon megfenyegettek, a házasságom is kis híján ráment az ügyre, mocskolódó hadjáratot indítottak ellenem, közellenség lettem a városomban, ráadásul a végén már gyanúsított is lettem.

Hülye voltam, akárcsak Horváth András. Ha az emberek ilyen alacsony szintre jutottak, hogy a bűnt pártolják a tisztességtelenséggel szemben, és nem képesek az igaz ügy mellé állni, akkor nem érdemes küzdeni értük, és nem érdemes az egzisztenciámat kockáztatni!? De ha most lennék hasonló helyzetbe, most is ugyanúgy megtenném. De lehet hogy már nem bíznám rá a rendőrségre, hanem személyesen én tennék fegyverrel igazságot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.27. 20:57:12

@laci_52: Ha a háttérből mozgatnák, akkor bizonyára sokkal profibb módon tennék azt.

Aztán meg a szoclib kormányzás alatti csalásokról is emlztést tesz Horváth András, így kizárt, hogy bármely oldalnak érdeke fűződjék az ő sikeréhez.

tamás46 2014.05.14. 08:01:14

Ma már teljesen világos,hogy Horváth András,és Ángyán József is álmokat kerget,amikor a politika tisztességét kívánja.Már elmúlt április 6-a,és a választók ismét bizonyítottak.Nem érdekli a népet a politika,és a politikusokat se a nép.
A politikusok néhány hónapi kampánya csak azt igazolja,hogy nem tekintik partnernek az ország polgárait,és a választás lehetőségét olyan módon és azoknak kínálják,akiket a pillanatnyi helyzetben kiválasztanak arra, hogy szavazatukra számítsanak.
Persze ez nem demokrácia,csak annak látszik.3 és1/2 év úgy telik el, hogy egyik párt sem igényli a választók véleményét,és arra sem helyez súlyt,hogy véleményt alakítson.
A 25 év kevés volt ahhoz, hogy felnőjön egy olyan választó generáció,aki akarja formálni a jövőjét,és ennek érdekében elmegy választani.25 és elég volt arra, hogy lecsökkenjen a demokrácia iránti érdeklődés,arra a szintre, hogy a kisebbség uralkodhasson(!)a többség felett.
25 év elég volt arra,hogy megszűnjön a demokratikus jogállam,és kialakulhasson a jog állama.
25 év elég volt arra, hogy ne legyen demokratikus Alkotmány,ne legyen demokratikus az igazságszolgáltatás,és az emberi jogok érvényesítése-az alkotmányos jogokkal együtt- ellehetetlenüljön,annak ellenére, hogy az Emberi jogok deklarációját Magyarország 1953-ban törvénybe iktatta,majd az európai emberi jogok egyezményét is kötelező érvénnyel elfogadta-annak kiegészítéseivel együtt.
25 év elég volt arra,hogy olyan irányba vezesse az embereket,ami látszólag megfelel a nemzetközi piacgazdaság törvényeinek,de a valóságban mindenkit kirekeszt,aki ezt érvényesíteni akarja.
25 év elég volt arra,hogy -most már történelmi távlatból-szemlélni lehessen a történteket,és a fenti megállapításokat,mint véleményt lehessen megalkotni.
Mára az is világos,hogy azok,akik a Nemzeti Kerekasztalnál megalkották a rendszerváltást szinte teljesen eltűntek, és az akkor forradalminak tűnő változás eszméi sem valósultak meg.
A világot ez egyáltalán nem érdekli,így magunknak kellett volna/kellene megteremteni azt a mini világot,ahol életünket le kellene élni munkával,tanulással,egészséggel,sportolással,kultúrával megtöltve-eltöltve időnk nagy részét.E helyett reméljük, hogy kapunk munkát,tanulhatunk,ha van rá pénzünk,egészségünk csak romlik,mert a stressz nagyban befolyásolja,sportolhatunk,ha van rá időnk,és kulturálódhatunk,ha van rá pénzünk.
Mert a 25 év alatt egyetlen dolog lett fontos: a pénz,amihez legtöbbünknek a hozzáférése igen mérsékeltté vált,és egyre kevésbé és kevesebbé lehetséges.
25 év alatt oda ért a rendszerváltás, hogy már a nyugdíjasokat is kivetné magából,mert a befizetett járulékok is eltüntek,és a mostani befizetések kevesebbek a nyugdíjak kifizetési összegénél.
25 év kevés volt ahhoz,hogy meg lehessen teremteni a munkahelyeket,hogy ne legyen munkanélküliség.
25 év kevés volt ahhoz,hogy meg lehessen teremteni azt a gazdasági környezetet,amire alapozni lehetne bármilyen jövőképet.
25 év kevés volt ahhoz,hogy egységes akarati Magyarországot lehessen létrehozni egy olyan rendszerben,amelynek alapja a demokrácia,a népakarat, és az emberi jog.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása