HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Akció az ellenzék megszüntetésére

2013.06.02. 10:46

Nemrég két törvénymódosítást nyújtott be a Fidesz, egy módosítót a választási eljárási törvényhez, egy másikat pedig a kampányfinanszírozáshoz kapcsolódóan. Meglepetés nem ért minket: a Fidesz megint saját maga számára kedvező, az ellenzék számára hátrányos törvényt alkotott. Szép példája a törvényes csalásnak, hogy miközben a választási törvénnyel összefogásra kényszerítik az ellenzéki pártokat, a kampányfinanszírozási törvénnyel pénzt vonnak el a közösen induló pártoktól. De nem ez a legnagyobb baj.

stalinvoting.jpg

Mit tartalmaz e két javaslat? Először is azt, hogy a választás évében a pártok nem kapnak állami támogatást. Ennek súlyát a magyar sajtó teljesen félreérti. Ugyanis itt nemcsak arról van szó, hogy a pártoknak kevesebb pénze lesz. Hanem arról, hogy az ellenzéki pártok – akik mögött nem állnak oligarchák – megszűnnek szervezetként működni 2014-ben. Ha ugyanis nincs pénz irodafenntartásra, alkalmazottak fizetésére, rezsiköltségre, székházra, szervezésre, akkor lényegében párttevékenység sincsen. A Fidesznek ettől nem kell tartania, majd jön egy utalás Ny. Zsolttól. Ugyanez nem mondható el az MSZP-re, az Együtt 2014-PM-re, de még a Jobbikra sem.

Emellett lesz még 597 millió forintos maximális – ha mindenhol sikerül egyéni jelöltet állítani – támogatás a pártlistára és jelöltenként újabb egymillió forint, kártyán. Utóbbit annyiban üdvözöljük, hogy a választási kampányra fordítható törvényes összeg emelkedik, ez eddig ugyanis irreálisan alacsony (egymillió forintos volt), így a pártok kénytelenek voltak mutyizni, legalábbis aki nem akart óriásit bukni a választáson. Egy újabb módosítás az MSZP és a Fidesz esetében 1 milliárd forintra emeli a kampányban elkölthető pénzösszeget. A választási kampány tisztaságának szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy a kiadásokról az Államkincstárnak, majd a – fideszes Domokos László vezette – Állami Számvevőszéknek kell elszámolni. Ha ugyanis a Simicska Lajos résztulajdonában lévő Mahir uralja a magyar óriásplakát-felületek mondjuk 60 százalékát, ezt megszámíthatja olcsóbban a Fidesznek, majd az egész törvényességéről a korábbi Fidesz-képviselő Domokos dönt, az némileg aggályos.

A választási törvény összefogásra, a kampányfinanszírozási törvény pedig külön indulásra kényszeríti az ellenzéket. A választási törvény ugyanis lényegében – megtartva a vegyes rendszert – többségi irányba tolja a rendszert, azaz „a győztes mindent visz.” Evidens tehát, hogy az ellenzéknek össze kell fognia, hogy legyen esélye legyőzni a Fideszt a 106 egyéni körzetben, amelyek a 199 parlamenti hely több mint felét adják. Igen ám, de a kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslat értelmében a pártok jelöltenként kapnak támogatást. Azaz, ha maximalizálni akarják a kampánytámogatást – tehát annyit akarnak kapni, mint a Fidesz – külön kell indulniuk. Micsoda elegáns megoldás a Fidesz részéről! Pont olyan, mint a választókörzetek átszabása, amely billegő jobboldalivá tette a korábban enyhén baloldali körzeteket.

Lassan feláll a Fidesz-féle választási rendszer: jobboldaliasított körzetek, az ellenzéki pártok infrastruktúrájának tönkretétele, összefogási kényszer és különindulási kényszer, határon túli szavazójog, Kubatov-listák és kampánytiltások, az utolsó pillanatban is módosítható választási feltételek. Itt nemhogy a Fidesz felé dől a pálya, hanem régen felborult, ilyen kampányszabályokat valószínűleg Venezuelában láttak utoljára. Mindez nem azt jelenti, hogy a választás nem nyerhető a baloldal számára, de azt igen, hogy csak akkor, ha az ország jelentős többsége akarja leváltani az Orbán-rendszert. Valószínűleg olyan abszurd helyzet alakul ki, hogy a baloldalnak nem elég nyernie sem a kormányváltáshoz, nagyon kell nyernie hozzá, hiszen lényegében minden szabály ellene szól. A választási bojkott nem működik, azzal csak a Fidesz régi vágya teljesülne: erkölcsös döntést hozva, mártírhalált halva, „önként” szűnne meg az ellenzék. Egyetlen lehetőség van: sokkal komolyabb fokozatra kapcsolni, és saját pályáján verni szét a Fideszt. A pártpreferenciák egyelőre a jobboldal mellett szólnak, a tragikus kormányzás viszont az ellenzéket erősítheti – ha végre fel tudják rázni apátiába süllyedt szavazóikat. A tét nagy. 1989 óta nem volt nagyobb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr625339942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása