HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Az én gyerekemet? Ide? Soha!

2013.12.09. 19:15

Meglehetősen terméketlen az a vita, amit a pártok és oktatásügyi szakértőik azóta folytatnak egymással a médiában, hogy kiderült: a 15 éves magyar diákok minden kompetenciaterületen rontottak, és alulmúlták az OECD-országok átlageredményeit a 2012-es PISA-felmérésen.

iskolahoff.jpg

A Fidesz és az ellenzéki pártok egymásra mutogatása, és a felelősség kölcsönöselhárítása egyáltalán nem meglepő: az MSZP szerint a Fidesz kormányzása „tudásválságot hozott”, az Együtt-PM szerint „Orbánék magukra hagyták a gyerekeinket”, a Fidesz pedig az egészet elüti annyival, hogy a „balliberális iskolarendszer” elbukott.  Az LMP a mindkét féltől való távolságtartást azzal a rendkívül „ügyes” stratégiával oldotta meg, hogy egyszerre ostorozta „a jelenkor Hoffmann-i ámokfutását” és „a korábbi időszak balliberális oktatáspolitikáját”. Hoffmann Rózsa pedig önigazolásként élte meg a rossz eredményeket, szerinte ugyanis ez azt támasztja alá, hogy „a köznevelés megújítása nem tűrt halasztást”.

A fideszes nyilatkozatoknak csak az egyik komoly hiányossága az, hogy akár egy automatizált pártközlemény-generátorral is gyárthatták volna azokat, ennél azonban súlyosabb, hogy már a minimális önreflexióig (a probléma okainak felismeréséig) sem jutnak el, nemhogy a lehangoló eredmények javítására vonatkozó javaslatokkal állnának elő.

A témában elhangzott eddigi egyetlen értékelhető nyilatkozat Csapó Benőtől, a PISA Igazgató Tanácsának magyar tagjától és egyben alelnökétől származik, aki a Népszabadságnak elmondta: a természettudományos oktatással 15 éve baj van (bár a legtöbbet nem ebben, hanem matekban rontottuk), mivel a tanagyag inkoherens és érthetetlen a diákok számára, akik emiatt inkább memorizálják, mintsem megérteni próbálják azt. Sőt, Csapó Benő volt az egyetlen, aki valami megoldásfélét is felvillantott: szerinte növelni kell a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését, előbbit legalább a diplomás fizetések átlagáig.

A pedagógusok fizetése több kormányzati cikluson átívelve tragikusan alacsony, és ezen az idén szeptembertől érvényes bértábla sem tudott érdemben javítani. Az a nettó 207 ezer forint, amit ma egy 40 (!) év tapasztalattal és egyetemi diplomával rendelkező pedagógus megkereshet, még mindig kevesebb, mint amit egy pályakezdő kaphat bármelyik multi customer service részlegén. Nyilvánvaló, hogy a két munka társadalmi hasznosságát és az ahhoz szükséges szakértelmet (amely utóbbi esetben a nyelvtudásban merül ki) nem lehet összemérni. De ha már a társadalmi hasznosság szempontjából összemérhető pozícióknál tartunk, egy rezidens is ennek másfélszeresét keresheti meg, igaz, szakvizsga után neki is szégyellni valóan alacsony szintre zuhan a fizetése.

A kérdés tehát az, miért várnánk egy súlyosan és krónikusan alulfinaszírozott rendszertől, hogy jó eredményeket produkáljon? Erre válaszként kezd terjedni az a Pokorni Zoltán által is népszerűsített toposz, hogy „kis pénzből is lehet nagy focit csinálni”, aminek alátámasztására általában a lengyel közoktatás sikeres fejlesztését hozzák fel példaként. Ez azonban tévedés. 100 és 110 ezer közötti kezdőfizetés mellett nem várható el egy ágazattól, hogy minőségjavulást mutasson fel. Éppen ez a rendszer egyik komoly buktatója: a pálya nem vonzza a tehetséges fiatalokat, a tanári szakokra való bejutás példátlanul könnyű, így nem feltétlenül rátermett, motiválatlan szakemberek fogják meghatározni gyermekeink első, az oktatási rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait.

A másik komolyan aggályos terület a kompetencia alapú fejlesztések leállítását, és azok részben ideologikus tartalmakkal való felváltása, amelynek eklatáns példája a botrányos minőségű tankönyvekkel butító erkölcstan (amely elfogadhatatlan alternatíva a sokak számára érthető okból szintén nem vonzó hittannal szemben).

Ha tehát meg akarják óvni a gyerekeiket attól, hogy motiválatlan és közepes képességekkel bíró pedagógusok neveljék őket egy központilag meghatározott, életszerűtlen tanterv alapján, amely ráadásul elhanyagolja a valós életben használható kompetenciáik fejlesztését, akkor beírathatják őket egy magániskolába, amivel teljesen elzárják őket a társadalmi realitásoktól, egyben lemondanak arról a hitről, hogy az iskola a társadalmi különbségek mérséklésének egyik leghatékonyabb eszköze lehet. Így tesz például Pokorni Zoltán, a parlament oktatási és tudományos bizottságának elnöke is. Ezt azonban mi, itt a baloldalon nem szeretnénk. Ezért bízunk abban, hogy a következő ciklusok valamelyikében olyan politikai erők kerülnek hatalomra, amelyek a méltányos, egalitárius, minőség-orientált és megfelelően finanszírozott közoktatást fogják képviselni. Mert most a társadalomban egyre többen gondolják azt, hogy: „Az én gyerekemet? Ide? Soha!”

44 komment

Címkék: oktatás orbán fidesz iskola pisa hoffmann

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr895683539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sas70 2013.12.10. 13:09:40

Nem baj, most majd jól megmondják 'központilag, hogy mit kell tudni egy gyereknek, 'osztjónapot! Lesz itt rend és magas szintű tudás! Magyarország jobban teljesít!

Trackers 2013.12.10. 13:16:49

15 éves diákokat teszteltek.

Akik 9 éve tanulnak átlagban.

Akik 7 évet tanultak az MSZP-SZDSZ-es oktatáspolitika és 2 évet a Fideszes oktatáspolitika áldozataiként.

Ennyit tudunk a felelősség arányairól kb.

A szerelő 2013.12.10. 13:23:41

@Trackers: Kedves fideszdroid! A felmérés a 3 évvel ezelőtti állapothoz képest mutat romló eredményt. Előtte jól teljesítettek, ha nem is a legjobban a diákok, de ahhoz képest, mint most kiderült, sokkal rosszabbul. Ez nem azt jelenti, hogy az előző ciklusban minden rendben volt, hanem azt, hogy a mostani rosszabb.

Ennyit tudtok a felelősség arányairól kb.

telkoe 2013.12.10. 13:24:23

olyan politikai erők kerülnek hatalomra, amelyek a méltányos, egalitárius, minőség-orientált és megfelelően finanszírozott közoktatást fogják képviselni.

Jó is lesz, rendes dolog tőletek hogy elismeritek hogy a jelenlegi magyar baloldalnak semmi keresnivalója a hatalom körül.

Shopping 2013.12.10. 13:29:12

ki az a hülye, aki "hagyományos" iskolába járatja a gyerekét?
Az egész életét tönkre vágja.
Nem csak a megszerzett tudásról ( illetve annak hiányáról) beszélek, hanem a gondolkodásmód kialakulásának hiányáról is!

A tesztet megnéztem, nem kell hozzá ismeretanyag, elég ha az illető tud GONDOLKOZNI, és következtetéseket levonni.

sas70 2013.12.10. 13:45:28

@Trackers: Pontosan ez a baj, és ezt mutatja a teszt eredménye is, mint ami a te probléma értelmezéseddel és egy szöveg megértésével. Most romlott! Nem személyeskedni akarok, csak pont jó a példa.
Egy PISA teszten olyan válasz, hogy eeemúúútnyóócév, nincs!

ritmikus csimpifon 2013.12.10. 13:49:10

Nem inkább az a baj, hogy a gyerek magasról sz@rik a (már a 80-as években is) irgalmatlanul dögunalmas és reménytelenül szárazon előadott tananyagra, és helyette inkább előkapja az okostelót és ráír pár pucsítós leánykára, vagy előkapja a netes pornót és ráránt, vagy éppen játszik egyet egy 3D-s játékkal?

Kissé elhaladt az idő a poroszos halálfos oktatás felett, a mai srácoknak ez már kevés. Meg mondjuk mi is szénné untuk az agyunkat, mert ez a hótt unalmas, dohos, papírszagú borzadály már időtlen idők óta csak magukba omlott dugatlan vénlányok és impotens, kopaszodó hatvanas lúzer öregurak ürüléke, ami képtelen arra, hogy egy normális agyszerkezetű embert az elalvás veszélye nélkül legalább tíz percre lekössön.

stoppos76 2013.12.10. 13:51:17

", így nem feltétlenül rátermett, motiválatlan szakemberek fogják meghatározni gyermekeink első, az oktatási rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait." - Javítani kellene ezt a mondatot. ;)

Trackers 2013.12.10. 14:05:52

@A szerelő:
Kedves MSZP droid!

Az akkori (3 évvel ezelötti) 15 évesek ugyanúgy 2 év Fideszes oktatáspolitka, és 7 év MSZP-s oktatáspolitika következményit nyomták.

Csak nem az utolsó két évükben, mint a mostaniak, hanem az első két évükben.

@sas70:

Bizony nagy a baj. Vannak olyan ballib droidok akik letagadják, hogy a felmérésben részt vevő diákok 7 évet tanultak az MSZP-SZDSZ oktatáspolitkája alatt, és mindössze 2 évet a Fidesz alatt.

high up! 2013.12.10. 14:21:32

@Trackers:"
Bizony nagy a baj. Vannak olyan ballib droidok akik letagadják, hogy a felmérésben részt vevő diákok 7 évet tanultak az MSZP-SZDSZ oktatáspolitkája alatt, és mindössze 2 évet a Fidesz alatt."

Csak az a baj ebben a lúzer mosdatásban, hogy az általam ismert ballib módszerek legfeljebb csak a 10 éves korig hatnak (nem lehet megbukni az 1. osztályban, jegy helyett szóbeli értékelés az alsó tagozatban), ergo 11 éves kortól már nics mese. Ráadásul ezeknek a lépéseknek az égadta világon semmi köze nincsen a PISA tartalmához.

Azonkívül a PISA bukás a legjobb bizonyítéka annak, hogy mit is tud elérni egy kormány, amelyik csak handabandázik, de semihez a világon nem ért. Na persze ki is az a marha a nemzetben, aki elhitte, hogy a jó MSZMP-s kommunista Hoffman Rózska, meg Balogh esztergályos vezetésével oktatás tudományt lehet csinálni? A Szovjetunióban volt ez divat legutoljára.

A fidesz banda eddig is rendre megkapta a papirost, hogy hülye a gazdasághoz, törvénykezéshez, most meg arról is van papírjuk, hogy az oktatáshoz is hülyék.
Nem mintha nem tudta volna.

Szelid sunmalac 2013.12.10. 14:23:29

@Trackers: Kedves trackers. Orulok, hogy te is, mint allampolgar legalabb annyira a lenyeget fogod meg, mint valasztott kepviseloink. Mit szolnal ahhoz, ha azt mondanam, kibaszott magasrol szarok a partpolitikara, es kurvara nem erdekel az ovodasszintu egymasramutogatas! Mit szolnal hozza, ha az egyetlen ami erdekel, az lenne, hogy a gyerekem vajon ertekelheto tudast fog-e kapni, hogy megallja-e majd a helyet nemzetkozi kornyezetben? Mit szolnal hozza, ha azt mondanam, leszarom, hogy ki mit szart eddig el, es ha lehet, akkor mindig az aktualis kormany legyen oly szives es probaljon meg JAVITANI a dolgokon, ahelyett, hogy mutogatnak valakikre. Mi lenne ha a kibaszott sok penzert csinalnanak valamit konstruktivat?
Ezerszer hallottam, hogy az elmultnyolcevahibas. Igen. Rendben. De most lepjunk tul rajta, es tessek nekem megmondani, hogy a jelenlegi kormany mit tervez tenni, hogy jobb legyen, mint az elozo!

blah 2013.12.10. 14:24:37

kitöltöttem a tesztet a kíváncsiság kedvéért, teljesen életszerű, szövegértést, alapvető számolni tudást igénylő feladatok voltak. pont ez hiányzik a magyar oktatási rendszerből, hogy a lényegre való koncentrálást és az élethelyzetekre való felkészülést gyakoroltassák a diákokkal. a főiskolákról is, diplomával a kezükben élhetetlen emberek tömkelege jön ki és próbál elhelyezkedni... aztán látom, hogy alap munkákat nem tudnak sallangmentesen elvégezni.

level 1 2013.12.10. 14:27:37

@ritmikus csimpifon:

A magyar oktatás továbbra is a lexikai bebliffázást követeli meg, nem pedig az önálló gondolkodást, a világ objektív ismeretét, a KRITIKAI GONDOLKODÁSról meg már ne is beszéljünk. Ezen a fidióta NAT még csak súlyosbít is.

Ennek az oktatási politikának aztán generációk lettek az áldozatai (=tenyésztett birkái). A következmények ma is itt vannak elöttünk: agyhalott zombi gyurcsányista meg maszop szavazók, agyhalott zombi Orbanescu imádók, illetve mindenre szaró lumpenek - meg is kaptuk ezzel a 3 csoporttal a magyar társadalom 90%-át.

Szakura 2013.12.10. 14:30:23

@Trackers: rossz úton jársz, ha mosdatni próbálod a Hoffman-bagázst. Ideje lenne kisöpörni az egész oktatásügyi minisztériumot.

Cinkes 2013.12.10. 14:31:29

@Trackers: és te mikor lettél ilyen hülye?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.12.10. 14:31:55

@Szelid sunmalac: Te mit izgulsz? Nem külföldön élsz? Akkor mit példálódzol itt a gyerekeddel? Itthon hagytad lelencbe? :D

ritmikus csimpifon 2013.12.10. 14:36:34

@level 1:

+1
Sajnos van benne valami ...

Trackers 2013.12.10. 14:36:39

@Szelid sunmalac:

Sajnos a liberális oktatáspolitika következményeként ma már a tanárokat akár a kirúgás veszélye nélkül is leköpheti egy diák, rugdoshatja egy szülő, mint ahogy az a törvények megváltoztatása óta több helyütt meg is történt.

Sajnos a követelményrendszert is erősen lecsökkentették a liberális politikusok, ahogy az elvárások rendszerét is.

Rekord számú óvodát és iskolát zártak be.

Ezek mellett a tények mellett nem mehetünk el szó nélkül.

De nem tudom mi ebből a kiút.

Viszont figyelmen kívül hagyni hogy a mostani felmérésben 9-ből 7 évet az MSZP-SZDSZ kormányok alatt (nem)tanultak a diákok az önbecsapás.

tobeor 2013.12.10. 14:43:16

@Trackers:
Látom te mindenkit le MSZP-zel aki ellent mer neked mondani :) Pláne ha cáfolni, mint a mostani esetben...

Szellemi szint ez a javából...

rfbzs 2013.12.10. 14:48:23

@Trackers:
Amikor arról van szó, hogy rontottak, akkor az azt jelenti, hogy 2009-hez képest. Ugyanis a PISA-felmérések 3 évenként készülnek, s most a 2012. év eredményeit tették közzé.
Amúgy minden más hozzászólásod is hibás gondolatmenetről tanuskodik, ezért nem is próbálok érdemben reagálni rájuk.

MACISAJT 2013.12.10. 14:49:08

Jót röhögtem.
A szerző valószínűleg meg sem nézte a PISA eredményeket...
Itt van a legfrissebb táblázat:

www.portfolio.hu/gazdasag/romlott_a_magyar_diakok_teljesitmenye_a_pisa-teszten.192539.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Most akkor Finnország , még Magyarországhoz képest is valóban drámainak mondható visszaesése mégis minek köszönhető?

Nzoltan 2013.12.10. 14:50:30

Most futnak ki azok a hülék, akiknél alsótagozatban sem bukni, sem osztályozni ne lehetet.

♔batyu♔ 2013.12.10. 14:53:51

Ja, hogyne, a pedagógusok már alig várják a kormányváltást.

Szerintem még az ostobábbja sem.

Pszt! 2013.12.10. 14:57:30

Minél butabb a magyar, a Vikinek annál jobb!

lenoardo999 2013.12.10. 15:20:06

Annyi történt, hogy az első hét helyre bejött hét ázsiai, zömében kínai. Ez, ismerve pl. a felbukkanó kínai olimpikonok kétperces életét, jelenthet bármit. Így mindenki más most minimum hét helyet rontott. Magyarul mi a hat-kilenc helyi rontásunkkal kb. ugyanott vagyunk, ahol voltunk. Kivéve a szerzőt.

stoppos76 2013.12.10. 15:22:37

@ritmikus csimpifon: Tökeletes leírása a helyzetnek. Sajnos a "kisfiam, biflázd be amit mi gondolunk arról, hogy a költő mit gondolt a verséről" sehova nem vezet. Értelme semmi, gondolkodni nem tanít, problémát nem old meg. Pedig ezek lennének e legfontosabb dolgok az életben. Megértés és problémamegoldás. Középiskolában volt pár srác, akik mindent bebifláztak, szín ötösre nyomták mindig. Jelenleg kb háromszoros a különbség a kereseteink között és nem az ő javukra.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.12.10. 15:24:16

Itt többen túlpolitizáljátok a témát. Az életmód mindig kulcskérdés, és a mai fiatalok életmódja nagyon megváltozott, s vele a felnőtt-világ szemlélete is.

Csoky113 2013.12.10. 15:40:55

Na akkor számoljunk: 2012-ben felmérés, akkori 15 éveseknek. Nagy átlagban 6 évesen kezdték az iskolát, akkor 2012-9= 2003. Szóval abban az időben asszem valami Mszp -Szdsz reform konyha alatt tanultak meg ezek a gyerekek, írni olvasni, számolni, szövegérteni stb.stb.. Ez így szépen ment 2010-ig ,akkor jött Róza, és a büdös kölök nem elfelejtett írni, olvasni számolni, szöveget érteni, amit addig 7 év alatt megtanult???!!! Ennnyit a baloldali mosdatóknak (ja és ez nem egy PISA felmérés!!:) Szóval ha az alapok el lettek qrva, márpedig nagyon úgy tűnik, akkor miről is beszélünk??? Egyébként pedig azt tanárt aki minőséget tesz le az asztalra, pénzzel tömni kell, aki pedig hulladékot, mehet közmunkásnak!

nincs_nick 2013.12.10. 15:46:40

@Csoky113: Te szerencsétlen, az nem zavar, hogy vagy háromszor már leírták előtted, hogy az eredmények 2009-hez (tudod, amikor a libsibolsik voltak hatalmon) romlottak mostanra (amikor már három éve a narancskomicsik vannak hatalmon). Le tudod így vonni a logikus konzekvenciát (már ha érted a szót), vagy te is megbuktál a teszten?:D

Vombatus Ursinus 2013.12.10. 15:47:55

@MACISAJT: Biztos az "elmúltnyolcévnek". Finnországnak volt honnan visszaesni és még így is a vezetők között van.

fvipera 2013.12.10. 15:51:19

Finnországban a diákok foglalkozási preferencia listájának elején a tanári pálya van. ez nagyjából kijelöli a kívánt irányt.

Trackers 2013.12.10. 15:54:56

@rfbzs:
Szerintem mindenki érti hogy ezt a korosztályt 7 évig az MSZP-SZDSZ kormány tanította és csupán 2 évig a Fidesz, titeket kivéve.

Ezen korosztály romlásáról semmilyen információnk nincs, hisz ezt a korosztályt ezidáig soha nem mérték.

Akiket mértek az egy másik korosztály.
Mellesleg bizonyára tudod, hogy a PISA teszt alapkészségeket mér.
Az alapkészségeket pedig a diákok leginkább az első 4 osztályban sajátítják el.

Az előző mérésben szereplő diákok alapkészségeiket a Fideszes oktatáspolitika alatt szedték össze.
A mostani mérésben szereplő diákok pedig már az MSZP-SZDSZ kormány alatt, mikoris eltörölték az osztályzást teszem azt.
És ez éppen az a generáció.

Mégvalami..
Én veletek ellentétben csak tényeket közlök, és nem következtetéseket.

Nzoltan 2013.12.10. 16:02:10

@nincs_nick: Szóval, nem értetted mit írt.:-)

qwertzu 2013.12.10. 16:09:24

Ha benéz ide valaki, akinek van köze a teszt lebonyolításához, megköszönném, ha válaszolna pár kérdésre:

A teszt kitöltése során mi motiválja a diákokat?

Valahol meg lehet nézni a magyar feladatsort?
Vagy ha nem, akkor menyire egyezik az itteni angol feladatsorral:
eduline.hu/kozoktatas/2013/12/3/PISA_felmeres_2012_pelda_kerdesek_LRTDVH

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.10. 16:44:32

az azért nem semmi, hogy 8 évig azt hallgattuk, hogy a pisa teszt nagyon korrekt és fontos (Fidesz), illetve, hogy nem jó, fölös nézni (MSZP).

Most meg azt hallgatjuk 3 éve, hogy a pisa teszt korrekt és fontos (MSZP), illetve, hogy nem jó, fölös nézni (Fidesz).

Kicsit vicces, nem?!

Csoky113 2013.12.10. 17:29:09

@nincs_nick:
Köszönöm rendkívül értékes hozzászólásod ( miért állok szóba hülye libsivel, nah mindegy az ember a gilisztát is próbálja megérteni, hogy élhet láb nélkül, ergo jelen esetben libsi agy nélkül)... Akkor, hogy egy kicsit felvilágosítsalak: PISA teszten 3 évente a 15 éves korosztályt mérik fel.. Szóval a 2009-es 15 évesek jobban teljesítettek, mint a 2012-es 15 évesek. Róza nénit majd kb 2019 körül lehet baxtatni...

@doggfather: Ebben egyetértünk. Csak sajnos a "jövőnk elhárdálása" szlogent mindenki elpufogtatja mindenféle önös érdekű témára, pedig ez!! az ami tényleg a jövőnket érinti leginkább..

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.10. 17:39:32

@Trackers: Picit már unalmas ez narancsszoponc. A mutató most romlott el, nem az emútnyócévben. Szóljál a központban, hogy új kommüniké kéne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.10. 17:50:12

Az a komoly probléma, hogy gyakorlatilag mindenki beleszól a közoktatásba, csak azok nem, akik oktatnak. Nagyon okos ötleteket lehet bedobni úgy, hogy valaki az utóbbi 20 évben legfeljebb felnőtteknek tartott egyetemi előadást, de gyereket csak akkor látott, amikor az unokái meglátogatták...
A másik komoly probléma, hogy az uniós továbbképzésekre és iskolalátogatásokra (nem a hazai kommunikációs tréningekre gondolok) is főleg minisztériumi és ritkán egyetemi emberek mennek, gyakorló tanárok nem.

"Az a nettó 207 ezer forint, amit ma egy 40 (!) év tapasztalattal és egyetemi diplomával rendelkező pedagógus megkereshet, még mindig kevesebb, mint amit egy pályakezdő kaphat bármelyik multi customer service részlegén."

Ez így van, viszont miközben a közoktatásban végre tényleg volt béremelés, a felsőoktatásban semmi. Egy egyetemi docens a pozícióban eltöltött 10 év után kap nettó 209 ezer forintot, pedig a docensi címhez habilitáció kell és a habilitációhoz idő kell a doktori cím megszerzése után...

kukko 2013.12.10. 17:53:16

Mondjuk jól mutatja a PISA teszt a magyarok szövegértési és véleményalkotási képességeit. Megjelenik egy random cikk, akkor magyarok két válasz közül választanak
a, Orbán a hibás
b, az elmúltnyolcév

Az a legnagyobb vicc az egészben, hogy amióta áttértünk kompetenciaalapú vizsgák, tankönyvek korába a magyarok kompetenciája nem javult, de legalább romlott.

Vicc2: 10. osztályos diákok nem tudták a "kompetencia" szó jelentését. A legtöbb szavazatot az kapta, hogy kompetencia = vizsga

A jó hírt a végére: a magyar iskolarendszer legnagyobb előnye/hátránya, hogy az otthonról hozott szinten nem tud változtatni.

2013.12.10. 18:35:56

Sajnos az iskola nem tudja mérsékelni a társadalmi egyenlőtlenségeket, a szociológusok szerint inkább fenntartja,konzerválja. Nekem mániám, hogy a magyar oktatási rendszer alapvetően nem rossz, de a legnagyobb átka, hogy közepes képességű gyerekekre szabott, mindenkit közepesnek és szürkének nevel, mindenáron.

2013.12.11. 05:42:37

Hülyül a nemzet, akkor mégsem mi vagyunk a legfaxább, legokosabb nemzet a világon?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.11. 09:15:36

@Csoky113: mégse képesek valami nemzeti minimumban megállapodni. :S

A szerelő 2013.12.11. 17:06:22

@Trackers: Akárhogy csűröd, csavarod, ez akkor is összehasonlítás az előző felméréshez képest és jelentős a visszaesés, főleg a természettudományos tantárgyakban. Tehát leírom még egyszer, lassan, hogy te is megértsd: a h_á_r_o_m é_v_v_e_l e_z_e_l_ő_t_t_i e_r_e_d_m_é_n_y_h_e_z k_é_p_e_s_t j_e_l_e_n_t_ő_s a v_i_s_s_z_a_e_s_é_s!

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása