HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Matolcsy csomagja: kockázatos és kevés

2013.04.06. 20:01

„A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben cáfolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékainak egy részét a kormány gazdaságélénkítő tőkeinjekcióra használná fel. Matolcsy György szerint a devizatartalék ilyen felhasználása szigorúan tilos. A magyar devizatartalék nagy kincs, óvni kell, abból nem lehet forrásokat a gazdasági növekedést támogató programokra felhasználni.”

(2012. január 3.)

Matolcsy György hazudott. Nehéz megítélni, hogy 2013. április 4-én vagy 2012. január 3-án tette ezt, de mivel két állítása tökéletes ellentéte egymásnak (és azóta érdemben a gazdasági vagy politikai helyzet sem változott), valamikor nem mondott igazat. Másfél éve ugyanis az általa vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium amellett érvelt – lásd fent –, hogy a jegybanki devizatartalékhoz nem szabad hozzányúlni, még gazdaságélénkítés céljából sem. Most pedig, amikor Matolcsy György alig egy hónapja a Magyar Nemzeti Bank elnöke, első intézkedésével mit csinál? Természetesen egy gazdaságélénkítőnek szánt csomagot jelent be, amelynek forrása a jegybank devizatartaléka.

orban-es-matolcsy-qpr.jpgFotó: Népszava

Miért kockázatos ez? Elsősorban azért, mert a devizatartalék pontosan a kockázatok kivédését szolgálja. Ha a magyar gazdaságot valamilyen sokk éri, ennek hatására pedig óriási változás állna be a forint árfolyamába, a Nemzeti Bank tud korrigálni. Azzal, hogy a jelenleg 35 milliárd eurós tartalékból különböző piaci mechanizmusokba kezd (például forintot vásárol), hogy kiegyenlítse a kilengést. A 2008-as gazdasági válság kiválóan mutatta, mekkora szükség lett volna egy komoly mértékű devizatartalékra – akkor a jelenlegi 35 milliárdos tételnek alig fele állt rendelkezésre. Pontosan ezért kockázatos csökkenteni a devizatartalék mértékét, Matolcsy csomagja pedig egy hónap leforgása alatt 3 milliárd euróval apasztja meg azt. Sokan féltek attól, hogy a gazdasági miniszterként katasztrofális teljesítményt nyújtó, Magyarországot a világ előtt nevetségessé tevő („Hungarian fairy tale – magyar tündérmese”, köszönjük) Matolcsy kinevezése azért szükséges Orbán Viktor számára, hogy hozzáférjen a devizatartalékokhoz, miután a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat eredmény nélkül eltapsolta. És tessék.

Van azonban még egy probléma a Matolcsy vezette jegybank programjával. Ez pedig az, hogy a program féloldalas. A gazdasági növekedés beindításához ugyanis nemcsak olcsó hitel kell, hanem kiszámítható gazdaságpolitika is. Nincs az a magyar kis- és középvállalkozó – Nyerges Zsoltot és Simicska Lajost most ne tekintsük annak – akik meg tudnák mondani, hogy a Fidesz-kormány az elkövetkező hónapokban milyen jogszabályokat változtat meg teljesen önkényesen. Orbán Viktor lehetővé tette, hogy napok alatt paskoljanak át akár meghatározó fontosságú törvényeket a parlamenten. Általános gyakorlattá tette, hogy a Fideszhez közel álló cégek konkurenciáit a törvényhozás eszközeivel nyírják ki. Csak 2010 és 2012 között 28 (!) új közterhet vezetett be. Magyarországon ma nem jó, másképpen fogalmazva: rettenetes vállalkozni. Márpedig, ha a vállalkozások egy hónapra sem tudnak előre tervezni – ami a Fidesz kormányzása alatt képtelenség – az olcsóbb hitelekkel sem fognak élni. Várhatóan inkább azoknak lesz jó, akik korábban is élvezhették a bankok nyújtotta kedvezményes hitelek előnyeit.

Persze ne legyünk telhetetlenek: a Fidesz kormányzása idején annak is örülnünk kell, ha egy intézkedés nem kifejezetten káros. Elhűlve olvassuk például, hogy Balog Zoltán eközben épp a szegregált oktatás lehetőségének megteremtéséért küzd, amiről azt hittük, a 21. században elképzelhetetlen. (Botrány, hogy 59 évvel vagyunk elmaradva az Egyesült Államoktól, amelynek Legfelsőbb Bírósága éppen ekkora mondta ki a szegregált oktatás alkotmányellenességét). Matolcsy programja nem ilyen. A gazdaságélénkítés céljával csak egyetérteni tudunk, eszköze azonban a kiszámítható gazdaságpolitika lenne, és csak ennek megteremtését követően érdemes a hitelezési feltételeken javítani. Akkor sem feltétlenül a devizatartalékból. Sajnálatosan azt gondoljuk azonban, hogy a Fidesz képtelen konszolidált gazdaságpolitikát folytatni. Ez következik a központosított, egyszemélyi irányításból és az oligarcha-hálózat befolyásából. Így aztán teljesen mindegy, milyen programokat indít Matolcsy. Illetve annyiban mégsem, hogy ha használni nem is fog, ártani azért tud vele. Nem is keveset.

23 komment

Címkék: ingyen orbán fidesz bank hitel nemzeti jegybank matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr785204518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orvlat 2013.04.07. 15:41:38

A szegregált oktatásról. Ez ugyebár úgy is létrejöhet, hogy a többségi szülők elviszik az adott iskolából a gyerekeiket. Kedves balos-liberálisok! Mit szándékoztok tenni ezen szülőkkel és a gyerekeikkel? Erőszakkal visszakényszerítitek őket a kisebbségiek közé? Vagy mi az elképzelés? Valljatok végre színt, hogy ezt hogy is gondoljátok!

regress 2013.04.07. 16:31:03

@orvlat: ehhez mi köze a balos-liberális szülőknek? elég sivár életed lehet,kicsit beszűkültél.

high up! 2013.04.07. 16:43:42

Beledöglött az ország, mégsem csinálják vissza az egykulcsos lopást, beledöglött a gazdaság mégsem hagyják abba a befektetők elrettentését, beledögölött az ország, de csak nem hagyják abba hogy mindig másokat okoljanak a saját lúzerségükért.

Ezt a Balogot meg ne bántsátok, egy talpig felvértezett szakember a gondnoki és esztergályosi állásaival. Csak ti nem értitek hogy pont ez a tudás szükséges az oktatás, az egészségügy, a kultúra legfelsőbb irányításához.
A pénzügyi biztos is idevágó szakember, hiszen nyomdászként hivatalból kisujjában van a pénzügyi tudomány.

Tisztára mint a Rákosi korszak: minden proliból igazgató lesz, az értelmiség meg elhúzott nyugatra. Negyven év orbáni munkás-paraszt hatalom után újra jön majd a magyar nép ébredése.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.04.07. 16:46:31

Már az első hozzászólás rátapintott a lényegre.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.07. 16:49:16

Pécs nem biztonságos város. Sajnos aki eddig nem így látta, vagy így látta, de nem ezt mondta, minimum tévedett. Megint keserű rekord dőlt meg Pécsett.
Majdnem minden napra jutott egy támadás, kifosztás, verekedés, vagy egyszerűen verés.

Bándy Kata halála egy bélyeget nyomott Pécsre, és nem egy biztonságos városét. Hiába bizonygatták utána a rendőrök, hogy de kérem, tessék megnézni a statisztikákat, nincs itt semmi kirívó. Arról van szó csupán, hogy egy-két nagyobb nyilvánosságot kapott eset miatt romolhatott a pécsiek biztonságérzete.

Alighanem pont a lényeget nem vették észre. Egy város annyira biztonságos, amennyire a benne lakók annak érzik. Ez rogyott meg, amikor meghalt egy 25 éves életvidám lány. És szerintem elmaradt a reakció. Biztosan szükség van sok-sok autós járőrre, de én egy ilyen eset után kicsivel több gyalogos járőrt küldenék az utcákra. Esetleg sokkal többet, ha már a kamerarendszer kevés, mint a kisfröccs. Vagy polgárőrséget szerveznék. Vagy bármilyen módon, de nem azt üzenném, hogy mindenki taxival menjen haza, hanem azt, hogy ilyen pedig nem fordulhat elő még egyszer.

Aztán jött a péntek, és amíg a bíróság igazságot szolgáltatott, és tényleges életfogytiglanra ítélte Bándy Kata gyilkosát, az élet újabb negatív rekorddal sújtott le Pécsre. Ezúttal a polgármester lányán próbáltak meg erőszakot tenni, majd brutálisan összeverték.

Páva Zsolt egy rendkívül higgadt, és lányos apaként mondhatom, egyszerűségében és tömörségében megható közleménnyel vette elejét a rosszízű találgatásoknak.

Bizonyára gratulált már mindenkinek, aki azért felelős, hogy éppen a városi online médiafelületen kislánya kitakart arcával jelentették meg az erről szóló cikket. De hát a fideszes szócsövünk, tehát elnézzük a tahóságot!
Különben a két hét alatt már rég rendbe tették a közbiztonságot a bóvlisták, ez biztos máris Bajnai-Gyurcsány akció!

Mélyen együtt érzek Páva Zsolttal. Nem tudom, hogyan viselném azt a keserűséget és tehetetlen dühöt, ami benne tombolhat most. Szívből kívánom, hogy mihamarabb meglegyen a tettes, és gyógyulni kezdjenek mindenkiben főleg a lelki sebek.

orvlat 2013.04.07. 17:21:10

@regress: Ki beszélt a balos-liberális szülőkről?

1055 2013.04.07. 17:21:28

Ja igen , balról. Onnan jön ám a kritika. Annak is örülni kell hogy nem káros az intézkedés. Bezzeg balról. Onnan jöttek a hasznos országjobbító dolgok. Balról.
Kritizálják a GDP -t azok akik regnálása alatt -7%-os év is volt.
Nem csökken az államadósság. Mondják akik nominál értéken csaknem megháromszorozták az adósságot , évtizedekre megnyomorítva az ország gazdaságát.
Van a Fidesznek is hibája: még mindíg szabadlábon vannak akik ezt tették az országgal.

2llkedő 2013.04.07. 17:25:41

@1055: "Kritizálják a GDP -t azok akik regnálása alatt -7%-os év is volt. "

Persze célszerű lenne azt is hozzá tenni, hogy akkoriban volt egy elhanyagolható válság.

"Van a Fidesznek is hibája: még mindíg szabadlábon vannak akik ezt tették az országgal."

Látod, ezzel a hazugsággal is jól behülyítettek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.07. 17:38:49

@high up!:

"Beledöglött az ország, mégsem csinálják vissza az egykulcsos lopást"

Jajj, ne viccelj már! Miféle lopás? A kevés jó intézkedések egyike ez.

Kámasuka 2013.04.07. 17:47:45

1. Matolcsy jobb teljesítményt nyújtott mint elődje, gazdasági miniszterként. A többi csak duma.

2. Mindenki örült a csomagnak a vállalkozói érdekképviseletek közül.

- Kivéve az mszp-t és csatolt részeit, aki most vasárnap kevesebb mandátumot szerezne, mint 2010ben a katasztrófakor.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.04.07. 17:50:43

Balosok, egyszerűen szarok vagytok. És kevesek, hála Istennek.

Lehet gyúrni 2018-ra! :)

Kámasuka 2013.04.07. 18:23:29

poszt

'A gazdaságélénkítés céljával csak egyetérteni tudunk, eszköze azonban a kiszámítható gazdaságpolitika lenne'

- kiszámítható gazdpol = garantált haszon a közmücégeknek, bankadó visszavonása, imf hitel kétpofára, 4-9% éves deficit, manyup lopás kötelező jelleggel, MNB titkok szivárogtatása, kerbanki pénzek MNBben parkoltatása jobb kamatra(adófizetői pénzből), mint amennyiért érdemes lenne hitelezni

Rodolfo63 2013.04.07. 18:35:21

@BenFranklin: lehet itt fikázni, de ez a kiszámíthatatlanság bizalmatlanságot szül, bizalom nélkül pedig nincs növekedés

Kámasuka 2013.04.07. 18:46:46

@Rodolfo63: Én is szeretem a bölcsességet:

Aki nem tud mosolyogni, ne nyisson üzletet!

Nna, akkor meg vagyunk mentve!

high up! 2013.04.07. 19:05:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

igen birka, nagyon jó intézkedés volt az egykulcsos, amikor az eladósodottság csúcsán a Fidesz első lépése az volt hogy évente kilop a felső 300 ezernek 400 milliárd forintot. Évente. A 80%-os államadósság nyomása alatt. Te meg a többi 9,7 millió birka meg ezt megfinanszírozzátok nekik.
S közben az a legszebb, hogy pont azok éltetik ezt a lépést, akik a büdös életükben nem kerülnek be ebbe a 300 ezres elit klubba.

level 1 2013.04.07. 19:29:41

@BenFranklin:

@BenFranklin:

Már csak a 3,60-as kenyeret kellene bevezetni, meg a teljesen ingyen rezsit, annak is örülni fog majd mindenki, ugye okostóni?
A szemetek előtt virágzik a kádári gazdaságirányítási módszer a kádári eredményekkel: a gazdaság leépítésével, az államadósság megállíthatatlan növekedésével. Ti meg beszopjátok ezt is. Mint Kádár idejében.
Erre építenek mindig a kormánypártok, hogy a magyarok többsége birka volt és mindig birka is marad. Érdekes, hogy még az unokáitok is.

kvadrillio 2013.04.07. 19:47:51

Sokkoló: Egyre többen halnak meg a megszorítások miatt
Megugrott az öngyilkosságok száma; újra felütötték a fejüket korábban visszaszorított betegségek; sokan nem jutnak ingyenes orvosi ellátáshoz, és így semmilyen kezeléshez; sokasodnak a depressziósok - a megszorítások alaposan lezúzták a társadalmat.

Ma, 11:34
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!

"Legalább nem hagyok adósságot a gyermekeimre" - kiabálta az a 77 éves férfi, aki az athéni parlament közelében lett öngyilkos tavaly. Az észak-spanyolországi Bilbao egyik külvárosában egy 53 éves nő a bírósági végrehajtók közeledtét látva vetette le magát harmadik emeleti lakása erkélyéről, idézi a Hetek cikkét az atv.hu. (A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.) Az elmúlt időszakban egyre több ilyen drámai esetet lehetett hallani a súlyos gazdasági válsággal küzdő európai országokból.

HIRDETÉS

Az euróválság nemcsak az öngyilkosságok ijesztő mértékű növekedését eredményezte. A legismertebb orvosi hetilap, a The Lancet nemrég közölt tanulmányából kiderül, hogy a gazdasági nehézségeknek sokkal szélesebb körű egészségügyi hatásai vannak. A legsúlyosabban érintett országok azok, ahol szigorú megszorításokat léptettek életbe a nemzetközi segítségért cserébe. Ezekben az államokban a kormányzat kiadáscsökkentő intézkedései - például az új adók bevezetése, elbocsátások, fizetések, nyugdíjak és segélyek csökkentése - olyan terhet rónak a lakosságra, amely az egészségükre is katasztrofálisan hat. Egyre többen szenvednek súlyos depresszióban vagy valamilyen más mentális vagy pszichoszomatikus megbetegedésben. Ráadásul a megszorítások az egészségügyet is érintik, emiatt romlott a szolgáltatások színvonala, és kevesebben jogosultak az ingyenes ellátásra. Ezért sok beteg nem tud a megfelelő időben orvosi segítséget keresni. A szakemberek azt is kiemelik, hogy míg a gazdaság alakulásáról gyorsan lehet adatokat készíteni, addig az emberek egészségéről csak évekkel később lehet pontos információkat szerezni.

A The Lancet elemzésére hivatkozva az atv.hu a Portugáliában, Spanyolországban és Görögországban kialakult drámai helyzettel foglalkozik. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta trojka Görögország számára komoly kiadáscsökkentést írt elő a pénzügyi mentőcsomag feltételeként. Bár az egészségügy elvileg a belügyek közé tartozna, a trojka többek között meghatározta, hogy az egészségügyre fordított kiadások nem haladhatják meg az ország GDP-jének 6 százalékát. A tanulmány készítői kiemelik: a lépéssel precedenst teremtettek az Európai Unió számára, hogy egyes országokban átvehetik az ellenőrzést az egészségügy felett is. A megtakarításokat leginkább a gyógyszerekre kiadott közpénzek lefaragásával, bércsökkentésekkel, leépítésekkel és az egészségügyi szolgáltatások fizetőssé tételével lehet elérni. A nadrágszíjhúzás azonban már járványokat is okozott: felütötte fejét a malária, de nőtt a HIV-fertőzöttek száma is, miután megnyirbálták a szúnyogirtásra és az intravénás gyógyszerekhez szükséges tűkre szánt összegeket. Megjelent a nyugat-nílusi vírus és a trópusi náthaláz is. A tanulmány szerint Görögországban tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy már hiány lépett fel gyógyszerekben, szakemberekben, valamint orvosi felszerelésekben is.

atv.hu

Címkék: megszorítás, Görögország, öngyilkosság, kolera
HIRDETÉS

ezekért az ÖNGYILKOS EMBEREKÉRT, DÖGÖLJÖN MEG MINDEN MEGSZORÍTÓ KORMÁNY !!!!! A MAGYARORSZÁGI IS !

orvlat 2013.04.07. 19:51:51

@high up!: Kilop? Esetleg tőlem lop el ennyivel kevesebbet az állam.

Rodolfo63 2013.04.07. 19:58:49

@kvadrillio: a csőd minden bizonnyal sokkal jobb körülményeket biztosítana ezen országok lakosságának

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.07. 21:37:32

Ennyi ideig tartott, amíg kiizzadtatok valami fikázást a Matolcsy csomag ellen? Hogy kockázatos, minekmosteznekünk, mérkellezéppenmost meg hasonló bénázások

Ébresztő patópálok, mert elveszítitek a választást! (úgy legalább éberen veszítitek el)

kennyking 2013.04.07. 21:47:38

@percenként százhuszat verő gumibot:
" Ébresztő patópálok, mert elveszítitek a választást!"
Na, ezt gondold át mégegyszer !Ne ébreszdgesd őket, addig sem okoznak kárt.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása