HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Handabandázás a köbön

2013.02.24. 18:13

Orbán Viktor pénteki évértékelőjében valami egészen mást értékelt, mint a 2012-es évet, erről ugyanis nemigen esett szó. Talán nem véletlenül.

Orbán Viktor évértékelői egészen kormányzásának kezdetéig mindig tartalmaztak valami érdekeset. Eleve ő – illetve egykori tanácsadója, Wermer András – honosította meg a műfajt Magyarországon, és még ha egy szóval sem értettünk egyet abból, amit a Fidesz első embere évről-évre elmondott, követni azért érdemes volt ezeket az eseményeket. A kormányzás kezdetével valahogy ez a folyamat megváltozott, amelynek tetőpontja eddig a most pénteken elhangzott beszéd. Orbán abban ugyanis jóformán semmit nem mondott, amit pedig igen, az nem volt igaz.

___orban_viktor_0.jpg

Eleve érdekesen időzítette a miniszterelnök a beszédet: néhány órával az előtt látott ugyanis napvilágot az Európai Bizottság jelentése, amely lesújtó képet festett a magyar gazdaság állapotáról. A Bizottság szerint az Orbán-Matolcsy féle gazdaságpolitika ismét képtelen volt egyetlen komolyan vehető ígéretének, a költségvetési hiány 3 százalék alá szorításának betartására, így – mily meglepő – a célszám tartásához újabb megszorításokra lehet szükség. (Innen küldjük üdvözletünket az üzleti elemzőknek, akik komoly százötvenmilliárdos különbséggel becsülték meg, mennyit kéne spórolnia az államnak. Ha egy mérnök ilyen pontossággal dolgozna, minden ház összedőlne.) Hasonlóan negatív adatok láttak ezt megelőzően is napvilágot a Fidesz kormányzati teljesítményéről: a mínusz 2,7 százalékos gazdasági növekedés, a reálbérek és a foglalkoztatottak számának csökkenése kisebb gazdasági katasztrófáról árulkodnak.

Ezek után mit is mondhatott volna Orbán Viktor? Lényegében bármit: egy évértékelő kiváló alkalom arra, hogy bejelentsen egy gazdaságpolitikai irányváltást, a kormány átszervezetését, újabb – és átgondoltabb – akcióterveket. Ehhez képest Orbán Viktor inkább a rá jellemző, teljesen értelmetlen (lásd még: dakota közmondások) szóképekkel élt tonnaszámra. No meg hazudott és elhallgatott. Megfeddte az Európai Bizottságot, hogy még egyszer sem találták el a magyar költségvetési hiányt, miközben azt elfelejtette megemlíteni, hogy Matolcsy Györgynek ez sokkal rosszabbul ment. Elmondta, hogy újra több gyerek születik Magyarországon (ami természetesen a kormány eredménye), mint az ezt megelőző években, csak arról feledkezett meg, hogy még mindig kevesebb, mint a korábbi kormányok alatt. Arról beszélt, hogy „Magyarország jobban teljesít”, de nem mondta el, mihez képest, mert bármely összehasonlításban alulmaradt volna.

Dicsekedett viszont olyan magyarok által elért teljesítményekkel, amelyekhez a Fidesznek és Orbán Viktornak semmi köze nincsen. Mert a kormány pontosan annyit tett a szakmunkás világbajnokságon elért helyezésekért, mint az 1848-as forradalom kirobbantásáért: semmit. Még az olimpikonok közül is többen külföldre távoztak az érmek megszerzését követően, mert a Fidesz alatt focira van pénz, másra nincs. Értjük mi, hogy eredmények híján jobb mások sikereivel dicsekedni, de ilyen alapon azt is mondhatta volna Orbán, hogy az ő érdeme a kínai gazdasági növekedés. Csak néhány problémát sorolnánk, amelyet a miniszterelnök évértékelőjében nem említett a negatív gazdasági növekedés mellett: a foglalkoztatás, az oktatás és egészségügy helyzete, a megszorítások társadalmi hatása, a szegénység, a közmunkások bére (illetve erről hazudott, hetvenezernek a negyvenhetet), az IMF-hercehurca, a demokratikus jogok csorbítása és a külpolitika. Ez mind nem volt 2012-ben, legalábbis Orbán Viktor szerint. Mi másképp gondoljuk.

4 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr485102068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 20 év múlva Kánaán 2013.02.25. 02:13:28

Orbán Viktor évet értékelt, 2012-őt, azaz az elrugaszkodás évét - bár tartalmilag inkább a kicsit távolabbi múltat ostorozó, a közelmúltat feldicsőítő és a jövőt fantasztikus vízióba öntő kampánybeszédnek lehettek részesei a hallgatók, olvasók. Rövide...

Trackback: Évértékelők 2013.02.25. 01:04:12

Fletó nemzetmentő hévvel, szuggesztíven mondott sok szép semmit. Mármint azon kívül, hogy össze kell fogni. Nyilván vele is. A Mókus örs Gordonkája kicsit többet, bár kevésbé hatásosan. A helyzet értékelése pontos volt, bár amit Fletó ki tudott mondan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eva1214ful 2013.02.24. 19:25:21

Érthetetlen ,amit O.V. mondd, azt el is hiszi, és még ma is van olyan tömeg mögötte aki szintén elhiszi amit a Viktor mond. Milyen agymosást eszközölt ki azoknak az embereknek a fejében, mivel tudja elvarázsolni őket ?Mivel lehet így elbutítani emberek ezreit ?Lehet már eleve így születtek ?

Makkasz 2013.02.24. 23:32:33

@eva1214ful: Azt érzem egyre többen ébrednek fel, hálistennek nem csak baloldaliak. Bár tegnap éjszakai kommentelésem kudarcos volt:)

Első mohikán 2013.02.25. 02:35:04

"Ezek után mit is mondhatott volna Orbán Viktor?"
Például azt, hogy; beismerem, hogy -mivel soha nem dolgoztam se a versenyszférában, sem sehol egy percet sem- fingom sincs az ország irányításáról, és a kormányomat alkotó "szakembereknek" sincs fingja, különösen Kusza Szem jobbkezemnek. Elb.sztunk mindent amit csak lehet, de legalább mink, én és a kedves családom, a haverok stb. baromira megszedtük magunkat és még harmadíziglen is lesz miből venni Ferrarit a ciprusi és Kajmán-szigeteki offshore számláinkból. Nem beszélve a megyényi földjeinkről, ahol majd dolgozhatnak nekünk a zemberek 47 ezeré'. Mivel már nincs mit ellopnunk, és egyébként is unom már a sok picsogást, hogy így az orbán meg úgy a fidesz, ezennel lemondok a trónról...khm, akarom mondani a miniszterelnöki székről és húzok Hawaiira.
További jó szurkolást! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok...ööö...a francokat, le vagytok tik szarva, ahogy eddig is, csak ezidáig ilyet azér' má mégse mondhattam. Na gyere Gabika, menjünk barnulni a Mauna Keára!

Első mohikán 2013.02.25. 03:29:47

"Ezek után mit is mondhatott volna Orbán Viktor?"
Ej, tudok még jobbat! Mondhatta volna azt,hogy; mi a franc ez az imbolygó piros pötty a homloko...pszhhhh.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása