HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Hogyan szólíthatja meg a baloldal a bizonytalan tömegeket?

2012.09.03. 11:47

Hogyan lehet elérni, hogy a választók újra bizalmat szavazzanak egy baloldali kormánynak – és hogyan szolgálhat rá a baloldal erre a bizalomra?

24.jpg

Mínusz százalékos GDP-növekedési adat, a demokrácia módszeres felszámolása, örmény gyilkos szabadon engedése egy hitel ígéretéért cserébe – lassan a legelfogultabb szavazókon kívül mindenki számára egyértelmű lesz: az Orbán-kormány leváltása nemzeti érdek. De hogyan lehet elérni, hogy a választók újra bizalmat szavazzanak egy baloldali kormánynak – és hogyan szolgálhat rá a baloldal erre a bizalomra?

Magyarországon évtizedes tetőpontra jutott a politikai apátia. Az összes választó közel 40%-a stabilan nem tud vagy nem akar pártot választani. Mindez tökéletesen érthető. A Fidesz kevésbé elkötelezett szavazói a kormány túlzás nélkül minden tekintetben csapnivaló teljesítményét látva bizonytalanodhatnak el; a baloldali választók pedig megtették ezt az előző ciklusban, amikor a gazdasági válság kitört, és tömegeknek lett rosszabb az életük. Sokatmondó adat, hogy 2012-es felmérések szerint az ország 85-90 százaléka szerint jelenleg Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok; a választók kétharmada pedig (joggal) gondolja azt, hogy ezért az Orbán-kormány is felelős.

A bizonytalan szavazók minden eddiginél nagyobb tömege három csoportba sorolható. Az első csoportba azok tartoznak, akik a politikától sok-sok éve távol tartják magukat; ők többnyire alacsony iskolai végzettségűek és keresetűek. Sajnálatos, de igaz, hogy megszólításukra igen kevés esély mutatkozik, bárhogy is törik magukat a pártok. Holott sorsuk javításának egyik eszköze lenne, ha a politikai apátia helyett rendszeresen elmennének szavazni: így ugyanis a politikusok nem tudnák őket figyelmen kívül hagyni. A második csoport az aktív választóké, akik jelenleg nem tudnak pártot választani: az ő egymilliós csoportjuk azonban felmérések szerint egy kiélezett helyzetben inkább a baloldalt és az MSZP-t választaná, mint a jobboldalt. Ők lehetnek egy baloldali győzelem kulcsa – ha hiteles, megfontolt politikával sikerül őket rávenni a választáson való részvételre.

A harmadik csoportot passzív bizonytalanok alkotják: ők alacsonyabban kvalifikáltak, és közülük csupán minden nyolcadik választó mondható magas jövedelműnek. Önbesorolásuk alapján is különböznek a szavazásra hajlamos bizonytalanoktól: ők ugyanis inkább jobboldalinak vallják magukat, még akkor is, ha köztük is a Fidesz a leginkább elutasított párt. Ezt a csoportot nehezen tudja bármely párt mozgósítani a következő választáson, de megszólításuk nem annyira „reménytelen”, mint a politikai apátiába süllyedt állampolgároké: őket lehet a pártok másodlagos bázisaként tekintetni. Mivel mind a három csoportot közel egymillió ember alkotja, a jelenlegi bizonytalan szavazók valóban fel tudják borítani a pártok támogatottsági adatait – azonban ehhez az kell, hogy a baloldal sikerrel szólítsa meg őket.

Egyértelműnek tűnik, hogy az MSZP-nek és esetleges szövetségeseinek elsősorban anyagi és gazdasági problémákra kell megoldást találnia. Az emberek legnagyobb része ugyanis nem a demokrácia lebontása, vagy a külügyi és igazságügyi tárca egészen botrányos, a miniszterelnök által csendben támogatott gyilkos-kiadatása http://hvg.hu/velemeny/20120901_ormenyektgmmiatt aggódik, hanem érthető módon saját anyagi helyzete és állása miatt. A baloldalnak akkor lesz esélye győzni a következő választáson, ha be tudja bizonyítani: saját gazdasági terve mérföldekkel biztonságosabb, mint a jelenleg regnáló hatalomé. Minderre mondhatnánk ironikusan, hogy nem lesz nehéz, hiszen a serpenyő másik oldalában Matolcsy György csücsül, de azért Matolcsy legyőzésénél több kell a sikerhez.

Szintén komoly problémát jelent a választók szerint a korrupció kérdése; emelett aggódnak az energiaárak, a gyerekek boldogulása és taníttatási költsége, illetve a bűnözés és erőszak miatt. Elsősorban tehát ezekre a kérdésekre kellene koncentrálnia a baloldalnak, ha le akarja váltani az Orbán-kormányt 2014-ben.  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr254749000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ollán 2012.09.03. 11:49:48

Szerintem Bajnai tűnik egyedül reális esélynek 2014-ben - más legalábbis nagyon nem látszik. Abban nehéz bízni, hogy az emberek annyira megutálják a Fideszt, h már a jelenlegi MSZP is szimpatikusabb lesz náluk.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása