HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Mégsem lesz regisztráció?

2012.08.27. 18:30

Elbizonytalanodott a Fidesz, nem biztos, hogy bevezetik a szavazójog előzetes regisztrációhoz való kötését. Alkotmányellenes lehet a javaslat, de más is van a háttérben.

23.jpg

Elbizonytalanodott a Fidesz, nem biztos, hogy bevezetik a szavazójog előzetes regisztrációhoz való kötését. Sajtóhírek szerint már a Navracsics Tibor vezette KIM (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) is alkotmányellenesnek tartja a javaslatot, miszerint csak az szavazhatna 2014-ben a parlamenti választásokon, aki ezt megelőzően személyesen vagy meghatalmazottja útján feliratkozik erre. Szerintünk azonban az alkotmányellenesség eddig sem volt akadály a Fidesz számára, ha egy intézkedés az érdeküket szolgálta – más is van tehát a háttérben.

A szavazati jog regisztrációhoz kötését eddig sem támogattuk. A regisztráció ellen nem kevés érv szól: csökkentené a parlament és a mindenkori kormány legitimációját, megduplázná és így drágábbá tenné a kampányt, ráadásul kizárná a szegényebb, iskolázatlanabb és fiatalabb választók jó részét a demokratikus rendszerből. Az azonban újdonság, hogy már a Fidesz sem tartja annyira jó ötletnek a regisztráció bevezetését, mint néhány hónappal korábban. Erre egyébként minden oka megvan.

Az első ok az alkotmányosság kérdése. Elemzők, alkotmányjogászok és politikusok is vitatkoznak azon, hogy alkotmányos-e ilyen módon korlátozni a legalapvetőbb politikai jogot, a választásét. A végső döntés természetesen a Fideszhez kötődő delegáltakkal jócskán feltöltött – ennek ellenére az elmúlt időszakban nem egy, a Fidesz számára kedvezőtlen döntést meghozó – Alkotmánybíróság kezében lenne. Persze Orbán megtehetné, hogy kétharmados többsége birtokában úgy módosítja az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy az ne vizsgálhasson ilyen ügyeket, ez történt például a magánnyugdíj-pénztárak esetében is. Ugyanakkor ez nemcsak körmönfont eljárás, de valószínűleg komoly belföldi és nemzetközi visszhangot robbantana ki. No, nem mintha a Fidesz az elmúlt két évben megrettent volna ennek lehetőségétől.

Szerintünk azonban más szempontok motiválják a kormánypárt vezetőit. A Fidesz sosem riadt vissza, ha saját érdekében kellett törvényt alkotni. Már méteres listán sem tudnánk felsorolni azokat a törvényeket és intézkedéseket, amelyek egy-egy baráti személy érdekeit szolgálták, az országét jóval kevésbé. A regisztráció azonban korántsem biztos, hogy a Fidesznek kedvezne 2014-ben. Valószínűleg ez az, amit jelenleg mérlegelnek a párt „boszorkánykonyhájában”. Először is: a politika és a politikai elemzés nem a jóslások tudománya. Senki nem tudja biztosan megmondani, milyenek lesznek a politikai erőviszonyok két év múlva. Szerencsére, tegyük hozzá, mert ha ez nem így lenne, a Fidesz könnyű szerrel hozhatna olyan választási szabályokat, amelyek olyan mértékben növelik a jobboldal esélyeit, hogy lényegében le sem kellene folytatni a szavazást. Jelenleg a párt politikusai annyit értek el, hogy jelentősen maguk felé döntötték a pályát, de ha 2014-ben a választók igen jelentős része kergetné el Orbánt a hatalom közeléből, akkor azért meg tudják tenni.

A regisztráció azonban kétélű fegyver; visszafelé is elsülhet. Ha 2014-ig tovább csökken az Orbán-kormány népszerűsége (és jelenleg talán a Fideszben sem látják, miért ne csökkenne), akkor könnyen lehet, hogy ugyanaz az effektus zajlik le, ami 2010-ben az MSZP-t sújtotta: azaz a kormánypárt híveiből lesznek a bizonytalan, ingadozó szavazók, a kormányt leváltani készülők pedig biztosak lesznek a szándékukban. Ez esetben a regisztráció a Fidesz esélyeit csökkenti. Márpedig ez az, amitől a jobboldal vezetői tartanak: hogy saját szabálymódosításuk miatt buknak el egy olyan választást, amely máskülönben nyerhető lenne számukra. Természetesen normális demokráciában elő sem fordulhatna, hogy egyetlen politikai erő úgy változtatja a választási szabályokat, hogy az saját érdekeit maximálisan kiszolgálja, de Magyarország 2010 közepe óta nem számít ilyennek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr584735636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása