HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Szakszervezetek: Így kellene a pártoknak is?

2013.05.06. 18:08

„A munkavállalók érdekvédelmének fejlesztését szolgáló egységes szakszervezeti konföderáció létrehozását jelentette be az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) május elsején Budapesten.”

A szakszervezet, bár a szó meglehetősen régi hangzású, nem letűnt, fölöslegessé vált intézmények. Magyarországon persze hagyományosan nem képviselnek akkora erőt, mint mondjuk a skandináv országokban, ugyanakkor a 2008-ban kirobbant gazdasági válság éppen arra ébresztheti rá a munkavállalókat, hogy még mindig megállja a helyét a régi igazság: együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön.

szakszervezetek.jpg

Ezt ismerte fel az Autonómok, az MSZOSZ és a SZEF, amikor – stílszerűen – május elsején egyesülési nyilatkozatot jelentettek be és írtak alá, mondván: a korábbi „szakszervezeti struktúra betöltötte történelmi szerepét, és megújulás nélkül ma már nem alkalmas a hatékony dolgozói érdekképviseletre, érdekérvényesítésre.”

A szakszervezetek működése soha nem volt független a baloldaltól. Erős szakszervezetiség is olyan országokban alakult ki, ahol a szociáldemokraták meghatározó politikai erőként voltak és vannak jelen. A szakszervezetek jelentősége, amennyiben a politika felismeri az ebben rejlő lehetőséget – és most véletlenül sem kacsintunk az együttműködésből természetesen kimaradó, évtizedek óta kizárólag saját politikai motivációit szolgáló Gaskó Istvánra – ismét megnőhet Magyarországon. A munkavállalók jogait döbbenetesen szűkre csorbító fideszes Munka Törvénykönyve, a politikai alapú megkülönböztetés, az általánossá váló, haveroknak kiszervezett állami megrendelési struktúra erősebb, hatékonyabban fellépő szakszervezetekért kiált.

Sőt: a szakszervezetek egyesülési példát kell, hogy mutasson a baloldal számára is. Ahogy a három szakszervezet összeforrását is egy kényszer hozta – mivel esélytelenek voltak külön-külön fellépni az Orbán-kormány gazdagoknak és néhány kivételezett munkaadónak kedvező, átlagos keresetűeket és szegényeket, illetve munkavállalókat sértő intézkedései ellen. A baloldal számára ugyanez a kényszer a Fidesz által elfogadott választási rendszer, amely szoros együttműködésre kényszeríti az ellenzéki pártokat, máskülönben esélyük sem lesz leváltani Orbánt és rendszerét.

A szakszervezetek már felismerték, hogy minél előbb egyesülnek, annál korábban tudnak saját feladataikra koncentrálni. Ugyanez a helyzet a baloldal pártjaival is. Minél korábban zárják le a tárgyalásokat arról, ki és hol induljon, milyen formában működjön együtt az MSZP-vel az Együtt 2014 (és esetleg a DK és a többi kispárt), annál előbb tudnak arra koncentrálni, ami valóban fontos és elengedhetetlen a kormányváltáshoz: a kormány kritikájára, a baloldal programjának megismertetésére és az alternatívaállításra.

Amíg ugyanis a média nagy része, ha egyáltalán közvetít az ellenzékről szóló híreket, nem a politikára – kidolgozott programokra és megoldásokra – koncentrál, addig a választók sem értesülnek erről. Itt az ideje annak, hogy az ellenzék minél gyorsabban lefolytassa az egyeztetéseket, és mindent megtegyen azért, hogy a kormányváltás reális lehetőséggé váljon.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr85284911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01234567 2013.05.07. 20:26:14

Hehehe...szakszervezetek, valós, hiteles, baloldali politikai erő ma Magyarországon? Jó vicc..

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása