HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

A kormány a fiatalok ellensége

2012.11.26. 16:46

Az évtizedes kivándorlási csúcsért nyilván nem egyedül Orbán Viktor a felelős. De az biztos, hogy a Fidesz-kormány semmit nem tesz a fiatalok itthon tartása érdekében. Az évtizedes kivándorlási csúcsért nyilván nem egyedül Orbán Viktor a felelős. De az biztos, hogy a Fidesz-kormány semmit nem tesz a fiatalok itthon tartása érdekében. Sőt: a jelenlegi kormányzás kifejezetten fiatal-ellenes.

Hogy mi vesz arra rá egy fiatalt, hogy felkerekedjen, és otthagyva csapot-papot, családot és barátokat, külföldre költözzön? Egy szóban megfogalmazva ez nem más, mint a kilátástalanság. Nem multinacionális cégek középvezetői mennek Angliába mosogatni, hanem azok a fiúk/lányok, akiknek elegük van, hogy állás és/vagy előrelépési lehetőségek nélkül robotoljanak naphosszat azzal a perspektívával, hogy legjobb esetben ki tudják fizetni hó közepén az albérletet és az aktuális közüzemi számlákat, majd kezdhetik előröl. Ez persze főként a gazdasági helyzeten múlik, amiért a kormány természetesen felelős, hiszen két éve bármiféle kompromisszumkényszer nélkül vezeti az országot. De persze tudjuk, egész Európa – kivéve Németországot és Franciaországot – recesszióval küzd. Nálunk a kormány mélyíti a problémát, de lenne ilyen magától is.

Amire viszont nincsen a Fidesznek mentsége, az a kifejezetten fiatalellenes oktatás- és társadalompolitika. Akik „kivándorlókorban” vannak, azok pontosan fel tudják mérni, szeretnének-e néhány év alatt több százezer vagy millió forinttal eladósodni (négy évvel a tandíjellenes népszavazás után) egy versenyképtelen diplomáért cserébe – vagy szeretnék-e, hogy a gyerekük vallás- és erkölcstant, fideszes alaptörvényt és újlatin nyelveket tanuljon, mondjuk a sokkal piacképesebb és használhatóbb angol nyelv helyett. Ahogyan azzal is tisztában vannak, hogy Magyarországon már egy közepes állás birtokában is lehetetlen megélni, ha az embernek nincsen saját tulajdonú, tehermentes lakása, egyszerűen azért, mert annak fenntartása elviszi az ember adózás után maradt pénzének jelentős részét. Ebből így nem lesz jövő.

Ezek a fiatalok azt gondolják, hogy hiába várnak, nem fog javulni a helyzet, maximum nagyon hosszú távon. Márpedig egy fiatal számára nem mindegy, hogyan éli le a 25 és 35 éves kora közötti tíz évet – magát agyonhajszolva, rossz iskolákban tanulva és a munkalehetőség hiányától szenvedve, vagy egy olyan országban, ahol megbecsülik a munkájukat és a tudásukat. Ma Magyarországon több egyetem kényszerszünetet rendelt el, mert a Fidesz megszorításainak köszönhetően nem tudják fizetni a fűtésszámlát. 2012-ben ez nem a nyugati világ színvonala, de még csak nem is Európáé: ez Közép-Ázsia. Ezek a fiatalok értik, hogy a kormány tőlük von el pénzt tandíjak és megszorítások formájában, miközben a barátainak osztja azt vissza. Milliókért csinál egy videót arról, hogy minden ideköt, de ennek a célja aligha a fiatalok itthon tartása, mint inkább az, hogy a vágáson spórolva le lehet nyúlni néhány százezret Navracsicsék minisztériumából. Na, pontosan ez az, amiért a fiatalok külföldre mennek. Mert ha nem csókosai valamelyik tolvajnak, elképesztő szerencse kell a boldoguláshoz.

Ahhoz, hogy a kivándorlási hullám megálljon, néhány igen egyszerű dologra lenne szükség. Először is kiszámítható és normális gazdaságpolitikára a Matolcsy-féle őrület helyett. Másodszor olyan oktatásra, amelynek célja nem a középkori skolasztika visszahozása, hanem a használható, alkalmazható tudás közvetítése. Harmadrészt a rendpárti őrület helyett egy szabad országra, ahol az állam nem akarja mindenkinek minden pillanatban megmondani, hogyan és mint élje az életét. Ahol nincsen röghöz kötés, mehet jogásznak a szegény ember gyereke és nem akarnak mindenkinek Nyirőt és Wass Albertet lenyomni a torkán. Esetleg még szabad másképp gondolkodni vagy élni is, mint ahogyan a többség teszi. A fiatalok nem csak arra várnak, hogy a fizetések nyugati színvonalúak legyenek – eddig sem voltak (sajnos) azok, mégsem volt ekkora a kivándorlási hullám. Azt szeretnék, ha a kormány békében hagyná őket tanulni, dolgozni, gyereket nevelni, más szóval: élni. De amíg Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, ez nem fog megtörténni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr994985186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása