HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Demokrácia kampány nélkül?

2012.11.12. 14:36

A Fidesz legújabb, a választási törvényhez beadott, egyébként egymással sokszor ellentétes módosítói 50 naposra szűkítenék a kampányidőszakot és korlátoznák a hirdetési felületeket, például nem lehetne kereskedelemi médiákban kampányolni. Olcsóbb lesz a demokrácia – így érvelnek ők, holott nemcsak, hogy nem lesz olcsóbb, de nem lesz demokratikus sem, ha így folytatják.

34.jpg

Nem jelent újdonságot, hogy a Fidesz hétről-hétre saját érdekeinek megfelelően módosítja a választási törvényt. Normális demokráciában nem lenne kérdéses, hogy a választási szabályok módosítása kizárólag a pártok közti konszenzussal vagy legalábbis sokkal – legalább két-három évvel – a következő választás időpontja előtt képzelhető el, hogy legyen idő felkészülni. Nálunk másfél évvel a választások előtt még hetente változtatják ezeket; és az sem teljességgel kizárható, hogy ez egészen az országgyűlési voksolás időpontjáig így lesz. Legyen minél kevesebb ideje az ellenzéknek a felkészülésre. Ja, és lehetőleg pénze és lehetősége se legyen megismertetni önmagát, saját elképzeléseit, programjait és változásait.

Az viszont kifejezett újdonság, hogy mára a Fidesz érdeke nem (kizárólag) a választókörzetek politikailag manipulált módosítása lett, bár ezen is túl vagyunk, hanem az egész politikai folyamat letagadása, az elhallgatás. A legújabb, egymásnak néha ellentmondó fideszes módosító javaslatok szerint például 50 napra csökkenne a kampányidőszak és nem lehetne kereskedelmi televíziókban hirdetni, kizárólag a kevésbé nézett és hallgatott közszolgálati műsorokban, ott viszont ingyen. Ez utóbbi törvénymódosítás megteremtené az indoklást arra az esetre, ha Orbán beváltja régi vágyát, és megvonja a pártoktól való támogatást – ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a Fideszt bőségesen eltarthatja a Közgép, a Mahir és a Publimont.

Persze mi is szeretnénk, hogy olcsóbb legyen a kampány, de ezt nem így kell elérni. Hanem egyrészt úgy, hogy ránézünk a naptárra: a 2010-es kampány ugyanis jelentősen olcsóbb volt a korábbiaknál, persze a törvényben megengedett keretet így is bőven túllépte – és ennek oka pusztán az internet fejlődése volt. A Fidesz viszont direkt drágítaná azzal, hogy bevezeti a teljesen fölösleges regisztrációt, így lényegében két kampányt kellene folytatniuk a pártoknak: egyet a regisztráció, egyet a választás előtt. De hoppá, a törvény csak az utóbbira ad lehetőséget! Szóval a párt célja az, hogy minél kevesebben menjenek regisztrálni, közülük persze minél nagyobb arányban elkötelezett Fidesz-szavazók, hogy aztán lehessen nyerni többség nélkül.

Már önmagában is elképesztően szánalmas az a finomhangolás, amivel a Fidesz hetente saját változó támogatottságához igazítja a választási rendszert körzethatároktól a kampányidőszakon át a regisztrációig. Nem is törekednek arra, hogy újabb választói csoportokat nyerjenek meg (mínusz határon túliak, akiket viszont közvetlenül nem érint a katasztrofális kormányzásuk), csak arra, hogy adminisztratív eszközökkel biztosítsák saját győzelmüket. De mit tehet ilyen esetben az ellenzék? Alapvetően annyit, hogy igazodik a megváltozott szabályokhoz, ami jelen esetben összefogást jelent, tiltakozik a nemzetközi fórumokon és próbálja felhívni a választók figyelmét a Fidesz szándékaira és eszközeire. Az a pont még nem jött el, hogy bojkottálni kelljen egy választást – a Fidesz ugyanis így is leváltható, csak nagyon nehezen. Ezért mindennél fontosabb most, hogy a választók tisztában legyenek a regisztráció fontosságával, és akkor is elmenjenek szavazni, ha magyar kampányt már csak a kambodzsai rádió kettes adásán lehet folytatni.

Szólj hozzá!

Címkék: kampány fidesz regisztráció törvény választási közgép

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr414903410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása