HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Demokrácia helyett

2012.09.27. 11:28

A napokban egyelőre törvényjavaslatként megszülető választási eljárási törvény tökéletesen jelzi, mit gondol a Fidesz a demokráciáról: azt, hogy az egész fölösleges díszlet.

A javaslattal nem csak az a probléma, hogy rontja az ellenzék esélyeit a 2014-es választásokon, hanem az, hogy szemen köpi az alkotmányt, a demokráciát, a szabadságot. Mindent, amiért rendszert váltott 1989-ben mások mellett egy Orbán Viktor nevű fiatalember.

27.jpg

Eldőlt: annak ellenére, hogy semmilyen érv nem szól mellette, lesz választási feliratkozás, azaz előzetes regisztráció Magyarországon. Levélben összesen két hétig, személyesen, kiállva a sort és ügyfélkapun keresztül pedig a választást megelőző második hétig lehet majd kérelmezni a szavazójogot. Amivel a kormány indokolni próbálja az intézkedést, egyszerű mellébeszélés. Semmi nem igazolja ugyanis, hogy megfontoltabban, a politikai életről való tágabb ismeret birtokában szavaz az, aki elkötelezett híve egy-egy pártnak, márpedig először ők fognak regisztrálni. Mivel a korábbi rendszer tökéletesen működött, az sem lehet szempont, hogy hatékonyabbá tegyék a választók összeírását. Az egyetlen cél, ami a kormánypárt előtt lebegett, az volt, hogy minél biztosabban nyerjen a Fidesz 2014-ben, akkor is, ha a magyarok többsége egyébként leváltaná a kormányt. Ennyi.

A Fidesz a kétharmad birtokában olyan előnyre tett szert, mintha egy sportoló a verseny előtt megváltoztathatná annak szabályait. A futóverseny egyik versenyzője például azt a döntést hozza, hogy mostantól kezdve a másodikként célba erő kapja az olimpiai aranyat. Az egyik focicsapat kijelenti, hogy mostantól kezdve a meccseket nem gólra, hanem leshelyzetre játsszák. Persze ebben is megvan a tévedés, az eltaktikázás, a vereség lehetősége, de a Fidesz a választási szabályokat jelenleg egyértelműen a 2014-es választásokra szabja, és nagy ívben tesz rá, mi lesz később.

Ami egyébként mindent elmond a kormánypárt politikájáról. A Fidesznek évek óta nincs semmiféle hosszú távú célja az országgal. Választást akarnak nyerni, ennek érdekében módosítják a választási szabályokat, és nem érdekli őket, hogy ez esetleg 2018-ban vagy 2024-ben számukra lehet a leghátrányosabb. Ők most akarnak nyerni, hogy négyévnyi pénzesőt követően újabb pénzeszsákokhoz jussanak. Máshogy ugyanis elég nehéz magyarázni, miért számolják fel a választás szabadságának intézményét úgy, hogy fogalmuk sincsen, hogyan hat ez a politikai pártok, köztük a Fidesz, illetve az ország sorsára 2014 után. Hacsak nem arra játszanak, hogy újra kétharmaddal nyernek, ami a közvélemény-kutatások alapján még az új választási rendszerben is, khm, meglehetősen ambiciózus célkitűzés.

Jogos a tanácstalanság ellenzéki oldalról azzal kapcsolatban, mi lenne a megfelelő stratégia 2014-ben. Ha bojkottálják ugyanis a választást, akkor az önsorsrontás mellett a pártok alapvető funkciójukat nem tudják ellátni: választóik képviseletét. Ezt szerencsére gyorsan el is vetették. Másrészről képzeljük el azt a focistát, aki annak ellenére kiáll játszani a kupadöntőben, hogy csapata nyolc emberrel kezdhet, a bíró pedig az ellenfél edzője. A választási rendszer megváltoztatásával nem az a fő probléma, hogy az MSZP, az LMP, a DK vagy a Jobbik nehezen jut parlamenti mandátumtöbbséghez, hanem az, hogy az egész parlamenti demokrácia értelmét kérdőjelezi meg a Fidesz, amely szemmel láthatólag nem hisz ebben a rendszerben – holott anno többek között egy Orbán Viktor nevű fiatalember küzdött annak létrehozásáért. Így múlik el a világ dicsősége.

Az egyetlen racionális stratégia a sokat emlegetett demokratikus ellenzéki összefogás lehet, aminek persze rengeteg hátulütője van. Ugyanakkor kizárólag egy ilyen pártszövetség hozhat létre újra parlamentáris demokráciát Magyarországon, ami nem kis tét. Akármennyire utálják egymást az ellenzéki politikusai Schiffertől Gyurcsányig, Szolidaritástól Milláig, MSZP-től 4K!-ig, ha nyerni akarnak, közösen a Fidesz ellen kell fellépniük. A tét nem néhány képviselői hely, hanem a demokrácia Magyarországon. Aminek visszaállítása persze jó kormányzásnak kevés: ahhoz konszenzusos program és egyetértés kell. Nos, ennek megalkotása lenne az ellenzék feladata. Akkor is, ha jelenleg ég és föld a különbség a nézeteik között. Máskülönben marad Orbán, Nyerges és Simicska. Lehet választani.

Mármint annak, aki regisztrál. 

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr914806088

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.27. 14:12:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noti75 · http://www.megmondogato.blog.hu 2012.09.27. 18:10:26

Azt meg gyurcsány elvtárs jóvoltából tanulhattuk meg, hogy az mszp mit is gondol a demokráciáról...
két jellemző mondat:
"Lehet tüntetni, majd megunják és hazamennek"
ergo, leszarjuk mit akar a nép, azt csinálunk amit akarunk.

"Akinek nem tetszik, el lehet menni ebből az országból"
ezt meg inkább nem is kommentálnám.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása