HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

2 év ellenzékben: jó úton, de még több kell

2012.08.08. 17:26

Több mint két év telt el a Fidesz-KDNP kormányzásának kezdete óta, és elmondhatjuk, hogy a demokratikus baloldali pártok összesített népszerűsége a legtöbb mérés szerint már elhagyta a kormánypártokét. Mindez azonban elsősorban a Fidesz népszerűségvesztésének köszönhető, és csak jóval kisebb részben a baloldali ellenzék megerősödésének. A hátralévő két év sok idő: ez alatt kéne egy kormányváltó koalíció népszerűségét megteremteni – ami viszont nem táplálkozhat kizárólag az ellenfél rossz kormányzásából.

ellenz.jpg

Az MSZP első ellenzéki éve belső csatározásokkal telt, amelynek eredménye Gyurcsány Ferenc és támogatóinak – egyébként a vártnál jelentősen kisebb számban történő – kilépése és Mesterházy Attila megerősödése a pártelnök poszton. Szokatlan, hogy egy pártot a szakadás annyira kevéssé viseljen meg, mint az MSZP-t. Az MSZP az ezt követő időszakban az összes mértékadó mérés szerint stabilizálta második helyét a politikai piacon, valamelyest növelve támogatói számát, ennél azonban jelentősen többre van szükség a választási győzelemhez. És ez még akkor is igaz, ha a Fidesz által elfogadott új választási törvényben lényegesen kevesebb szavazattal lehet mandátumtöbbséghez jutni, mint bármikor korábban. Az MSZP számára tehát továbbra is elmaradt a kiugrás, aminek oka lehet, hogy a 2006 és 2010 közötti népszerűtlen kormányzás még mindig rányomja a bélyegét a baloldali párt támogatottságára, de ahogyan a baloldal többi pártja, úgy az MSZP sem várhat arra, hogy a Fidesz támogatói automatikusan balra tömörülnek majd.

Az LMP protestpártként került a parlamentbe, ezért nem kis szó, hogy stabilizálni, sőt, az MSZP-hez hasonlóan némileg erősíteni is tudta népszerűségét. A Lehet Más a Politika elmúlt két éves tevékenysége sem nevezhető azonban ellentmondásmentesnek: látványos politikai akciók (parlamenti és Közgép-blokád) mellett rengeteg, a választók számára teljesen érdektelen kongresszus, belső viszályok jellemezték a párt politikáját, amelynek komoly probléma az anyagi és emberi erőforrások hiánya is. Emellett kérdés, hogyan fogadják majd az állampolgárok a választások közeledtével azt, hogy az LMP, bár egyértelmű céljaként deklarálta a Fidesz-kormány leváltását, egyelőre húzódozik együttműködni az MSZP-vel (és némileg érthetőbb módon a DK-val is).

A Demokratikus Koalíció jövője továbbra is kérdéses, hiszen az 5% körüli támogatottság csupán akkor igaz, ha a részvételi hajlandóság ennyire alacsony marad a jövőben is. Ez alapvetően nem lenne probléma, csakhogy a Demokratikus Koalíció egyértelműen egyetlen ember, Gyurcsány Ferenc köré szerveződik, aki finoman szólva 2012-ben sem a legnépszerűbb politikus. Kérdés, hogy lehet-e érdemben növelni a Gyurcsány-tábort 2014-ig – ez lehet ugyanis a DK bejutásának kulcsa.

Hiába haladja meg a pártok népszerűsége összeadva a Fideszét, ha az új választási rendszerben le akarják győzni a jobboldal jelöltjeit, akkor vagy nagyon kell vezetniük a Fidesz előtt, vagy közös jelölteket kell állítaniuk. És akkor még nem beszéltünk arról a lehetőségről, ha a Fidesz eljátssza a nagy 1998-as trükköt: akkor Orbán és Torgyán József az utolsó pillanatig tagadta, hogy a Fidesz együttműködne a kisgazdákkal, az FKgP-s jelöltek pedig az utolsó pillanatban visszaléptek a Fidesz javára. Másképpen fogalmazva: a Fidesz jelenlegi politikáját elnézve egyáltalán nem lehet kizárni egy Fidesz-Jobbik koalíciót 2014-ben. Ebben az esetben pedig a baloldal csak akkor nyerhet, ha az összefogás zökkenőmentes, és az MSZP, LMP, DK, illetve esetleges későbbi szövetségeseik nemcsak a Fidesznél rendelkeznek több támogatóval, de a Fidesz-Jobbik kettősnél is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr134702204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása