HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Nem lehet más a főpolgármester?

2013.12.02. 18:54

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Fidesz megszüntetné a közvetlen főpolgármester-választás intézményét, ami a rendszerváltás óta működik. Az indoklás állítólag prózai: nem elég népszerű a Fidesz Budapesten, a kerületi polgármesterek közül azonban van esélye többséget szerezni – és ezt követően ők választanák meg Tarlós István utódját. Ha a hír igaz, itt az ideje, hogy a jobboldal is belássa: a Fidesznek annyi demokratikus elkötelezettsége van, mint ahány rajongója Hoffmann Rózsának.

tarlós_horváth.jpg

Történt ugyanis a kétharmados ciklus közben, hogy a Fidesznek meggyűlt a baja saját főpolgármesterükkel. Tarlós István nem könnyű ember, és ez nemcsak abban nyilvánul meg, amilyen, fogalmazzunk finoman, nyerseséggel tud az őt illető kritikákra reagálni, hanem abban is, hogy sokszor betart a Fidesz kerületi polgármestereinek. Konfliktusa van az Orbán-rokon BKK-főnök Vitézy Dáviddal, a vita tetőpontján még képes levelet is írni arról neki, hogyan kéne megreformálni Budapest közlekedését. (Ez egyébként mindennél jobban mutatja Tarlós szűklátókörűségét: szerinte az a baj a várossal, hogy Óbudáról – Tarlós lakhelye – nehéz bejutni a Városházára, ami pedig Tarlós munkahelye. Köszönjük a képviseletünket, főpolgármester úr.)

Egy szó mint száz: a Fidesz nem szeretné, hogy Tarlós maradjon a főpolgármester, inkább lecserélné. De azt sem szeretné, hogy a fővárosban hagyományosan erősebb baloldali és liberális szavazók kerüljenek többségbe – márpedig Budapesten ők vannak többen. Se Horváth Csabát, se mást nem látna szívesen Orbán Viktor főpolgármesterként, ezért arra törekszik, hogy ezt megakadályozza. És hogyan lehet ezt legkönnyebben megtenni? Úgy, ha megszüntetjük a közvetlen főpolgármester-választást. Volt-nincs, zseniális – lenne, ha azt feltételezzük, hogy a választók többsége nem látna át a szitán.

Persze tudjuk, hogy jogszerű, amit a Fidesz akar. Hiszen kétharmados többséggel bármit meg lehet tenni – Orbán Viktor holnaptól bevezethet kalifátust és szultánságot is, ha akar, mi ehhez képest egy főpolgármesteri cím Fidesznek ajándékozása? Nemzetközi szerződést nem sért, formálisan a demokrácia sem sérül, hiszen egy főpolgármester közvetett, tehát a kerületi vezetők által történő megválasztási is demokratikus. Valójában azonban, ha a változtatás indoka nem az ésszerűség, hanem kizárólagosan a politikai hatalomszerzés, akkor szó sincs demokratikus döntéshozatalról.

2013-ra már nem az a kérdés, hogy a Fidesz tiszteletben tartja-e a demokráciát, hogy óvja-e a jogállamot. Ezek rég meghaladott kérdések. A személyi kinevezésekkel, a választási rendszer átírásával, a visszaható hatályú törvénykezéssel, a magántulajdon államosításával, a korrupció és maffiamódszerek állami szintre emelésével eldőlt, hogy Orbánt az európai országok fejlődését meghatározó demokratikus alapértékek nemhogy nem érdeklik, de kifejezetten zavarják. A kérdés mára nem az, hogy a Fidesz demokratikus párt-e, hanem az: zavar-e minket, hogy a Fidesz nem demokratikus párt?

Sokak erre a kérdésre nem tudják a választ, vagy egyenesen elutasítják a demokráciát. Ők azonban tévednek, és nemcsak valamiféle homályos elvek miatt. Ha egy párt majdnem leválthatatlanná válik – például mert övék a média nagy része, nekik kedvez a választási rendszer és úgy módosítják a szabályokat, ahogy nekik kedvez –, azzal a rossz kormányzást is be lehet betonozni. Nincs büntetés a minden korábbinál súlyosabb korrupció, a munkahelyteremtés hiánya, a szegénység növelése, az oktatás szétverése miatt. Mindig lehet folytatni – addig, amíg az utolsó forintot is ellopják tőlünk.

(Fotó: Blikk)

16 komment

Címkék: budapest választás mszp fidesz tarlós horváth 2014 főpolgármester

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr15671764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 19:08:16

Valójában a kerületi polgármesterek választását kellene megszüntetni.

Konzervatív0 2013.12.03. 11:54:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ebben egyetértek.
Egy város, egy irányvonal, centralizált szervezet, decentralizált ügyfélkapuk.
Semmi értelme nincs hogy kerültei polgármesterek vannak választva. Csak arra alkamlasak hogy legyen aki együtt muzsikál a fővárossal és legyen aki ellene és természetesen van mindig kire mutogatni.

rugoman 2013.12.03. 12:42:28

A bal troll megint hazudik.

sas70 2013.12.03. 13:04:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Szerintem is a helyi kiskirályoktól kellene megszabadulni. Nem vagyok híve az esztelen központosításnak, de ebben az esetben, a jelenlegi formájukban nincs értelme a kerületi önkormányzatoknak. A főpolgármestert viszont közvetlenül kell választani, mert így legitim.

felcsutisuttyo 2013.12.03. 13:09:33

EZT A FIDESZ BŰNSZÖVETKEZETET CSAK POLGÁRHÁBORÚVAL LEHET MEGSZÜNTETNI!!!!! Választást elcsalják, Korrupciót törvénybe foglalják, Lopnak csalnak hazudnak, pökhendiek, gazemberek---NEM KELL AZ ILYEN BANDA MAGYARORSZÁGNAK!!!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.03. 13:11:13

@sas70:

Indokolhatatlan a főpolgármester nem közvetlen választása. Egyszerű ez eleve egy abszurd ötlet.

Hannibal ante portas 2013.12.03. 13:26:53

Állítólag, a Népszabadság szerint. Megint a jól bevált sz@rkeverés. Tarlós kíváló főpolgármester, az elmúlt 3 év alatt több történt, mint előtt 20 év alatt. Ja, persze, nem volt kormánybuktatásra játszó taxisblokád. Horváth Csabitól az Isten mentsen meg bennünket, szellemileg alultáplált, de mondhatnám azt is, hogy végtelenül buta szépfiú, (ő szerinte a legnépszerűbb budapesti politikus), a BKV rendbetevője, az ingyenutazás megszervezője, stb. Hozzá képest még egy hintaló is professzor.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.12.03. 13:46:24

65 millióért végzi a munkáját Hoppál Péter Pécs országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvívője

A Fidesz pécsi elnöke Hoppál Péter parlamenti képviselő alig több mint fél éve kapta Fidesz szóvívői kinevezését, ezalatt igazi botrányhős lett, sokak szemében az egyik legnegatívabb Fideszes politikus. Ellene mostanában több bírósági pert is indítottak, sőt már bírósági ítélet is van arról, hogy hadilábon áll az igazsággal.
De vajon mennyit kap ezért a képviselői munkáért Hoppál? Ennek néztünk utána, kiderült, Hoppál nem kevés pénzt keres a 4 éves parlamenti ciklus alatt, annyit, amennyit egy átlagember egész élete alatt sem keres meg. Vagyonbevallása szerint Hoppál Péter havonta bruttó 1 millió 356 ezer 432 forinot tesz zsebre, azaz a 4 év parlamenti ciklus alatt összesen bruttó 65 millió 108 ezer 736 forintot. (Forrás: PecsiStop.hu: Baranyai képviselők vagyonnyilatkozata). Hoppál Péter amúgy 41 éves, foglalkozását tekintve ének-zene tanár. zenekarmester, pécsi református presbiter korábban a Pécsi Református Gimnázium tanára, később igazgatója volt. Érdekes pályakép rajzolódik ki.Vajon a pécsiek nem azért választották meg, hogy őket képviselve a város fejlődését, lakóinak biztos megélhetését segítse elő? Sajnos ebben nem jeleskedik Hoppál Péter. Nézzünk utána, hogy 2009 májusa óta mit ért el Pécsett Hoppál Péter és a pécsi Fidesz. A Dunántúli Naplóban 2013. november 26-án megjelent cikk szerint Baranya megye a pécsi Fidesz alatt szinte katasztrofális állapotba került, a megye népessége egyre gyorsabb ütemben csökken, a gazdaság teljesítménye katasztrofális, szinte minden mérhető dologban az utolsók között kullog Baranya.

barli 2013.12.03. 14:16:09

"nem elég népszerű a Fidesz Budapesten, a kerületi polgármesterek közül azonban van esélye többséget szerezni"

Miért, a kerületi polgármestereket nem a budapestiek választanák meg?
Sajnálnám, ha nem közvetlen választás lenne, bár azt még jobban sajnálnám, ha a föpolgármester nem a nyertes pártból/pártszövetségböl jönne..

873ujr3rk 2013.12.03. 14:35:19

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Fidesz megszüntetné a közvetlen főpolgármester-választás intézményét, ami a rendszerváltás óta működik.
-
ha ilyet tenne biztosan nagy tüntetés lenne és utána visszavonnák. ennyike.

VT Man 2013.12.03. 14:46:58

Érdekes, hogy az egyik baloldali rádióban pont arról beszéltek, hogy a fővárost gyakorilagilag bukta a Fidesz, azaz a kerületek többségében nem Fideszes lesz jövőre a polgármester.

Kedves blogger, te nem hallgatsz klubrádiót?

pánpéter 2013.12.03. 14:56:32

fentebb már írták, de a sztory több oldalól is erősen sántít. egyrészt ez a vita már lefolyt 1,5 éve, és akkor a fidesz döntéshozói elvetették az ügyet. ergo a népszabadság kamuzik, mint már oly sokadszor.
másrészt, egyre azt olvasni (balliberális médiákban), hogy a fidesz meggyengült a kerületekben. no, ha meggyengült, akkor miért akarná, hogy a kerületi polgármesterek válasszanak főpolgármestert.
harmadrészt, aki kicsit is jártas a politikában, az pontosan tudja, hogy a választások előtt 9 hónappal ilyen módosítást senki nem fog áterőltetni a döntéshozói folyamatokon.
negyedrészt, azt is hallani, hogy Bajnai Gordon lesz a nagy ballibeárlis főpolgármester jelölt, ami megint csak a vicc kategória, hiszen pár hete az origón lenyilatkozta, hogy jövő áprilistól miniszterelnök lesz (muhahahahaha, 3%-on áll, önbizalom az van).

összegezve: valami idióta egy idióta napilaban (népszabi) leírt egy idiótaságot, amire az idióta blogger idióta módon ráugrik. szép volt, csak így tovább.

dr Smittpálelnökúr 2013.12.03. 15:12:31

@Hannibal ante portas: Tarlós egy bugris bunkó.

Te meg natúr hülye vagy. Mi történt az elmúlt 3 évben Budapesten? Semmi a világon.

nem várt fordulat 2013.12.03. 16:47:24

@dr Smittpálelnökúr: ne szopass már. van elvis presly terünk, szobrokat hordozgattak ide / oda, átneveztek kismillió megállót, teret és utcát, kriminalizálták a hajléktalanokat. csupa csupa fejlődés.

politikailagnemkorrekt 2013.12.03. 18:35:55

Vaú-vaú, de jó, hogy azt írod a lead-ben, hogy a "rendszerváltás óta"... most akkor vagy hazudsz, vagy tökhülye vagy. Választhatsz. De ha "csupán" az utóbbi, úgy tájékoztatlak: 1994 óta választják közvetlenül a főpolgármestert, 1900-ben az első szabadon választott főpolgármestert (történetesen Demszky Gábornak hívták) a Fővárosi Közgyűlés választotta. Ha az első állítás az igaz, akkor mindezt persze magadtól is tudtad.

A kérdés csupán: az Index már a legnyilvánvalóbb hazugságot is gond nélkül hozza címlapon? Gondolkodik ott még valaki, vagy már mindenkinek elmentek otthonról?

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása