HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

A Jobbik a gyilkosok gyerekeit büntetné

2013.01.26. 23:40

Vona Gábor, a Jobbik pártelnök-frakcióvezetője bejelentette: pártja népszavazást kezd. „Ha gyilkolsz, ha erőszakoskodsz, akkor az egész pereputtynak ugrott a segély apukám, ha cigány vagy, ha magyar” – mondta.

Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló: a Jobbik hatalmi pozícióba kerülése felérne egy társadalmi katasztrófával. A párt gátlástalanul ontja magából a népszerűnek hitt – és talán népszerű – javaslatokat, amelynek következményei beláthatatlanok lennének. Most például arról akar népszavazást tartani Vona Gábor, hogy akik erőszakos bűncselekményeket követnek el, azok családjától elvegyék a segélyt. A szélsőséges gondolkodás és ostobaság olyan gyilkos keveréke ez, amit Észak-Koreában is megtapsolnának.

jobbik1.jpg

Demokráciákban ugyanis az a gyakorlat, hogy az igazságszolgáltatás azt bünteti, aki elköveti a bűncselekményt. Nem a családját, barátait, ismerőseit. Márpedig nem nehéz belátni, hogy a segélyek elvétele a gyerekeket, családtagokat sújtaná. Nem elég, hogy kiesik a bűnelkövető szülő bevétele (ha volt neki), még a segélyeket is elvenné a Jobbik. A gyilkosok gyerekei lehetőség szerint éhezzenek, világos cél, csak épp ostoba és embertelen. Pont, amilyen a Jobbik. Mert egyrészt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a gyilkosokat éppen a segélyek megvonásának fenyegetése fogja visszatartani – ha az emberölésért kiszabható évtizedes börtönbüntetés ne lenne elég fenyegető. Másrészt a családtagok büntetése nem lehet épeszű ember célja. Harmadrészt: mi oka van annak, hogy a havi negyvenezer forintnál is kevesebb segélyből élők szigorúbb büntetést érdemelnek, mint akiknek nem jár állami juttatás? Rosszabb ember a szegény gyilkos mint a gazdag gyilkos? A Jobbik szerint, úgy látszik, igen.

Természetesen valójában más a helyzet. Mégpedig az, hogy a Jobbik nem áll jól. A párt alig látszik, a Fidesz pontról-pontra valósítja meg a szélsőjobboldal programpontjait, nem tudnak különbözni a kormánypártoktól, csak ha valami nagyon nagyot mondanak. Valami olyat, amit (remélhetőleg) a Fidesz sem akar vagy tud felvállalni. Valamit, ami egyszerre népszerű és vállalhatatlan a Fidesz számára. Ez a valami természetesen legtöbbször a nettó cigányellenesség. Mert bár Vona mondata úgy hangzik, mintha nem lenne benne rasszizmus („ha cigány vagy, ha magyar”), azért egyértelmű, hogy rájátszik a sztereotípiákra. Hiszen a segélyből az emberek egy jelentős része szerint csak cigányok élnek – valójában ez persze nem igaz –, és a „pereputty” szónak is van egy kellemes cigányos hangzása, jó, hogy nem purdét mondott. De persze ez csak mellékszál.

Valójában Vona kezdeményezéséből az derül ki, mit csinálna a Jobbik kormányon. Röviden és tömören: őrületet. Olyan javaslatok bevezetését szorgalmazza, amelyre a kocsmában, két kevert pálinka után sokan azt mondják, „ezt kéne”, természetesen nem végiggondolva annak társadalmi hatását. Évek óta tudjuk például, hogy a halálbüntetés, amit a Jobbik szintén visszavezetne, népszerű a magyar – sőt, a legtöbb – társadalomban. Halálbüntetés azonban még sincs, elvi és gyakorlati okokból egyaránt. (Akit jobban érdekel a téma, olvassa el Sólyom László párhuzamos indoklását a halálbüntetésről, ha létezik szó szerint szép jogi szöveg a világon, ez az.)

Egy szó mint száz: annak, aki a politikai szerepvállalást választotta, megfontoltabbnak kell lennie a népnél, nem szabad zsigerből és indulatból politizálnia. A Jobbik azonban ennek ellentétét teszi: nemcsak, hogy zsigerből politizál, de rá is játszik az indulatok erősítésére. Abból próbál politikai hasznot húzni, hogy feszültséget kelt, hogy társadalmi csoportokat ugraszt egymásnak. A Fidesz is gyakran él ezzel az eszközzel, de ritkán ennyire nyersen és brutálisan. Másképpen fogalmazva: a Jobbik a Fidesz kormányzásának legrosszabb pillanataiban is állandóan emlékeztet arra, hogy lehet még rosszabb. Sokkal rosszabb.

5 komment

Címkék: jobbik népszavazás gábor vona

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr15045813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ollán 2013.01.26. 23:41:22

Ezek nem normálisak. Az rendben van, hogy bizonyos korig a szülő viseli a büntetőjogi felelősséget a gyerekért, de fordítva? Iszonyat.

POTUS2 2013.01.27. 00:55:53

Remélem nem lesz 1000 ember sem, aki aláírja ezt a rettenetes hülyeséget.

ChixAndGuitars 2013.01.27. 15:15:19

"ha az emberölésért kiszabható évtizedes börtönbüntetés ne? lenne elég fenyegető."

Nem elég fenyegető.

Szmk 2013.01.27. 16:30:27

Szerintem a Jobbiknak nagyon is igaza van!!! Ha ezt behoznák,akkor legalább 100-szor meggondolják a bűnözők,hogy gyilkoljanak vagy netán erőszakoskodjanak a szerencsétlen emberekkel!!! Ha viszont mégis megtennék,akkor tényleg el kell venni a segélyt tőlük,az elkövetőnek pedig életfogytigot kell adni !!! Talán ez hatással lenne rájuk,hogy elgondolkodjanak azon,érdemes e a szegény embereket és a betegeket egyben az időseket bántaniuk!!! De a felbujtóval és a családjával is ezt tenném!!! És ezt azért is érdemes lenne behozni,mert ezek a mocskok csak a szerencsétlen és szegény embereket gyilkolják és velük erőszakoskodnak,mivel ők nem tudják saját magukat megvédeni!!! A hozzájuk hasonlókkal már nem mernek kezdeni,mert az is van olyan erős mint ő-ők,és az is-azok is vannak annyian mint ő-ők,aztán még a végén megesik,hogy ő-ők járnak rosszabbul,mert a másik fél még tőle-tőlük is erősebb!!! Így inkább a szegény és szerencsétlen embereket bántják,mert attól biztosan erősebbek és azok egyedül vannak,őket nincs aki megvédje!!! Még a hatóságok sem védik meg a szegény és szerencsétlen embereket,inkább a bűnszervezetek mellé állnak,hisz a szegény emberek nem tudnak pénzt dugni a zsebükbe,és a szegény-szerencsétlen embereknek nem igen dolgozik családtagjuk és baráti köreik a hatóságoknál,hogy melléjük álljanak!!! Tehát igaza van a Jobbiknak,de hozzátehetnék,hogy nem csak a segélyt kell a családjuktól elvenni,hanem életfogytigot is kell adni az elkövetőknek!!! ADJON AZ ISTEN

Szmk 2013.01.27. 16:47:04

ÉN BIZTOS ALÁÍROM ÉS,HA KELL ALÁ IS ÍRATOM MÉG RENGETEG EMBERREL,MIVEL SOKAN EGYETÉRTENEK EBBEN AKIK NEM TARTOZNAK BŰNSZERVEZETI KÖRÖKBE!!! EZEK AKIK EGYETÉRTENEK OLYAN EMBEREK AKIKNEK,NINCS A CSALÁDTAGJAIK ÉS BARÁTI KÖRÜKBEN EGY SZEM BŰNÖZŐ SEM,ÉS JOGOSNAK TARTANAK MINDEN OLYAN BÜNTETÉST AMI GYILKOS ÉS ERŐSZAKOS EMBEREKNEK SZÓL!!! HA ALÁÍRÁSRA LESZ SZÜKSÉG ÉN SEGÍTEK BENNE,LESZNEK BŐVEN AKIK ALÁÍRNAK!!!CSAK AZOK VANNAK ELLENE ENNEK,AKIK VALAMILYEN ÚTON MÓDON KÖZÉJÜK TARTOZNAK!!! EGY TISZTESSÉGES EMBER NEM FOGJA ŐKET VÉDENI,DE A HOZZÁTARTOZÓJUKAT SEM,HAD TUDJÁK MEG ŐK IS MI IS AZ A SZENVEDÉS,AMIT A BETEG,IDŐS ÉS SZERENCSÉTLEN EMBEREKNEK OKOZTAK HOSSZÚ ÉVEK ÓTA,HISZ AZ ÉRINTETT CSALÁDJA IS EZEKBŐL AZ EMBEREKBŐL ÉL LEGINKÁBB!!!

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása