HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Modernitás és hagyomány

2012.12.24. 11:00

Az új logó mellett a párt új betűtípussal és MSZP-s termékekkel jelentkezik. De mi állhat az arculatváltás mögött?

A Népszabadság újságírója pénteken tudósított arról, hogy megújult arculattal jelentkezett az MSZP. Az új arculat kialakítását koordináló Baja Ferenc arra törekedett, hogy az arculat egyszerre őrizze a párt hagyományait és feleljen meg a modernitás kritériumainak. Az új logó mellett a párt új betűtípussal és MSZP-s termékekkel jelentkezik. De mi állhat az arculatváltás mögött?

39.jpg

Minden pártnak szüksége van időről-időre tartalmi és formai megújulásra. Mindez nemcsak azért fontos, mert új választói csoportok nőnek fel, akiknek más igényeik vannak, mint a szüleiknek vagy nagyobb testvéreiknek, hanem azért is, mert egy párt megjelenési formája utal a politikai tartalomra is. A rosszul megválasztott imázs még a pártok meglévő értékeit is képes erodálni, a jó érzékkel megalkotott megjelenés viszont fel tudja erősíteni ezeket. Ezért a megjelenés megtervezése jóval több, mint grafikai feladat; igenis politikai döntésről van szó.

Látható, hogy amikor az MSZP az arculatváltás mellett döntött, fokozottan ügyelt arra, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelő kialakítás mellett megőrizze saját hagyományait is. A politikai hagyomány megőrzése nemcsak az arculat kialakításánál fontos, de a politika minden területén jelentősége van. A kapkodva hozott döntések, a realitások figyelmen kívül hagyása látjuk, hová vezet a jobboldali kormány intézkedéseiben. Az erőltetett kultúrpolitikai térfoglalás, a Fekete György-féle rombolás, az „Alaptörvény asztalához” hasonló nevetséges szimbólumok használata erőt sugározhat, de hitelességet nem. Hasonlóan ahhoz, ahogyan sikeres szakpolitikát – például felsőoktatási reformot – sem lehet napok alatt csinálni, úgy egy párt sem alakíthatja át egyik napról a másikra gyökeresen saját imázsát.

Természetesen ez a törzsszavazók megtartásavégett is fontos, de a fő szempont, hogy egy párt nem tagadhatja meg saját múltját. A megújult – de tradícióit mégis őrző - arculat ennek megfelelően azt tükrözi, hogy fő ellenfelével, a liberálisból jobboldali populistává lett Fidesszel szemben az MSZP nem gondolkodik radikális politikai irányváltásban. Éppellenkezőleg, a párt éppen a baloldali karakterét akarja megerősíteni a megváltozott politikai helyzethez igazodva.

A baloldalon régóta beszélnek a megújulás szükségességéről, arról azonban kevesebb szó esik, hogy ez egy folyamat, amely nem egyik pillanatról a másikra történik. Az MSZP-hez 2010 óta csatlakoztak új arcok, a párt vezetése is lecserélődött, ezzel párhuzamosan megindult egy átfogó programalkotás a pártban. A szocialisták láthatóan tudják, hogy a párt hitelességének visszaszerzéséhez nem elegendő Orbán borzalmas kormányzása – a baloldalnak is meg kell újulnia. Úgy a politizálás tartalmában, mint a formájában. A 2010 óta eltelt időszak azonban azt igazolja, hogy az MSZP nemcsak megmaradt a legnagyobb ellenzéki pártnak, de meg is tudta erősíteni saját pozícióját. Hogy ez elég lesz-e a 2014-es választási győzelemhez, nem tudhatjuk, de a folyamat éppen zajlik, és ennek meghatározó eleme az MSZP arculatváltása.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr904985196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása