HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Hogyan szorítsunk meg Fidesz-módra?

2012.11.19. 13:11

Van abban egy sajátos logika, amit a Fidesz a megszorítások kapcsán csinál – meg egy óriási adag cinizmus is.

A „hogyan szorítsunk meg Fidesz-módra” című játék szabályai a következők:

  1. Tagadjuk le, hogy megszorítás létezik. Úgy nyertünk választást, hogy azt ígértük, kolbászból lesz a kerítés, a válságot pedig lazán kinövekedtük, tartsuk ehhez magunkat akkor is, ha már a legfanatikusabb szavazóink is saját bőrükön érzik a megszorításokat, mert minden drágább lett.
  2. Kenjünk mindent az Európai Unióra és az IMF-re. Utóbbira akkor is, ha kifejezetten mi fordultunk hozzájuk segítségért. Mondjuk azt, hogy az EU által követelt 3 százalékos költségvetési hiány miatt van szükség megszorításra – amelynek létét egyébként tagadjuk –, nem pedig amiatt, hogy a Matolcsy nevű félbolond fenekeken megbúvó piros pöttyöket számol költségvetési sarokszámok helyett, a Lajos nevű fickó meg eszement sokat lop.
  3. Ha megszorítunk, csináljuk úgy, hogy a multiknak minél rosszabb legyen. Vezessünk be akár egészen abszurd, 50 százalékos adót, közműadót, ami természetesen magasabb villany- és gázszámlákhoz fog vezetni a lakosság körében, de ez nem közvetlen, csak közvetett megszorítás. Ráadásul presszionáljuk ezzel az EU-s intézményrendszer vezetőit, hogy fogadják már el azt a tákolmány költségvetésünket: ha ugyanis újra visszadobják, a reakció azoknak a cégeknek a szétadóztatása lesz, amelyek francia, olasz, német tulajdonban vannak. Márpedig ezt biztosan nem akarják elérni a francia, olasz, német uniós vezetők.

Az egésszel csak a következő a probléma: a multi-ellenes hangulatkeltés lehet népszerű, de ahogy van, úgy hülyeség. Főleg egy olyan eleve nemzetközi projekt esetében, mint a gázszolgáltatás, evidens, hogy nemzetközi cégek működjenek – ezek pedig Magyarországon teremtenek munkát magyar embereknek, és Magyarországon is adóznak. Ostobaság az is, hogy a közvetett megszorítást nem veszik észre a választók, mert hát dehogynem, csökken is a Fidesz népszerűsége, mint a Balaton vízszintje kánikulában.

De a legnagyobb butaság az Európai Unió ellenségként való beállítása. Nemcsak azért, mert az EU-nak nincsen alternatívája vagy azért, mert ez a sosem-volt szabadságharc rengeteg pénzbe kerül a választóknak. Hanem azért, mert az EU nem a levegőbe beszél. Ha a brüsszeli szakértők azt állítják, hogy a Matolcsy-féle költségvetés nem tartható, akkor azt durcás kisfiúk hisztije helyett érdemes lenne komolyan fontolóra venni. Már az előző megszorító csomagokat sem azért kevesellte az EU, mert szerintük újabb megszorításokra van szükség – ellenkezőleg, és ráadásul az IMF is ugyanezt mondja –, hanem azért, mert szerintük rossz a program szerkezete. Ami az elmúlt két év gazdaságpolitikáját figyelembe véve nagyon is valószínű.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr414985182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása