HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Választási törvény – az egyenlőtlen verseny kőbe vésve

2012.11.05. 14:06

Ha valakinek volna még egy szemernyi kétsége azzal kapcsolatban, hogyan viszonyul a Fidesz a demokráciához, az figyelje, mit csinál a párt a választási rendszerrel.

Azt ugyanis annyiszor módosítják kizárólag saját érdekeiknek megfelelően, ahányszor nem szégyellik. Az ellenzéki képviselőknek legutóbb egyetlen órájuk volt, hogy átolvassák a 60 oldalas módosításokat, mielőtt megkezdenék a vitát róla. És ha az Alkotmánybíróság akadékoskodna, őket is félreállítják, ahogy a magánnyugdíj-pénztárak államosítását megelőzően is tették.

33.jpg

Nehéz eldönteni, hol húzódik a demokrácia határa egy országban. Névleg például Oroszországban is demokrácia van, Putyint és aktuális jelöltjét nagy többséggel szokták megválasztani. Csak hát, mondjuk sajtószabadságról nem beszélhetünk, ha egy újságíró túl közel merészkedik a tűzhöz, akkor nem letiltják a cikkét, mint kis hazánkban, hanem meggyilkolják. Az ellenzéki pártoknak pedig még kevesebb mozgástere van, mint 2010 óta Magyarországon, a kormánypárt képes minden létező törvénytelenséget elkövetni, hogy megakadályozza a demokratikus ellenzék megerősödését. Ehhez képest hazánkban valóban sajtószabadság, demokrácia és jogállam van. Csak ahhoz képest nem, ami 2010-ig volt nálunk, vagy ami Európa boldogabbik felén működik. És igen, a boldogulás, a jólét és a politikai berendezkedés között igenis van összefüggés.

Nálunk az eszközök kifinomultabbak, mint Oroszországban. Nincs szükség állami terrorra, elég csak adminisztratív eszközökkel ellehetetleníteni az ellenzéket. Például úgy, hogy a választókörzetek határait addig módosítja a kétharmados többséggel rendelkező a Fidesz, amíg a neki legkedvezőbb forgatókönyv nem valósul meg. Túl baloldali az a városi körzet? Nyomjunk be mellé még néhány négyzetkilométernyi falut, hátha úgy egyből jobbra billen a mérleg, miért is ne? Debrecen jobboldali? Akkor legyen ott három tisztán városi körzet! Miskolc baloldali? Akkor ott elég kettő, és adjunk mindegyikhez némi falvat is.

Nem egészséges állapot egyetlen versenyben sem, ha az egyik versenyző alakíthatja annak szabályait, márpedig a választási törvény kapcsán ez a helyzet. Orbán lazán belengeti kéthetente, hogy megvonja a pártok állami támogatását. Ezzel az ellenzék csődbe megy, a Fideszt pedig eltartják a házi oligarchái, volt miniszterelnöki szobatársak és szolnoki ügyvédek egyaránt. De ha egy potens jelölt egyesületet alakít, és úgy szeretne elindulni, akkor a Fidesz akár egyetlen nap alatt is betilthatja az egyesületi indulást a választáson, miért ne? Nem szeretnénk riogatni, de ettől egyébként tényleg csak egyelten kis lépésre van az ellenzéki pártok betiltása.

A választási törvény legújabb módosítása tartalmaz néhány pozitívumot. Eltörli az ajánlásgyűjtőkre vonatkozó korlátot, így demokratikusabbá teszi a versenyt. Jó, hogy nem kell négy évre előre feliratkozni, mert ennek semmi értelme nem lenne, és örülünk annak is, hogy megkönnyítették a fogyatékkal élők szavazását. Csakhogy bekerült az alkotmányba a regisztráció intézménye, aminek köszönhetően a fenti pozitívumok csak dísszé váltak a tisztességes választások sírján. Persze lehet azzal érvelni, hogy más nyugati országokban is van feliratkozás, de a magyar változat ezektől merőben különböző, és jogkörbővítés helyett korlátozza egy alapjog gyakorlását. És lehetővé teszi azt az abszurd helyzetet, hogy egy párt mondjuk 12%-os országos támogatottsággal nyerjen választásokat – ami praktikusan azt jelentené, hogy 88% nem szavazott rá, mégis ő irányítja az országot. Ettől még persze nem beszélhetünk diktatúráról, csak a magyar demokrácia minőségének további romlásáról, de talán nem kéne megvárnunk, amíg eljutunk Oroszország szintjére.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: mszp orbán fidesz regisztráció törvény feliratkozás választási

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr14890259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.05. 15:51:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása