HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Szemen köpni, majd kölcsön kérni tőle

2012.10.10. 16:32

Viszonylag kevés olyan ember van, aki kiadna 200 millió forintot arra, hogy hülyeségeket beszélhessen széles tömegek előtt. Orbán Viktor közéjük tartozik. Persze úgy könnyebb, ha ezt az összeget nem a saját pénztárcájából kell kivennie, hanem az adófizetőktől el.

imffairness.jpgAzt mondja a kormány egész oldalas újsághirdetésben, hogy tiszteletet és bizalmat vár az IMF-től, hogy nem hajlandó csökkenteni a családtámogatásokat, sőt, ingatlanadót sem hajlandó bevezetni, bármennyire is szeretnék ezt a gonosz Nemzetközi Valutalap. Kétszázmillióért, közpénzből, természetesen. Mindez azért is furcsa, mert ha Orbánék újramelegített érvelése szerint állami forrásból túl sok pénzt kapnak a pártok – amit többnyire kampányra és napi működésre költenek –, akkor nehezen értelmezhető, miért dob ki egy hét alatt százmilliókat a kormány(párt) szintén kampányra. És ez még csak a formai kifogásunk.

Van ugyanis tartalmi is. Méghozzá az, hogy a kormány hazudik, mint a vízfolyás. Nem kell ahhoz az IMF rajongójának lennünk, hogy tudjuk: a Valutalap egyáltalán nem köti semmiféle ingatlanadóhoz vagy családtámogatás-csökkentéshez a hiteltárgyalások folytatását. Ellenkezőleg, a Valutalap Magyarországon tárgyaló delegációvezetője épp a napokban fejtette ki, hogy szerinte nincs szükség további megszorításra. Persze biztosítékot, mint minden hitelező, ők is akarnak arra nézve, hogy viszontlássák a pénzüket. Ez egyébként érthető: az OTP is fedezetet kér a nagyobb kölcsönökhöz, nemcsak ez – a sajnálatraméltó Bogár Lászlóval vagy a sajnálatraméltó módon alkotmánybíró Pokol Bélával szólva – „nemzetközi háttérhatalom”.

Az IMF-től bizalmat várni pontosan olyan, mint a hentestől gumicukrot kérni. Az IMF-nek nem az a dolga, hogy bízzon a magyar kormányban. De ha a legnagyobb jóindulattal is közelítene Orbán Viktor felé Christine Lagarde-tól Irina Ivaschenko-ig mindenki, aki – orbáni hasonlattal élve – az IMF mezét viseli, akkor sem tudnák mire vélni azt, hogy Matolcsy György három nappal azután nevezi az IMF-et a „mi bankunknak”, miután azt mondta, az egész magyar gazdaságpolitikát a „hárombetűs szervezet” (és itt nem az MDF-re gondolt) ellen fogják hangolni. Az ilyen ökörhúgyozás-szerű politikai kommunikációt meglehetősen nehéz a megbízhatóság jeleként értékelni, még akkor is, ha újsághirdetésben kér bizalmat magának a kormány.

Persze tudjuk mi, hogy igazából a kormány nem az IMF-fel szeretne a Metro hátoldalán beszélgetni, bár ez a forma kétségkívül jobban megfelelne nekik, mint a tárgyalásos megoldás, hanem saját választóival. Velük szeretnék Orbánék elhitetni, hogy a Valutalap rosszat akar a magyar embereknek, szeretné elvenni a jó emberektől a megtakarított kicsiny pénzüket, és odaadni a gazdagoknak, gonoszoknak és persze a bankoknak. Csakhogy nem az IMF irányítja a megszorításokat Magyarországon, hanem bizonyos Orbán Viktor és Matolcsy György.

Szóval azt állítja a kormány, hogy ő szabadságharcot vív, és nem vezet be ingatlanadót. Oké. Számoljuk össze, hány településen szed jelenleg a fideszes önkormányzat ingatlanadót? Vagy melyik párt képviselői szavazták meg azt a törvénymódosítást, ami ezt lehetővé tette az önkormányzatok számára? Nem, nem az MSZP volt, még csak nem is az LMP vagy a Jobbik. Hanem a Fidesz. Ha már itt tartunk, családtámogatás. Melyik párt is vette el minden szegényebb családtól az adójóváírást? Melyik volt a politikus, aki az egykulcsos adóval elvette a szegényebb családoktól a pénzt (odavetve nekik koncként a családi adókedvezményt), majd szisztematikusan elkezdte a gazdagabbak adóját csökkenteni? Van IMF nevű párt Magyarországon? Mert ha nincs, akkor úgy emlékszünk, ez is a Fidesz volt.

Szóval az adekvát válasz talán az lenne az IMF részéről, ha válaszként szintén hirdetésben kérnék a Fideszt, hogy állítsa le a megszorításokat, helyette vezessen be egy méltányos adórendszert, és minden rendben lesz. De persze feladhatnának egymondatos hirdetést is, mondjuk azzal a szöveggel, hogy „ti kuncsorogtok nálunk pénzért, és nem mi”. Abból talán felfogná a kormány, hogy nem érdemes lendületből szemen köpni azt, akitől kölcsön szeretnénk kérni, ráadásul minél előnyösebb feltételekkel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr524831047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása