HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Orbán és Matolcsy újabb megszorításai: a hozzá nem értés ára

2012.10.08. 12:48

Matolcsy frissen bejelentett megszorító csomagja nem millióknak, csak százezreknek fog fájni, nekik viszont nagyon.

A 22 ezer közszolgálati munkahely megszüntetése, a tanári béremelés elmaradása és a segélyplafon bevezetése azokat sújtja, akiket a kormány korábbi intézkedései is. És persze lehet, hogy ez sem lesz elég: így aztán megtörténhet, hogy az áldozat még fölöslegesnek is bizonyul. Mint az eddigiek.

22222.jpg

Hónapok óta mondja, sőt, ordítja az egész közgazdász szakma, hogy 500-600 milliárd forintos lyuk tátong a költségvetésben. A kormány az utolsó pillanatban kapcsolt, hogy megint elmaradt a tündérmese, gyorsan összeállított egy újabb megszorító csomagot, szám szerint a százhuszonkettediket, Matolcsy előadta, mi meg viseljük a következményét. A csomag olyan, mint az eddigiek: kapkodva összeállított, bizonytalanul kivitelezhető, bár talán némi igyekezet most felfedezhető abban, hogy ne széles rétegek járjanak rosszabbul vele. Így azonban kevesen vesztenek nagyon sokat: az eddig is gusztustalanul lenézett segélyezettek, a tanárok, akiknek elmarad a fizetésemelésük, holott az nagyon is időszerű lenne, illetve az a 22 ezer közszolga, akit elbocsájtanak minden esély nélkül arra, hogy a piacon érdemi munkát találjon magának.

Ez pedig bizony nem más, mint a hozzá nem értés ára. Igenis össze lehetett volna rakni egy olyan költségvetést, ami nem annyira súlyosan növekedésellenes, hogy újabb 500-600 milliárdos – ez azért nem tíz forint – kiigazításra legyen szükség. Igenis kisebb károkat okozott volna a kormány, ha korábban felismeri, amit az egész szakma egy emberként mondott, hogy a lyuk létezik, a probléma valós. És akkor már arról ne is beszéljünk, hogy mennyire könnyen elkerülhető lett volna az egész probléma, ha a kormány mondjuk már egy éve megkötötte volna a megállapodást az IMF-fel ahelyett, hogy nem létező szabadságharcot folytatna ellenük. Ne legyenek kétségeink: akik ezzel a csomaggal rosszul járnak, azok nem Orbán és Matolcsy dilettantizmusának áldozatai.

Arról van szó ugyanis, hogy amit Orbán és Matolcsy oltári szabadságharcnak érzékelnek, az valóban nem már, mint a kormányzás szélmalomharca. Ül másodikos tudással gyerek a negyedikes matekfeladat fölött, és nem tudja megoldani, mert nincs meg hozzá a kellő tudása, nem készült fel, nem csinált házifeladatot, ráadásul tolla sincsen, mert eladta a Simicska nevű nagyfiúnak a hetedik bé osztályból. Ezért újra és újra nekiveselkedik a problémának, és mindig fennakad rajta. Csak míg a másodikos gyerek csupán magával szúr ki, ha megbukik matekból, Orbánék egy egész országgal. Különösen pedig a rászorulókkal – azt ugyanis 2010-től kezdve megszokhattuk, hogy ha valamit „fent” elrontanak, mindig „lent” járnak a legrosszabbul.

Nem ez az első megszorítás 2010 óta, de tartunk tőle, hogy nem is ez az utolsó. Abban ugyanis már most egyetértenek az elemzők, hogy mindez nem lehet elég: a pénztárgépekbe szerelt mikrochip és az adóbevételek hatékonyságnövelése korántsem biztos, hogy hozza azt az összeget, amelyet Matolcsy György elvárna. Ekkor pedig újabb megszorító csomagra lesz szükség. Ne legyenek kétségeink: ez így fog menni addig, amíg valamiféle elképesztő világgazdasági növekedés fel nem húzza Magyarország gazdaságát is (erre jelenleg viszonylag kevés az esély), vagy amíg tökéletesen dilettáns alakok helyett a közgazdasági alapfogalmakban jártas figurák nem veszik kezükbe az országot (erre az elkövetkező két évben még kevesebb az esély). Úgyhogy nem jók a kilátásaink. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr534830590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása