HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Aki ezt nem érti, nem való képviselőnek

2012.09.17. 09:04

Ha nem vagyunk hajlandóak egy kicsivel, de tényleg csak egy kicsivel nyitottabbak lenni a megszokottnál, kilépni a komfortzónánkból, törvényhozóként néha olyan ügyekkel is foglalkozni, amelyekkel kapcsolatban legszívesebben félrenéznénk, akkor ez az ország nem lesz se jobb hely, se élhetőbb.

vargaistván.jpg

"Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak." – mondta Varga István fideszes képviselő. Azóta volt tüntetés a parlament előtt a nők jogaiért, sokan mémeket gyártottak, megint mások teljes joggal háborodtak fel azon, amit Varga mondott.

Merthogy ezzel több probléma is van. Az első, hogy van olyan politikus, aki a nők megbecsültségét a gyermekek számából vezeti le. Tehát nem abból, hogy valaki mennyire okos, művelt, kedves, segítőkész, jó vagy rossz ember, hanem abból, hogy hány gyereket szült. A második, hogy a „nőnek a konyhában/gyerek mellett a helye” felfogását némileg meghaladta az idő, és még ha valaki vissza is sírja ezeket a napokat, azért érdemes tekintettel lenni arra, hogy a nők is emberek, akik rendelkeznek szabad akarattal, meg ésszel, hogy eldöntsék, mit szeretnének kezdeni a saját életükkel. A harmadik pedig egészen ordas bunkóság: a családon belül erőszak és a gyermekszülés közé párhuzamot vonni körülbelül olyan, mintha a Word Trade Center elleni terrortámadás kapcsán a benne dolgozó áldozatok tőzsdeügynöki moráljáról kezdünk el beszélni.

Szerintünk nem kell ahhoz baloldalinak lenni, hogy elismerjük a nők egyenjogúságát és támogassuk annak megvalósulását. Nem kell ahhoz sem baloldalinak lenni, hogy tudjuk: a családon belüli erőszakra nincsen mentség. Elég, ha valaki normálisan gondolkozik. Nem kell ahhoz politikailag állást foglalni, hogy érezzük: valakit megverni nem normális dolog, akkor sem, ha idegesek, fáradtak, frusztráltak vagyunk. Többek között ezért bünteti a törvény az ilyesmit – már ha kiderül. Márpedig éppen azért lenne szükség a családon belüli erőszak külön törvénnyel való szabályozására, hogy kiderüljenek és elnyerjék méltó büntetésüket az irtózatos pofonok, a kegyetlen verések.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 16. és a 44. életév között több nő hal meg, illetve szenved egészségkárosodást családon belüli erőszak következtében, mint amennyi együttesen válik háborúk, közlekedési balesetek, a rák és a malária áldozatává. Tízből három nő szenved családon belüli erőszaktól. Mondhatja azt Varga István képviselő, illetve fideszes és KDNP-s képviselőtársai, hogy ez marginális probléma, hogy a jelenség valójában nem létezik – de akkor jobb esetben csak saját tudatlanságát bizonyítja, rosszabb esetben pedig a családon belüli erőszak áldozatainak vérében tapicskol. Minden túlzás nélkül. Értjük mi, hogy könnyebb és egyszerűbb a „nem tudom, nem fáj” örök közhelyét alkalmazni olyan ügyekben, mint a családon belüli erőszak, a drogfogyasztás vagy a homoszexualitás, de mindhárom esetben emberéletek múlhatnak a törvényhozói-képviselői akaraton. Aki ezt nem érti, nem való képviselőnek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr574781963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása