HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

A Jobbik önfelszámolása Borsodban

2012.08.13. 15:40

A Jobbik belső harcainak csupán leglátványosabb eleme volt, hogy a korábban bőszen zsidózó Szegedi Csanád zsebéből kihullott a sábeszdekli. Ennél nagyobb gondban van a párt, mert legerősebb megyéjükben – Borsodban – sikerül éppen felszámolniuk saját hátországukat. Ami a Jobbik szempontjából akár végzetes is lehet, miközben az ország normálisabb fele fellélegezhet.

szegedi_csanad_jobbik_a_kuka_tetejen_eszik.jpg

Borsod megye stratégiai jelentőségű a magyar pártpolitika szempontjából. A korábban szocialista fellegvárnak számító észak-keleti megye, közepén Miskolccal 2010-ben az ország többi részéhez hasonlóan a Fideszhez pártolt. Ennél meglepőbb eredmény azonban, hogy az MSZP-t a megye legtöbb pontján le tudta győzni a Jobbik, a baloldal így harmadik helyre szorult. Az okok sokrétűek: a borsodi szegénységtől és munkanélküliségtől a Gyurcsány-kormány rossz megítéléséig nem egy tényező játszhatott szerepet abban, hogy a 2010-es választás így alakult, de az is biztos, hogy a megyében sokan vevők a Jobbik gyűlöletkeltő, elsősorban cigányellenes szlogenjeire is.

Akárhogy is, a Jobbik példátlanul megerősödött Borsod megyében. A megerősödést azonban – az ország szempontjából szerencsére – nem céltudatos építkezés, hanem széthúzás követte, főként a pártból azóta kilépett Endrésik Zsolt és Szegedi Csanád között volt erős a konfliktus. Ami azért is meglepő, mert mindketten a Jobbik „radikális” szárnyához tartoztak, Endrésik például nem átallott egy helyi Jobbik-rendezvényen gépfegyverrel lövöldözni, Szegedi Csanádnak pedig minden második mondata akkora bunkóság volt, hogy ahhoz képest a brüsszeli kukán étkezés villásreggeli a Marriott-ban.

Hogy pontosan min veszett össze Szegedi és Endrésik, azt nem igazán lehet tudni, a lényeg, hogy a konfliktus a Jobbik teljes borsodi vezetésének lemondásához vezetett első körben, második körben pedig Endrésik, majd Szegedi kilépéséhez. Utóbbi egyébként érdekes történet: Szegedi Csanád (zsidó) származására a bizonyítékokat valószínűleg párton belüli ellenfelei szivárogtatták ki. A párt vezetése először megpróbált beállni a képviselő mögé, egyben tisztázni magukat a teljesen jogos rasszizmus-vád alól; ugyanakkor gyorsan kiderült, nem lehet egyszerre nettó rasszista és antiszemita politikát folytatni és vállaltan zsidó származású képviselővel megjelenni a nyilvánosság előtt.

Az azóta Köves Slomó rabbitól is személyes találkozót kérő Szegedi Csanád (és testvére, Márton) elvesztése nem kis érvágás a Jobbiknak. Szegedi ugyanis szervezőként és anyagi bázisként sem utolsó: ő építette ugyanis fel a párt borsodi szervezetét, és ő a tulajdonosa annak a Turul márkaboltnak, amelyből valószínűleg nem jelentéktelen haszonra tett szert. Másrészt – ezt minden megszűnt párt történetéből pontosan tudjuk – egyetlen politikai erőnek sem tesz jót, ha a választók azt látják, hogy nem az országgal és a megyével, hanem saját belső konfliktusaikkal vannak elfoglalva.

Ezzel pedig el is jutottunk odáig, hogy a Jobbik megkezdte saját maga felszámolását stratégiai fontosságú megyéjében. Ráadásul a pártvezetésről is kezdenek kínos dolgok kiderülni, az legalábbis nem tekinthető jó üzenetnek, hogy a Jobbik néhány prominense az első keze ügyébe kerülő pénzekkel trükközni kezdett – az EP-képviselői keretre gondolunk, amelyből többek között Novák Előd is részesült. Ha a Jobbik szisztematikusan továbbhalad ezen az úton, azzal könnyen megmentheti az országot – saját magától. 

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr624710256

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.14. 12:21:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.09.01. 16:33:38

Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy, az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszichikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frazeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én.

Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket?

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása