HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

A Fidesz és a meggyengített demokrácia

2012.07.31. 08:48

Annak eldöntéséhez, hogy a Fidesz kormányzása valóban gyengíti-e a demokráciát, elegendő megvizsgálni, az elmúlt időszakban kik és milyen sérelmet szenvedtek el, amelyek a korábbi alkotmányos rendszerben elképzelhetetlenek lettek volna. Nincsenek kevesen.

19.jpg

Komoly vita dúl a kormányoldal és a nem-kormány (bővebben: az ellenzék, a politikai véleményformálók, nemzetközi szervezetek, civilek és szakértők) között arról, hogy a Fidesz 2010 óta mit tett a magyar demokráciával, rontotta-e annak állapotát. A vitában az érvek meglehetősen gyorsan arra a leegyszerűsített problémára korlátozódnak, hogy a Fidesz különböző intézkedései konkrét jogsérelmet okoztak-e létező embereknek vagy emberek egy csoportjának, esetleg csak lehetővé teszik azt. Azzal együtt, hogy fenntartjuk: szerintünk önmagában is problematikus, ha egy jogszabály-módosításban kódoltan szerepel a hatalommal való visszaélés lehetősége, szeretnénk egy új szemponttal gazdagítani a vitát: azaz megnézni, hogy a Fidesz demokratikus rendszert átszabó intézkedései teremtettek-e jogsérelmet az elmúlt időszakban. A válasz egyértelmű igen.

Kezdjük a 2010-es év legnagyobb politikai vitáját kavaró médiatörvénnyel. A kormány azt állítja, hogy a törvényben semmilyen olyan elem nincsen, ami más európai országok médiaszabályozásában ne szerepelne, és ebben az ügyben csodálatos éleslátással még olyan fajsúlyos szereplőkkel is hajlandók vitába szállni – mondjuk az Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosa mellett – mint Hugh Grant színész. A helyzet az, hogy teljesen mindegy, szerepelnek-e bizonyos szabályelemek mondjuk a francia vagy norvég médiatörvényben, jelenleg azt látjuk, hogy a Médiatanács és kilenc évig leválthatatlan elnöknője élet-halál harcot folytat az egyetlen kis ellenzéki rádió ellehetetlenítésére, igen mocskos eszközöket is bevetve. Ha valami önmagában igazolja a médiaszabályozás problémáit, ez igen: és ezt be kell látnia annak is, aki egyébként nem szimpatizál a Klubrádió egyébként vállalt politikai elfogultságával.

Aztán itt van az Alkotmánybíróság jogkörszűkítése és feltöltése jobboldali szereplőkkel – kedvencünk közülük az alkotmánybíráskodás esküdt ellensége, Pokol Béla „jogászprofesszor", a youtube méltán elismert sztárja. Azok a jobboldaliak, akiknek 2011-ig mondjuk két-hárommillió forint volt a magánnyugdíj-pénztári számlájukon, utána pedig nulla, talán elismerhetik, hogy ez nem történt volna meg, ha az Alkotmánybíróság mer egy elmarasztaló ítéletet hozni, mondjuk a magántulajdon teljesen nyilvánvaló megsértésére hivatkozva. Nem mert, a pénz nagy része elúszott az árfolyamveszteségen és a felelőtlen költségvetési politikán. Ha ez nem konkrét jogsérelem, akkor az sem az, ha kirabolnak minket a nyílt utcán.

Aztán volt itt személyre, illetve Fidesz-közeli vagy kormánybarát cégekre szabott jogalkotás. Ez eggyel keményebb dió, itt ugyanis a jogsérelem közvetve mutatkozik meg. Kinek rossz ugyanis, ha az OTP vagy a CBA kevesebb adót fizet? Természetesen a versenytársaknak, akik pedig többet, hogy mást ne mondjunk, néhány a kormány által olyannyira védett magyar kis- és középvállalkozásoknak. De voltak olyan törvények is, például a Lex Mahir, amely közvetlenül a Simicska-érdekeltségű vállalatok ellenfeleinek ellehetetlenítését szolgálták, és ha már itt tartunk, a fideszes oligarchákhoz kötődő korrupció mindenkinek rossz.

Ha már a magyar demokrácia állapotáról van szó, lehetetlen szó nélkül elmenni a Fidesznek egyértelműen kedvező választási törvény mellett, amely olyan körzethatárokat hozott létre, amit avantgárd festők is megirigyelnének – érdekes módon legtöbb helyen úgy, hogy a korábbi baloldali többségű körzetek kapjanak kellő mennyiségű fideszes kertvárost vagy falut ennek ellensúlyozására. És a sort igen sokáig lehetne folytatni. A lényeg tehát a következő: ahol a törvény lehetővé teszi a hatalommal való visszaélést, ott előbb-utóbb vissza fognak élni vele, ahogy a fenti példák is bizonyítják. Ezért nem kérdés tehát, hogy rosszak, elfogultak-e a Fidesz által hozott, demokráciát „megreformálni" hivatott intézkedések. Azok.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr624688065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.07.31. 15:55:21

Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket? — megint Szabó Dezső!

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása