HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Lehetőségből válság

2012.07.23. 14:11

Forradalmat, kisebb csodát, új rendszerváltást hirdetett a Fidesz-KDNP 2010-es győzelme után a gazdaságban. Nehéz helyzetben vették át a kormányzást, de az azóta lezajlott események nemcsak a túlzott optimizmust nem igazolják, de egyenesen gazdasági katasztrófáról tanúskodnak.

18.jpg

2010-ben a Fidesz-KDNP a kétharmados győzelmet követően nehéz helyzetben találta magát. Csaknem 11,5%-os munkanélküliség, Európa egyik legalacsonyabb foglalkoztatása, nyolcvan százalék feletti államadósság és alacsony GDP-növekedés volt jellemző a válság utáni időszakra. Ennek ellenére az új jobboldali kormány vezetője, Orbán Viktor „kisebbfajta csodát" ígért Magyarország állampolgárainak. A csodából előbb csalódás, utána gazdasági szabadságharc, majd tragikus vereség lett: az eredmények hiányánál csak az fáj jobban, hogy a Fidesz az ország gyakorlatilag minden tartalékát felélte. Ugyanott vagyunk, ahol 2010-ben, csak kevesebb eszközzel és lehetőséggel – és minden korábbinál alacsonyabb hitelességgel.

Gyakorlatilag nincsen olyan gazdasági mutató, ami a kormányváltás óta eltelt több mint két évben javult volna, holott nehezen felejtünk: volt itt szó 14. havi nyugdíjról, aztán arról, hogy lesz tíz év alatt egymillió (négy év alatt négyszázezer, satöbbi) munkahely, hogy nincs szükség megszorításokra, hogy csak a kormányváltás miatt egyensúlyi állapotba kerül a költségvetés. Az eredmény: a munkanélküliség ismét 11,5%-os, a foglalkoztatás csak az éhbérért foglalkoztatott közmunkások miatt nőtt valamelyest, és természetesen nem stabilizálódott a kormányváltástól a költségevetés. Emellett pedig 28 új közterhet vezetett be a kormány: ha ez nem megszorítás, akkor a spanyolcsizma sem az.

Ennél is aggasztóbb, hogy az Orbán-kormány lényegében felélte Magyarország összes fellelhető tartalékát, szerencsére a jegybanki alaptartalékon kívül, amelyre szintén megpróbálta rátenni a kezét. A magánnyugdíj-pénztárak államosítása lényegében 3000 milliárd forintos veszteséget okozott a nyugdíjrendszernek – így közvetve nekünk, a lakosságnak – minden érdemi haszon nélkül. Az adórendszerünk bonyolultabb és komolyabb terheket rak a cégekre és a lakosságra egyaránt, mint bármikor korábban, ráadásul az igazságosság írmagja is kiveszett belőle: a jövedelmek a szegények és az átlagos keresetűek esetében jelentősen csökkentek, még a felső rétegekben nagymértékben nőttek, közel 500 milliárdos évi kiesést okozva a költségvetésnek.

Az egykulcsos adó, az unortodox gazdaságpolitika, a gazdasági szabadságharc semmiféle eredménnyel nem rendelkezik, amelynek legjobb bizonyítéka, hogy a kormány kénytelen volt ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulni „készenléti" hitel-megállapodásért. Ez tömören fogalmazva minden, amit a Fidesz az elmúlt években megpróbált elkerülni, de mégsem jött össze. Márpedig a kudarc oka nem a gonosz Európai Unió vagy a spekulánsok összeesküvése Magyarország ellen, hanem az, hogy a kormány rossz célokat próbált elérni rossz eszközökkel, amit két szóban akár Matolcsy Györgynek is nevezhetünk. A fő kérdés nem is az elmúlt két év megítélése, az ugyanis kormányszóvivőkön és kormánypárti elemzőkön kívül mindenki számára evidens, hanem az, mit várhatunk a következő alig két évtől?

Egyelőre úgy látjuk, semmi jót, változás ugyanis nem látszik a Fidesz gazdaságpolitikájában. Ha komoly a Fidesz szándéka az IMF-fel való megállapodásra, akkor a nemzetközi szervezetek kiharcolhatnak számunkra egy-két olyan szükséges változtatást – elsősorban az alacsonyabbak jövedelmét terhelő adók csökkentésére gondolunk –, amelyeket a Fidesz magától biztosan nem lépne meg. De ennek is komoly ára lehet, ugyanis a nemzetközi szervezetek elsősorban felelős gazdálkodást várnak tőlünk, aminek árát az elmúlt két év értelmetlen gazdaságpolitikai döntései miatt ismét csak mi fizethetjük meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr624672745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása