HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Orbán Viktor ezt sem érti

2012.07.02. 14:45

Miközben az Európai Unióban túlzás nélkül történelminek nevezhető folyamatok indultak el a június 28-29-i EU-csúcson, Magyarország miniszterelnöke szemmel láthatólag nem érti a jelenlegi változások célját és szükségességét. Tálcán kínálják nekünk a válság egyetlen lehetséges legyőzési módját, és mi fintorogva utasítjuk el.

european_union.jpg

Mostantól ugyanis nagy esély van arra, hogy Európa valóban együtt kezelje a válságot. Leegyszerűsítve legalábbis valami ilyesmiről állapodtak meg Brüsszelben az éjszakába nyúló tanácskozáson. Az európai mentőalapok számára az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásainak betartásáért cserébe lehetővé tették, hogy állampapírt vásároljon, ami óvatos és közvetett lépés afelé, hogy a gazdagabb országok átvállalják a bajba jutott tagállamok adósságának egy részét. Emellett pedig alakul a bankunió is, amely az adósságcsapda elkerülése végett fontos lépés. Ez az adósságcsapda arról szól, hogy a válság miatt gondba jutott országok költségvetési megszorításokra kényszerülnek, ez azonban lassítja a gazdaságot, amiért újabb megszorítások válnak szükségessé.

A bankunió és az adósság szétterítése óvatos, de szó szerint történelminek nevezhető lépés, hiszen kiváló alapot szolgáltatnak egy európai szuperállam megteremtéséhez. Ezt persze nem úgy kell képzelni, hogy ezentúl majd Brüsszelből mondják meg, milyen zenére táncoljon a magyar, de gazdasági kérdésekben jelentősen megnőhet az Unió szerepe. Ami egyébként szerintünk nem baj: egyrészt fontosabbá válunk a nagy és tőkeerős tagállamok számára, másrészt, amit felelőtlen gazdaságpolitikában az elmúlt időszakokban egymást követő kormányok műveltek, azért igazán nem lesz kár.

Sajnálatos módon azonban úgy tűnik, Orbán Viktor a történelmi változásokból semmit nem vesz észre. Olyan, mint a földművelő gazda, aki ragaszkodik a lóhoz és az ekéhez, amikor telekszomszédjai már rég traktorral művelik a földet. Márpedig, ha nincs eső és nem jó a termény, akkor csak az eszközök javításával lehet kikerülni a válságból, Orbán pedig ezt mereven elutasítja. Nem azzal van a probléma, hogy a miniszterelnök küzd a kohéziós pénzekért, ezt kétségkívül jól teszi, bár valószínűleg jóval könnyebb dolga lenne, ha puszta hóbortból nem veszett volna össze Európa összes valamirevaló vezetőjével az elmúlt másfél-két évben.

Hanem azzal, hogy Orbán Viktor valóban nem érti, hogy egy intézkedés minőségét nem az dönti el, hogy ő hozza-e meg vagy egy belga, esetleg német politikus, hanem az, hogy segíti-e a válságból való kilábalást, hogy teremt-e munkahelyeket, könnyebbé teszi-e az életet.

Mindez nemcsak kínos, több annál. Az elmúlt két évben Magyarország megítélése katasztrofálissá züllött – a Fidesz mindent meg tett ennek érdekében. Ha pedig most minél kijjebb akarjuk magunkat húzni a közös válságkezelésből, annak evidens következménye lehet, hogy minket benne hagynak a válságban. Annyit pedig nem ér a szuverenitásunk, hogy az ország hibás politikai döntések következtében végezetesen leszakadjon Európától. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr404624025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jesuslizard 2012.07.02. 14:52:29

Az biztos, hogy Matolcsyért nem kár, de ez az Európai Egyesült Államok (EUN, országnévként azért az USA jobban hangzik)csak akkor lesz működőképes, ha a nagy tagállamok nem felvevőpiacként tekintenek a kisebbekre vagy elmaradottabbakra, hanem úgy, mintha saját fejlesztendő területük lenne...

Ollán 2012.07.02. 14:56:57

Azért az elég önfelmentő szöveg, hogy jobb, ha helyettünk döntenek, mintha mi döntünk rosszul. Ne már.

POTUS2 2012.07.02. 17:12:32

Miért van ennek az országnak mindig olyan miniszterelnöke, aki egyszerűen nem érti a világot, ami körülveszi????

marco74 2012.07.03. 17:32:53

@POTUS2: Szerintem Magyarországnak pontosan, olyan miniszterelnöke van aki érti a világot, ellenben a blogíróval, aki nem. A háttérben sokkal inkább a pénzvilág és az államok harcáról szól. A bankok végletesen túlfűtötték a gazdaságot, a válság során a gyengébb bankok elvéreztek. A pénztőke hatalmas mértékű akkumálációja zajlott le. A felhalmozotott tőkét azonban a legnagyobb befektetési bankokat magukba foglaló csoportok nem befektetésekre, vagy hitelezésre használják, hanem spekulálnak. Akár országok ellen is. Persze nagyon jól látják, hogy az EU jelenlegi szerkezetében a gazdaság a periféria felől Németország felé folyik és ezért korrekció nélkül fenntarthatatlan az EU jelenlegi formájában. Én a megoldást sokkal radikálisabban látom. A pénzteremtése privilégiguma közkincs kell, hogy legyen. Ne csak bankok, de államok, vállalatok, vagy akár helyi közösségek is allokálhassanak tőkét.
Az EU jelenleg csak a spekuláns támadások ellen védekezik.

Szúrófény 2012.09.01. 16:37:40

A „Jobboldaliság” dicsérete:
Márai Sándor Naplójából:

Ha vége lesz ennek a háborúnak, a feladatok mérhetetlen sora vár ránk: államot kell építeni a cserepekből, amit a rablógyilkos horda, melynek nagy része megszökött már, reánkhagyott…Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, „mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban
Orbán tudatlan, vagy műveletlen? Esetleg minket csap be?

Szúrófény 2012.09.01. 16:40:53

Hová kerültünk?
Az Európa Unió elitklub tablója

Anglia: 1919-ben a világ szárazföldjének és népességének egynegyedét uralta és rabolta ki gyarmatbirodalomként. Azt megelőzően saját mezőgazdasági lakosságát földjéről elüldözte, hogy ott birkalegelő legyen, szövőipara számára, majd a városba özönlő munka ”kerülőket” (évi nyolcvan-százezer főt felakasztatott). Az Ír sziget lakosságának felét kiirtotta, más fél millió ír lakost Amerikába üldözött. A skótok között a tatárjáráshoz hasonló népirtást követett el. Indiában tízmilliók pusztultak el az angolok áldásos kulturális missziója nyomán.
Belgium: Az anyaország nyolcvanszorosát igázta le Közép-Afrikát kíméletlenül, kifosztották, a kényszermunkára fogott lakosságát gyilkolták, megcsonkították, hogy munkára kényszeríthessék.
Franciaország: későn lépett be a buliba, így ő Oroszországba, a Balkánra, Törökországba tőkekiviteli uzsorával, és kisebb gyarmatokkal kereste kenyerét.
Hollandia: az anyaország hatvanszorosát gyarmatosította, és a kereskedelmi hajózás, a gyarmati fűszer behozatala Európába üzletágat mondhatta magáénak.
Németország: Széttagoltsága okán kimaradt a buliból, az újra felosztás követelésével, két világháborúval, gázkamrával építette az európai kultúrát.
Olaszország: széttagoltsága és háborúi miatt, melyet az őket is gyarmatosítani próbáló Spanyol és napóleoni európer Franciaország leigázott, kimaradt, és késői „sakál jellegű próbálkozásával” Etiópiát hódítja meg 1936-ban, és Hitler elvtárs kénytelen megtámogatni Észak-Afrikába, sok ezer tankját, nehéz teherautóját, felszerelését elveszítve.
Portugália: a fűszer és a rabszolga kereskedelem, a nemesfém behozatali konjunktúra szintén a gyarmatok szerzésére ösztönözte, de serege és királya elpusztult, így maga is Spanyol uralom alá került. (a hóhér akasztása, és az európai szolidaritás másik arca).
Spanyolország: Mexikó és Dél-Amerika kirablásában jeleskedett, de az óriási mennyiségű arany és ezüstkincsből templomokat, katedrálisokat épített iparfejlesztés helyett, így hiába volt első, hamar alulmaradt a versenyben.

Falra hányt borsó? Szabó Dezső: A demokrácia problémája (1939?) részlet

„Így pld. A halál vak öngyilkosságú elfogadása az egy kisebb állam részéről, ha egy nála nagyobb, katonailag és gazdaságilag sokkal, erősebb állammal közös vámterületi viszonyba lép. Természetes: hogy eleinte nagy farsangi kimutatások történnek, hogy ez a viszony milyen lakodalmas szőlő, lágy kenyér és sárga lé az elnyelendő állam részére. És azután a becsábítás vállvetettséges és egymásrautaltságos görögtüzei után: a megközösvámterületezett áldozat csakhamar teljesen elveszti önsorsa intézésének lehetőségét, vak eszköz lesz az idegen érdek akaratában a végső elnyeletéséig. Hanem az áldozatul kiszemelt ország politikai kalandorai, közéleti gengszterei. Amint észreveszik, hogy egy idegen hatalom mind erősebb parancsot jelent „Hazájukban”. Bandita étvágyuk szemérmetlen mohóságával mind szemérmetlenebb, korlátlanabb felajánlkozással igyekeznek megszerezni az idegen hatalom támogatását minden zsiványságnál becstelenebb politikai törtetésük mellé. Mint bordélyossá züllött apa leánya testét pénzes uraknak: baromi arcátlansággal ajánlgatják fel a hazai föld egyes pontjait (Mai nyelven: privatizáció) a gazdasági függetlenséget, az állami függetlenség, a nemzeti élet minden biztosítékát. Az apokaliptikus versenyben az remél győzni, aki korlátlanabbul becstelen és sárosabb pofával tud végiggázolni meztelenre vetkeztetett anyja testén. Idegen júdáspénzből elő gaztényezett lapjaikban nem csak az idegen hatalom dicsőítését, hódító ideológiáját táncolják meztelenre vetkeztetett ringyósággal, hanem: denunciálják nemzetük, fajtájuk minden védő mozdulatát, életösztönének minden jelenségét és vad hajrában uszítanak mindenki ellen, akiben a nemzeti védelem lehetőségét sejtik. A gengszter-olimpiásszá züllött modern politikai élet e szörnyű gazemberei, fertelmes anyáktól elvetélt hiéna-arcú ember bestiák dögletes versenyében nincs belső gátlás, nincs külső szentség, ami megállíthatná gerjedt iramukat.
Megjelent a Kapuban 2006!

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) Fidesz (1) fidesz (20) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) gyula (1) Gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) Horn (1) horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) mszp (6) MSZP (1) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása