HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

A tündérmese vége

2012.08.21. 12:59

Ahol a számok kezdődnek, ott ér véget az unortodox gazdaságpolitika. Érdemes észrevenni, hogy a válságba jutott országok listáján bizony előkelő helyen tanyázunk. Lehet persze a -1,2%-os GDP-növekedési adatot külső körülményekre és az Európai Unió bizonyos tagországainak válságainak számlájára írni, csak érdemes észrevenni, hogy a válságba jutott országok listáján bizony előkelő helyen tanyázunk. És akkor még óvatosan távol tartottuk magunkat az olyan kormányzati ígéretek felemlegetésétől, mint az egymillió új munkahely vagy a fejlődő, gyarapodó, korrupciótól mentes Magyarország.

22_2.jpg

„Ez nem csökkenés, hanem unortodox növekedés” – járta be a mém a magyar internetes kultúrát alig fél nappal a riasztó, több mint egy százalékos csökkenésről tanúskodó GDP-adat nyilvánosságra kerülését követően. A képen egy mosolygó Matolcsy-fej látható, az élelmes internetezők által gyártott vicc pedig sokkal élesebben mutat rá a magyar gazdaságpolitika (sőt, az egész kormányzás) fonákságaira, mint ezernyi jó tollal megírt publicisztika vagy ellenzéki megszólalás. Adott egy – ki tudja, hogy szabad kézzel rendelkező vagy mások által bábként mozgatott – gazdasági miniszter, aki teljesen komoly arccal képes belemondani a külföldi riporter kamerájába, hogy Magyarország fejlődése egy tündérmese, hogy aztán visszakézből csapja arcon a valóság a gazdasági növekedés (magyarul csökkenés) köpönyegébe bújva.

A kormány gyakorlatilag két éve mást sem tesz, mint a teljesen értelmetlen adócsökkentést követően még a Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat is túlszárnyaló megszorításokat vezet be, miközben két kézzel szórja a pénzt saját barátainak és üzletfeleinek. De még korrupt országból is lehetne sikeres(ebb) országot csinálni, ha Matolcsy és Orbán gazdasági eszközei nem nélkülöznének az újítás beteges kényszerén kívül bármiféle koncepciót. A magyar  gazdaságpolitika két éve nem tudja eldönteni, hogy az államban hívő, a szabad piacot korlátozó, államosító politikát folytasson vagy ennek tökéletes ellentétét, amit például a munkavállalókat kiszolgáltató Munka Törvénykönyve testesít meg. Ehelyett a kettőt egyszerre csinálja, amiről egy elsőéves közgazdászhallgató is tudja, hogy nem működhet. Matolcsy egyszer azt mondta, ők már olyan közgazdasági tankönyvekből dolgoznak, amiket még nem írtak meg. Nos, a mínusz 1,2 százalék pontosan mutatja, miért nem fogják soha megírni ezeket a tankönyveket.

Sajnos azonban ennek a visszaesésnek nem az lesz az egyetlen következménye, hogy egyre szélesebb tömegek számára válik nyilvánvalóvá Orbán és Matolcsy alkalmatlansága. A probléma túlmutat ezen. A költségvetést ugyanis nem erre a számra írták, ami azt jelenti, hogy újabb pénzeket kell találnia a kormánynak ahhoz, hogy teljesítse az idei hiánycélt, ami egyszerűbben fogalmazva újabb megszorítást jelent. A magyar gazdaság évek óta szenved a problémával, amit akár „a megszorítások ördögi köreként” is hívhatnánk. Az állami pénzbehajtás ugyanis megfojtja a gazdasági növekedést, az alultervezett hiány miatt pedig újabb megszorítások válnak szükségessé. Ebből pedig a válság óta nem tud Magyarország kiverekedni. Hogy ez sikerüljön, ahhoz egy Orbánnál vagy Matolcsynál – akikről lassan egyértelmű lesz, hogy köszönőviszonyban sincsenek a valósággal – nemcsak jobb politikusokra, de jobb szakemberekre is lesz szükség.

Máskülönben növekedés helyett marad a sikerpropaganda, amiből viszont nemigen lesz egymillió új munkahely. De százezer sem. 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr884723092

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.24. 12:09:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ollán 2012.08.21. 13:01:33

Végre valaki baloldalról is elismeri, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok sem álltak a helyzet magaslatán, bár utóbbi (annyira) nem volt rettenetes. Ugyanakkor sajnos tény, hogy Orbán és Matolcsy legalább ennyire alkalmatlan.

Szúrófény 2012.09.01. 16:52:51

Diagnózis 1989 ből "Ha nem lenne, minden szétrohadva, ezek ki nem adnák a hatalmat a kezükből! Üres speiznek bolond a gazdasszonya!" Sok "majd mi megmutatjuk" MDF es értelmiségi karikatúra, hol van már!
Jászi 1905-ben azt írja: (nem szószerinti idézet) egyszerű kismesterségek, mint csizmadia, szabó stb. gyakorlásához évekig tartó tanulás, vizsga szükséges. Csak milliók sorsának intézéséhez nem kell semmiféle tudomány, csak még butább emberekkel meg kell választatni magunkat. Valamint a kommunizmus veszélyét se tudta komolyan venni, mert meggyőződése volt, hogy a bukásra van ítélve. A történelem a kísérlet ellenére Őt igazolta. Ő írta meg azt is, hogy politikusnak csak az megy, aki a polgári életben a maga munkája után nem tud megélni.
Az idegen hatalom segítségével megint a buták, ostobák jutottak hatalomhoz. Ők lettek az új uralkodó osztály. A párthoz való hűség kellett a bármilyen vezetői poszt betöltéséhez is. Négy elemis megyei főispánokkal, akarták építeni az új mindennél fejlettebb társadalmat. Két év alatt lecserélték az egyetemi oktatói gárdát. Mivel a józanész ritka kincs, ma a demokrácia nevében a (buta) többség uralkodik. 1948ban lecserélték az egyetemek oktatói karát, saját embereikre! Ma az Ő neveltjeik vannak vezető poziciókban!

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása