HTML doboz

baloldali-logo-v2.png

Kerényi ámokfutása a jobboldalnak is kínos

2014.01.12. 16:46

A tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott (igen, ez Kerényi Imre hivatalos címe) a Magyar Krónika alapítására felhívó levele az egész sajtót bejáró botrányt váltott ki. A Fidesz-holdudvar örömhíreket vivő díszes folyóiratának abszurd ötletével nemcsak a felkért száz szerző egy része (Kerényi szerint tíz százaléka) nem értett egyet, de egyes hírek szerint a kezdeményezés hangvételét a leendő szerzők között szintén feltüntetett Orbán Viktor is bírálta. Sőt, Kerényi kormányzati szerepvállalása még egy nyíltan jobboldali blog írása szerint is rendkívül kínos.

Kerenyi2 640x360.JPG

Mivel Kerényi ötletelése és izzasztóan mesterkélt, archaizáló, riasztó tartalmú (állítólag szatírának szánt, de gyakorlati útmutatást is tartalmazó) levele láthatóan megosztotta a jobboldali értelmiséget is, a valódi kérdés az: hogyan kerülhetett egy ilyen személyiség kormányzati státuszba, és miért kapott olyan meghatalmazást, amellyel meghekkelheti a (nem kevésbé riasztó) kormányzati kommunikációt.

Noha Kerényi pénteken reggel az ATV-ben már arról beszélt, előre tudta, hogy botrány lesz a dologból, arra azért ő sem biztos, hogy számított, hogy az első szerkesztési ülés arról fog szólni, hogy mindenki lehordja, amiért hülyét csinál a kormányoldalból három hónappal a választások előtt. A baloldal persze hálás lehet, amiért alighogy elkezdődött az év, máris biztosnak tűnik, hogy 2014 egyik legviccesebb magyar szellemi produktuma megszületett, és az időzítés sem rossz.

De van ebben valami aggasztó. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottként, egy gyakorlatilag rá szabott, nehezen számon kérhető pozícióban 600 ezer forintot keres, plusz van egy szolgálati VW Passatja és telefonja. Magyarul: az Orbán-rendszerben a miniszterelnök kegyeit élvező befolyásos értelmiségi könnyen juthat hozzá egy olyan álláshoz, ami 1. fiktív, de mivel elvileg a magyar kultúra reprezentációjáért felelős, ezért szimbolikusan annak lejáratására is alkalmas, 2. jó fizetéssel és ellenőrizhetetlen hatáskörökkel jár, 3. ellenőrzése láthatóan a fennálló hatalmi rendszernek is problémát jelent.

Egyes elemzői vélemények szerint Kerényi éppen azért kapta ezt a pozíciót, mert kontrollálhatatlan értelmiségiként kellett neki adni egy olyan játszóteret, ami viszonylag veszélytelen. Úgy látszik, ez nem az: az Alaptörvény népszerűsítése, majd a Szobrok, közterek és nemzeti könyvtár című projektje után a Magyar Krónika ötletével is megkérdőjelezhetővé vált józan ítélőképessége. Ez nem azért baj, mert ne szeretnénk nevetni Orbán legképtelenebb udvari bolondján (bár az, hogy közpénzekkel sáfárkodhat, amit az új lap esetében cáfol, már eleve nem teszi annyira jó ízűvé a nevetést), hanem azért, mert alapjaiban kérdőjelezi meg az érdemeken keresztül való előrejutásba vetett hitet. Kerényi Imrét nem rendezői tehetsége repítette a kormánybiztosi pozícióba, hanem az, hogy kellett egy „baráti” értelmiségi, aki könnyen fanatizálható, és gyakorlatilag bármilyen ügyet képes hasonló vehemenciával képviselni.

Kerényi Imre (csak úgy, mint a rezsibiztos Németh Szilárd)  kormánybiztossága annak bizonyítéka, hogy a ma irányító politikai elitet sikerült szervilis, manipulálható és inkompetens emberekkel feltölteni. Személye azonban kihívást jelenthet a rendszerre, mivel „túlfanatizálódott”, és teljesen önjáróvá vált. A választások előtt már várhatóan nem kapja meg a selyemzsinórt (következő nyilatkozatát júniusra ígérte, ezért addig már nagy kárt nem tehet), de utána – ha egyáltalán szükség van az általa betöltött pozícióra – vélhetőleg le fogják váltani. Lehetőleg egy olyan középszerű, szolgálatkész, centrális erőtérbeli eszmebarátra, akinek már valóban nem lesznek saját gondolatai. Mert azok láthatóan veszélyesek az Orbán-rendszerre.

8 komment · 1 trackback

Címkék: jobboldal ámokfutás értelmiség Fidesz Kerényi Imre Magyar Krónika

A bejegyzés trackback címe:

https://balrol.blog.hu/api/trackback/id/tr155754571

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.13. 12:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2014.01.13. 10:22:53

"Egyes elemzői vélemények szerint Kerényi éppen azért kapta ezt a pozíciót, mert kontrollálhatatlan értelmiségiként kellett neki adni egy olyan játszóteret, ami viszonylag veszélytelen"

WTF? Kit érdekel, mekkora ámokfutó ez az elszabadult hajóágyú? Akkora véleményvezér lenne a jobboldalon? Korántsem gondolnám azt. Egyáltalán nem éri meg (ennyi) pénzzel megvenni a lojalitását, egyszerűen nem éri meg. Súlyos aránytévesztés ezt a faszit ennyire misztifikálni.

belekotty 2014.01.13. 10:36:04

Nem misztifikálni az a szó amit keresel.

"misztifikál - szándékosan megtéveszt, becsap, az orránál fogva vezet"

Ha nem ismersz egy idegen szót, ne használd!
A démonizálni, az az a szó amit kellett volna használnod.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.13. 11:03:08

már az eredeti ötlet, hogy Kerényi bármilyen posztot kapjon, már az agyrém volt.

JohnHenry 2014.01.13. 11:11:43

marhaság. kerényi első körben benyalta magát a kdnp-be, rajtuk keresztül a fideszbe, ennyi a sztori.

minél több fontos elvtársat ismersz, annál inkább érinthetetlen vagy és annál inkább kezdik ki a szintén megélhetési seggnyalók azt, akár párton belül is, aki rávilágít, hogy bolond vagy.

MACISAJT 2014.01.13. 11:49:55

"Kerényi ámokfutása a jobboldalnak is kínos"

Kerényi ámokfutásának évtizedek óta mindenkinek, oldalfüggetlenül kínos kellene lennie.

Akár a chartás fellépését nézem, amikor egy színpadon Fajkasházyval eregették a lufikat a "nácizmus" ellen..
akár a 2002 augusztus 30-i Szabadság-téri tüntetés "lecsücsülünk" c. megrendezését...
akár a Hír tévé húspultjában előadott kommentárjait..
akár sajtóban megjelent cikkeit..
akár az "Alaptörvény asztalát" nézem(és még sorolhatnám
a cikiségeket).
ez a pali úgy gáz ahogy van.

csak egy néző 2014.01.13. 12:18:50

Hallgatva Kerényi elvtárs hagymázas ömlengését a Magyar Krónika magasztos céljáról (szeressük egymást gyerekek, oldalaktól függetlenül, örüljünk együtt a pitypang nyílásának) nem kicsit tűnik hazugnak, attól az embertől, aki a sajtótájékoztatón azt mondja Nemzeti Színház igazgató váltáskor, hogy eddig buzikról szóltak a darabok, mostantól pedig hazaszeretetről, hűségről, szerelemről fog szólni (Johanna a máglyán szamara azért megérne egy misét).A másik valóban megbékélést, szeretet sugárzó mondata is, mintha cáfolná amit most mesél a lapjáról, Hogy" eddig nyolc évig mi szívtunk, mostantól pedig ők fognak szívni"
A 100-as listáját pedig egyszerűen egy tesztnek tartom, hogy kiderüljön, hogy kire is lehet számítani.

belekotty 2014.01.13. 12:26:49

@MACISAJT: "Kerényi ámokfutásának évtizedek óta mindenkinek, oldalfüggetlenül kínos kellene lennie."
- Nem is tudom mikor értettünk mi egyet, de ez most az a pillanat.

Warlimont 2014.01.13. 13:29:53

Es ez volt az az ember is, aki a közelmultban azokat a borzalmas, 50-es eveket idezö festmenyeket közpenzböl intezte, elen a "Lovasroham" cimu remekmuvel.
Mar ott le kellett volna valtani es szakszeruen gyogykezeltetni ezt a kerenyit, nemhogy 600e+Passat+telefon+benzinkartya+egyeb költsegterites+Orban elviszi Indiaba allami penzen a kuldöttseg tagjakent+stb premiumok.

hvg.hu/itthon/20111107_kerenyi_imre_festmenyek

Balról

Balról blog: politikáról - baloldali szemszögből. Cikkek, vélemények értékalapon.

Címkék

15 (1) 2014 (1) 80 (1) adó (1) adózás (1) agrártámogatás (1) ámokfutás (1) andrás (1) ángyán (1) bádogdob (1) baja (2) balliberális (1) balogh (1) baloldal (2) bank (1) békemenet (1) belüli (1) bkv (1) blog (1) börtön (1) budapest (2) bűnöző (1) cinkos (1) családon (1) csalás (1) csányi (1) csökkenés (1) demokrácia (1) devizatartalék (1) együtt (1) ellenzék (1) elnök (1) embertelen (1) erőszak (1) értelmiség (1) eu (2) európai (1) facebook (1) feliratkozás (1) ferenc (1) fidesz (20) Fidesz (1) földtörvény (1) főpolgármester (1) gábor (2) gdp (1) Gyula (1) gyula (1) gyűlöletbeszéd (1) hajléktalan (1) hiba (1) hitel (1) (1) hoffmann (2) hollandia (1) horn (1) Horn (1) horváth (2) időközi (1) imf (1) ingyen (1) iskola (1) jegybank (2) jobbik (2) jobboldal (1) kampány (1) Kerényi Imre (1) kitiltás (1) komondor (1) kormány (3) korrektség (1) korrupció (3) kötelességszegés (1) közgép (1) közösség (1) kritikus (1) kubatov (1) külföld (1) lmp (1) magyarország (1) Magyar Krónika (1) március (1) matolcsy (3) megszorítás (1) méltóság (1) mezőgazdaság (1) miniszterelnök (1) mnb (1) MSZP (1) mszp (6) nav (1) nemzeti (1) népszavazás (1) oktatás (2) orbán (15) paks (1) parlament (1) pintér (1) pisa (1) politika (4) politikai (1) putyin (1) regisztráció (2) rendelet (1) scheppele (1) szabadság (1) szabadságharc (2) szegénység (1) széles (1) születésnap (1) támogatás (1) tárki (1) tarlós (2) törvény (2) tranzakciós (1) unió (2) utak (1) választás (1) választási (3) varga (1) vitézy (1) vona (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása